Франция и Германия ще разработват нов изтребител

Новата бойна система ще замени "Юрофайтър" и "Рафал"
13 юли 2017 20:22,
38
Франция и Германия ще разработват нов изтребител
Снимка: Архив, Reuters

Франция и Германия се споразумяха да разработят нов изтребител, за да заменят съществуващите си въздушни ескадри, като част от серия мерки за подобряване на сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността, показва документ, публикуван след френско-германска правителствена среща, състояла се днес в Париж, предаде Ройтерс.

Двете страни ще подготвят до средата на 2018 г. пътна карта за разработване на новия самолет, се казва в документа.

Френското и германското правителство приеха също да създадат и рамка за сътрудничество за създаването на следващия щурмови хеликоптер "Тайгър" и на тактически ракети "въздух-земя".

"Искаме да имаме едно ново поколение бойни самолети, при което Европа ще има единство на проектите и иновациите", заяви френският президент Еманюел Макрон" на съвместна пресконференция с германската канцлерка Ангела Меркел. "Трябва да се опростят нещата, за да бъдем много по-ефикасни", добави той, цитиран от Франс прес.

Документът съобщава също, че двете страни са приели да работят заедно по закупуването на наземна техника, включително тежки танкове и артилерия. Очаква се до края на 2019 г. да бъде подписан договор за ръководения от Германия проект "Юродрон", отбелязва Ройтерс.

С проекта за боен самолет се слага край на разрива, появил се след като през 80-те години на миналия век Франция се оттегли от проекта "Юрофайтър" и създаде собствения си самолет "Рафал" чрез фирмата Дасо авиасион.

В документа се посочва, че новата бойна система, която според анализаторите може да включва както пилотирани, така и безпилотни самолети, ще замени както "Юрофайтър", така и "Рафал". Не се уточнява обаче дали и каква роля ще играе Великобритания - водещата военна сила в Европа, която е партньор в проекта Юрофайтър, заедно с Германия, Испания и Италия - в разработването на новия самолет.

В момента Европа има три бойни самолета - "Юрофайтър тайфун", френския "Рафал" и шведския "Грипен".

Някои анализатори, работещи в областта на отбраната, смятат, че поради бюджетния натиск и големите разходи по разработката, може да остане само един модел, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
немо преди 6 години
До първия човек на земята е Иван иванич... руския слон е най-големия..Анонимен
26
3
 
2
 
! Отговори
Vive la France! преди 6 години
Франция има най-силната армия в Европа! Велика нация!
25
0
 
1
 
! Отговори
Anonomen преди 6 години
Anonimen 31.Bravo edin 4ovek kaza samata istina.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте мерили "чужди" (знаете какво). Нито на едните, нито на другите им пука за нашия кирлив(знаете какво). Вижте до къде сме стигнали ние. Скоро няма да знаят поколенията какво е самолет - само каруца и царевичак!
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великобритания нямаше ли и Хариър?
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рафала е много скъп и като платформа и като подръжка.Дори французите не могат да си го позволят в големи бройки.Иначе е с класа по-добър от Еврофайтъра който е също доста скъпичък, но не отговаря на цената си за разлика от Рафала.А, въобще с французите се преговаря мнооого трудно.Станали са по-добри и от арменците в търгашеството, тъй че този проект е най-вероятно да си остане само на хартия.
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рафала е въведен в експлоатация 2001г, а Юрофайтъра - 2003 като произведените към 2015 бройки са, цитирам от Уикипедия - 141 от 286 за Франция, 3 от 24 за Египет, 0 от 24 за КатарНещо ми се губи смисъла французите сами да си направят харакири
20
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така. Освен реактивния самолет първата ракета на същия принцип също е на Райха и се използва срещу Англия. И освен това не просветен тъпунгеер атомното оръжие на Сащ също е замесен Германец. Вземи чети малко , не да повтаряш на дядо си фантазиите , колко са велики Русия.
19
6
 
18
 
! Отговори
До Me262 преди 6 години
Абе отворко ама те всички технологии идват от Европа бе шушляк, преди след първа и втора световна война, капацитетът е от Европа.Дори и атомните бомбми които хвърриха говедата над Хирошима и Нагазаки са изцяло разработки и дело на Европийци.Какво са американците, наследници на криминално проявени англичани с техните жени ***, ***, пропаднали хора алкохолици, комарджии, и наркомани this is америка.Най пропадналите хора, ограбили местното население, плавещи се на велики.
18
6
 
9
 
! Отговори
jа, jа преди 6 години
До Анонимен - "Райха първи правят реактивен самолет."И балистична ракета. Първите в Космоса.И Стелт.Че и летяща чиния....
17
15
 
16
 
! Отговори
Me262 преди 6 години
До Анонимен - "няма да могат да направят самолет от класата на руските"Руснаците ако нямаше откъде да откраднат технологии преди 70 години щяха да хвърчат на кукурузници. Когато германците единствени в Света имат реактивен изтребител *** какво са имали?
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Райха първи правят реактивен самолет. Имат доста напреднало инженерство.
15
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И пак няма да могат да направят самолет от класата на руските! Така безнадеждно са изостанели, че никога няма да догонят руското самолетостроене. До момента, в който вМосква обявят, че се отказват от този вече остарял вид оръжие...
14
5
 
14
 
! Отговори
Зум преди 6 години
Браво, все едно няма по-важни неща за решаване ... като разтворени граници, лодки пълни с мигранти прехвърляни всеки ден по график, тероризъм ... ама дай да хвърлим купища пари за нов самолет
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъкмо да купи юрофайтърчета и те сега ще ги спират от производство, за да правят нов... еееех, не успяхме да се наденем на дедовия... все още... че не е късно.
12
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той врагът е вече в градовете им и не става със самолети.
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние ще доизразходваме ресурса на старите европейските самолети. Само да не лъжат в километража. Купуваме ги на 40 години и ги караме още 35, за да натрупат точки за пенсия.
10
5
 
7
 
! Отговори
Гейевроатлантик преди 6 години
От розов ама много розов кадилак няма по хубаво с тези задни седялки мммммммм!
9
4
 
19
 
! Отговори
Кухофил преди 6 години
От Миг и Москвич по-убаво нема никъде по света!
8
2
 
2
 
! Отговори
програмист преди 6 години
Много съм мераклия да програмирам изтребител или бомба.. В Германия в Аусбург ги правят авиониките и софтуера..