Арабските страни затягат санкциите срещу Катар

В отговор Катар е отправил контрапредложения
5 юли 2017 22:31, Анисия Иванова
21
Арабските страни затягат санкциите срещу Катар
Снимка: БТА

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет планират рязко да засилят вече наложените ограничения срещу Катар и по-точно да наложат запор на собствеността на емирството в четирите държави. Това съобщи днес телевизия "Ал Маядин", позовавайки се на дипломатически източници, цитирани от ТАСС.

Според източниците външните министри на четирите страни, които заседават в Кайро, планират също да призоват и други арабски държави да прекъснат дипломатическите си отношения с Доха. Министрите се надяват към тях да се присъедини Кувейт, който до последния момент игра ролята на посредник за уреждане на кризата около Катар.
Може да стане дума и за прекратяване на сътрудничеството с Доха на всички компании от арабските страни, които все още поддържат връзка с партньорите си в Катар.

Преди месец Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекратиха връзките си с Катар, обвинявайки го в подкрепа за тероризма и намеса във вътрешните им работи. Последваха икономически санкции и транспортна блокада на емирството.

По-късно те поставиха 13 условия за излизане от кризата, които предадоха на Катар с посредничеството на Кувейт. Срокът за изпълнението им изтича днес, след като първоначалният бе удължен с 48 часа.

От своя страна Катар е предложил на арабските страни да понижат равнището на дипломатическите си отношения с Иран и да закрият базираната в Обединените арабски емирства телевизия "Ал Арабия" в отговор на ултиматума, поставен от Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет, предаде ТАСС.

Катар е изключил възможността да закрие турската военна база на територията си и е мотивирал позицията си с устава на Съвета за сътрудничество в Залива, който не забранява подобен тип връзки с други страни.

Щом Катар трябва да понижи равнището на дипломатическите си отношения с Иран, това трябва да сторят и останалите арабски страни, а щом трябва да закрие своята телевизия "Ал Джазира", нека бъдат закрити и други водещи арабски канали като "Ал Арабия" в ОАЕ.

Това се казва в публикувани в катарски медии части от отговора, който Доха е дала с посредничеството на Кувейт на 13-те искания на арабските държави за уреждане на кризата в Персийския залив.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те тея са светлини години напред. Защото са със запада . Тея дето са с изтока тънък в овчарски сопи и 1000 племена. Това е равносметката.
4
0
 
12
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
И тези се научиха санкции да слагат...
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия страни всичките подкрепят тероризма и то най-вече ОАР който е най-големия им финансист къв им е проблема с Катар.Всички са в един кюп
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
интересно как само едно посещение на Перчема в залива и чаршафите се хванаха за брадите
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е богатите чаршафи да си пуснат малко кръв.