8-годишната Сафи е сред жертвите в Манчестър

Поемайки отговорност, ИД заплаши с още атентати
Обновена: 23 май 2017 17:20 | 23 май 2017 16:16, Елка Василева
222
8-годишната Сафи е сред жертвите в Манчестър
Снимка: Twitter

8-годишно момиченце е сред жертвите на терористичния акт в Манчестър. Сафи Роуз Русос е учела в основно училище в графство Ланкашър. Тя е отишла на концерта на Ариана Гранде заедно със сестра си и майка си.

Полицията в Манчестър съобщи името на още една от жертвите. Това е 16-годишната Джорджина Каландър, която е учила в колежа „Ръншоу“ и е работила във веригата магазини Booths.

Медиите разпространиха снимка на Джорджина с Ариана Гранде, направена преди две години на концерт на певицата.

Много от ранените в атентата продължават да са в тежко състояние, а най-малко 12 деца са приети в болница, предаде Ройтерс.

"12 деца са приети в Кралската детска болница на Манчестър. Другата болница е приела главно възрастни, а е имало и ранени, които са се придвижвали със собствени автомобили и вероятно са отишли в различни здравни заведения. Някои от тези хора вероятно са деца", каза представител на службата за бърза помощ на Манчестър.

Социалните мрежи и медиите работят активно в помощ на многото хора, които търсят информация за техни деца, роднини и близки след инцидента.

Междувременно "Ислямска държава" пое отговорност за снощната атака в Манчестър. От джихадистката групировка заявиха, че един от "бойците на халифата" е поставил предварително бомба сред тълпите от хора на концерта на Ариана Гранде. От групировката заплашиха с още атентати, предаде БНР.

Полицията в Манчестър призова гражданите да избягват центъра на града. Силите за сигурност обявиха, че са в ход няколко операции във връзка с инцидента.

22 души загинаха, други 59 са ранени при самоубийствения атентат късно снощи в зала „Мачестър Арина" след концерта на Ариана Гранде.

Още по темата

Официалната версия, по която работи полицията в момента, е, че терористът е бил сам, когато е извършил нападението.

По всяка вероятност обаче той е бил част от група, тъй като днес около обяд полицията арестува 23-годишен мъж във връзка с инцидента.

Според някои съобщения в британски медии извършителят на терористичното нападение в Манчестър е британски гражданин. Има сведения, че полицията претърсва предполагаемото жилище на атентатора и е извършила нов арест.

Самоличността на извършителя все още не е обявена, но според информация на Би Би Си и вестник „Гардиън“ той е британски гражданин. Журналист, също от „Гардиън“, съобщи, че е получил информация от полицията, че тя претърсва предполагаемото жилище на атентатора в квартала Чорлтън на Манчестър. Би Би Си потвърди, че там е извършен втори арест, след като около обяд бе задържан 23-годишен мъж.

Премиерът Тереза Мей проведе извънредна среща на комитета за извънредни ситуации „Кобра“ в Лондон. След него тя заяви, че „полицията и силите за сигурност смятат, че се установили самоличността на нападателя, но на този етап от разследването не можем да потвърдим името му.“

"Знаем, че самотен терорист е задействал взривно устройство на един от изходите на концертната зала. Той е избрал целенасочено мястото и часа, за да причини максимален брой жертви, след които много деца и юноши", заяви Мей и осъди "ужасяващото и безмилостно терористично нападение," каза Тереза Мей.

Това е един от най-кървавите терористични актове, които някога сме виждали в Обединеното кралство. "И въпреки че Манчестър не за пръв път страда по такъв начин, това е най-ужасната атака, извършвана някога в този град и като цяло в Северна Англия", каза още Мей. Тя допълни, че Великобритания няма да повишава нивото на опасност от терористични нападения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още по темата: Манчестъратентат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Г. СомовСамо да напомня, че децата в Ирак, Сирия, Ирландия, Индия и др. са също деца и там са загинали много повече от 22 човека, но тях дори не ги отразяват в новините.
104
0
 
3
 
! Отговори
Додо преди 6 години
MI5, една наистина сериозна и много добра разузнавателна агенция! В последните месеци успяха да предотвратят няколко Ислямски Мюсюлмански Джихадистки атаки на британска почва! За съжаление обаче нямат личен състав да водят сметка за всичките тези мюсюлмани-потенциални джихадисти! Четох, че следят над 200 от тях едновременно! С ограничен личен състав и Ислямопослушно, Политкоректно правителство над MI5, много мюсюлмани ще минат през цедката и ще се стига то джихадистки актове като този в бъдеще!
103
4
 
