Ще има ли прегрупиране на световните сили?

Новите политики на Тръмп коментират експерти пред Bulgaria ON AIR
27 яну 2017 11:50,
21
Ще има ли прегрупиране на световните сили?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Глобалната обстановка след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп е шанс за прегрупиране на силите и поемане на лидерството в света. Около това мнение в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR се обединиха журналистът Петър Пунчев и проф. Ивайло Дичев, експерт по културна антропология.

Съмненията на мнозина, че резките изказвания на Тръмп по време на преиздентската кампания са били просто политическа реторика, се оказаха неверни, посочи проф. Дичев:

"Преди бях много притеснен и сега съм много притеснен. Никога не съм виждал такава мобилизация на американското гражданско общество от Виетнамската война насам".

Според професора, в международен план, новият държавен глава на САЩ гледа на Китай и Германия като на противници заради големия износ на стоки от тези страни. Противно на предшественика му Барак Обама, Тръмп се приближава към Русия, с което политиката на САЩ става диаметрално противоположна на тази в Европа.

Вътрешните политики на Тръмп също си противоречат с тези на администрацията на Обама:

"Той обявява едностранно мита на някакви мексикански стоки, за да плати стената. Това е прекрачване на международния ред, който съществува. Ние, ако сме европейци, ще станем най-близкия партньор на Мексико. Тръмп извършва самоубийство на американското лидерство в света", заяви проф. Дичев.

"Никога доверието между Европейския съюз и САЩ не е било на толкова ниско ниво", коментира от своя страна Петър Пунчев. Той също изрази мнение, че Европа, и в частност България, може да се възползва от ситуацията около Китай.

Според Пунчев обаче по-важно е България да създаде съюзници в рамките на Европейския съюз, а не непременно да заема страната на една или друга световна сила.

"Трябваше вече да сме намерили много здрави съюзници в рамите на ЕС, а ние играем с най-големите и зависим от техните избори, вместо да намерим ядро около което да се обединяваме. Трябва да търсим вариант на групиране вътре, защото не е изключено да се стигне до някакъв разпaд и в този разпад не можем да бъде сами", поясни Пунчев.

Чуйте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
15
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Като гледам какви простотии ръси този "професор" Дичев .. какво остава за останалите!? От къде ги намерихте тези оплаквачи - соро_соиди, плюещи против президента на САЩ, човек мислещ за своята страна и своя народ! НАТО е отживелица и Тръмп добре го знае .. ако не дай боже имаме нужда от помощ пак ще трябва да тропаме на портите на Кремъл ... Радев и компания огледайте сеq ослушайте се .. света се променя!
10
3
 
13
 
! Отговори
ф 15 преди 7 години
Колко слаб е Ивайло Дичев . Колко злоба и некомпетентност в едно представящ ЕС за Хитър Петър ,който ще надиграел САЩ в Мексико .Имаше един такъв Наполеон 3 ти и той така се намеси в Мексико .После падна ,а марионетката му разстреляха .Но в крайна сметка как ЕС ще прави общ аармия като не е обща държава ........Щял да се намесва в световните дела .*** Дичев ,ако го направи ще свърши баш като Хитлер тая Европа.И спри да викаш фашист на един американски бизнесмен, станал лидер на САЩ -глупаво е
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На двама учени трябва да бъде назначен един *** да им дава акъл!
8
2
 
12
 
! Отговори
ЕДИН преди 7 години
Боже колко акъл плува из въздуха. Ще греба с казана и ще замразя за идните поколения да видят колко простотия е имало навремето.
7
4
 
17
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Ако Тръмп и Путин се съюзят икономически, тряя да си много т Ъ п да кажеш че искаш да си на страната на Европа.. ххаха. Не знам кви '' икономисти '' са тез ц***рвули ама по добре да си сменят професията
6
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ай, ай, единственият проблем който мъчи тези "анализатори" и колегите им дето щъкат от телевизия в телевизия, от радио в радио и взимат грешни пари за да свеждат чужди мисли до зрителите е - дали няма да ни дръпнат шалтера и да секнат кинтите?
5
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма страшно. Както е известно европейската "политика" се диктува отвъд океана. Просто новите директиви още не са пристигнали. Ако големия брат каже - ние сме с Русия, след седмица меркел и Путин ще се целуват по трибуните.
4
20
 
7
 
! Отговори
европа преди 7 години
Точно казано.Тръмп извършва самоубийство на американското лидерство в света.Меркел извърши самоубийствао на европейското лидерство в света.БРЕКЗИТА беше английското самоубийство.Всичко това не беше случайно.Време е Русия и Китай да поемат лидерството в света,да видят как се управлява света,защото е лесно само да критикуваш и да се сърдиш и да правиш бели.Лошото за всички нас е,че ако управляват света както собствените си народи,ще пием лосини за вана,ще работим за 2 долара на ден и ще мълчим.
3
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Тръмп извършва самоубийство на американското лидерство в света", заяви проф. Дичев."Разбира се, това "лидерство" е болно, кърваво и уродливо и трябва да умре. Тръмп се е захванал да освободи САЩ и света съответно точно от такива професори-експерти и нефелните им "интелектуални" напъни. Лозето иска мотика, а не молитва.
2
7
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Ами пак се "групирайте" около Германия.....! Изглежда на някои и то не малко политици и анализатори "правилното групиране" на България в 2 Световни войни и съответните последици не са достатъчни!
1
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нафталиновите мишки несвършили нищо през живота си разсъждават и бистрят световната политика. Кои са тия, откъде ги вадите и защо има толкова безделници на заплати в таз бедна държава?