11
 
! Отговори
Г. Сомов преди 6 години
Деца са убити и ранени. Учудвам се как някои под мен нямат капка човечност и дрънкат глупости. Или са Исламисти или са ненормални. Смърт на Фанатиците.
102
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТедиE нали Кадафи беше лош, родителите му са избягали от Кадафи и англичаните са ги приели и са си го отгледали, какво си седнала сега да ревеш!
101
0
 
0
 
! Отговори
drygata rasa преди 6 години
da ne eot tiq drugite- ingilizi po tymno zelenikavite?
100
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човешкото съзнание уби това дете.Когато хората не желаят да ползват ума си по предназначение, се случват атентати, войни и всякакви фанатични изтъпления в това число сценични оргии подобни на въпросния концерт.
99
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коя част от Ислямска държава уби това дете? Подкрепяната от властите в Англия умерена позиция в държавите от Близкия изток, Подкрепяната Ал Кайда, Джебхад ан нусра или някой друг стратегически партньор на НАТО, който стресира западните общества със стресираща цел, водеща до увеличаване на разходите за отбрана. Горкото беззащитно дете, живеещо в калпава държава, която не може да му осигури елементарна сигурност!
98
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросната Ариана изоставила католоческо училище за да изучава Кабала.
97
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що ще 8 годишно на концерт на сексапила?Само не ми обяснявайте какви уникални певчески качества имат съвременните певачки, дето пеят по ***.
96
1
 
9
 
! Отговори
До Пламенчо: преди 6 години
Откога взе да се правиш на Пророк и да говориш от името на Господ?Пий си ракията, гледай си чалгата за успокоение и не се занимавай с работи, които не са от твоята компетентност.Килеш.
95
10
 
4
 
! Отговори
Пламен преди 6 години
Господи, какви коментари на мат'ряла! Какъв идиотизъм! И в двете посоки...Наистина това население е прокълнато и ако има бог (в противното на което съм абсолютно убеден) то той отдавна е отвърнал погледа си от територията между Дунав и южните Родопи...
94
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
116, какво от това? Всеки човек изпитва удоволствие от различни неща.Има хора, за които властта е висша форма на удоволствие. Почти всички хора на този свят биха подчинили максимален брой себеподобни на волята си без да мислят за последствията.Хайде обясни на средностатистическия homo sapiens, че трябва да има само едно дете за да даде шанс за бъдеще на въпросния животински вид.Расте поколение на птицечовки-пилешки мозък с патешки джуки, не мога да ги мисля.
93
3
 
1
 
! Отговори
STEFAN преди 6 години
JE SUIS MANCESTER YUNAYTED
92
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно извършителя е музикален критик.
91
2
 
11
 
! Отговори
Ко ви става ве хора преди 6 години
лий ригби-22-05-2013брюксел атака-22-03-16мюнхен атака-22-07-16лондон атака-22-03-17манчестър атака-22-05-17норвегия атака-22-07-1122 мъртви.Селяни за вас го правя ,аз знам,че вие не знаете,селяни чувствам се самотен,махнете торбите от главите си и посрещнете ИСТИНАТА.Масоносатанинската ххунта го направи
90
3
 
16
 
! Отговори
Малко история преди 6 години
Когато започва индустриалната революция в Англия, най-добрите платове в света по това време са се произвеждали в Индия, индийските тъкачи са се славели по цял свят с качество и красота на платовете. Когато англичаните започват да произвеждат платове с тъкачни машини тези изделия са имали ниско качество. Тогава се забранява произвеждането на платове в Индия под заплаха за смърт или отрязване на ръцете. Тогава от глад умират повече от 4 милиона индийски тъкачи и техните семейства.
89
4
 
8
 
! Отговори
факт преди 6 години
ДобреИнтегрираният ШВЕЙЦАРЕЦ Джердан Шакири заяви, че ако от косовският национален отбор му предложат длъжността капитан, то той ще се отрече от швейцарския футболен отбор. # Какво ли ще стане, ако от отбора на Ислямска държава му предложат длъжността генерал ? ? ?
88
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом е британски гражданин - публично порицание на Наглия, плюс ембарго. Нали изнасят държавен тероризъм /тип "интервенция - в превод - война с цел грабеж/, а сега взеха и по на дребно с местноотгледани камикадзета да действат. После "толерантност" и "ценности" ще ми припяват. Дайте ни заграбеното от вас за последните 500 години, може и да се навием да не ви презираме толкова.
87
7
 
3
 
! Отговори
men преди 6 години
снимки с труповете, карантиите, линейките, суматохата, болните в болницата, роднините им. в бриксел тази година май един не се сети да поднесе цветя. също така и в ница и в мюмюнхен. еврогейташки цирк екстра класа.
86
5
 
11
 
! Отговори
Национален Легион преди 6 години
Крайно време е мю(юлманите официално да бъдат обявени за престъпници!