Саудитският престолонаследник купил най-скъпия имот в света

US издание: Той е платил $275 млн. за Двореца Луи XIV
18 дек 2017 08:45, Елка Василева
20
Саудитският престолонаследник купил най-скъпия имот в света
Мохамед бин Салман. Снимка: архив, Reuters

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е тайнственият купувач на най-скъпия имот в света, известен като Дворец Луи Четиринадесети, разположен близо до Париж, съобщава Франс прес, като се позовава на информация на в. "Ню Йорк таймс".

Луксозният имот бе продаден през септември 2015 г. за 275 милиона евро от френската фирма за луксозни недвижими имоти Даниел Фео, член на аукционната мрежа на Кристис. Тогава не бе съобщена никаква информация за новия собственик. Появиха се само сведения, че той е от Близкия изток.

Още по темата

Дворецът Луи Четиринадесети противно на очакванията не е дворец, датиращ от няколко века, а е построен през 2011 г. в град Лувесиан, западно от столицата на Франция. Той бе кръстен на Луи Четиринадесети, краля на Франция през 17-и 18-и век, известен като Краля Слънце. Дворецът е замислен като умалено копие на Версайския дворец и съчетава архитектурата на 17-и век с модерни технологии. Сред последните има фонтани, които се контролират с iPhone, кинозала и гигантски аквариум. Дворецът Луи Четиринадесети се простира на площ от 5000 квадратни метра.

Според "Ню Йорк таймс" новият собственик на пищния имот е Мохамед бин Салман, който в медиите е известен с акронима МБС. Изданието твърди, че френските компании, които управляват Двореца Луи Четиринадесети, са управлявани от люксембургска фирма - Престижстейт, която на свой ред е контролирана от компанията Ейт инвестмънт. Тамер Насиеф, който в социалната мрежа LinkedIn се представя като "ръководител на личните дела на престолонаследника на Саудитска Арабия," е един от директорите на Ейт инвестмънт и на Престижстейт. Ейт инвестмънт е собственост на членове на саудитското кралство семейство. Фирмата стои и зад закупуването на яхта на стойност 500 милиона долара през 2015 г., както и зад закупуването на картината на Леонардо да Винчи "Спасителят на света", продадена неотдавна на търг за 450 милиона долара.

Мохамед бин Салман води борба с корупцията в страната си и насърчава строгите икономии. От по-малко от две години той извършва драстични реформи в икономически, социален и обществен план, които целят да направят монархията по-малко зависима от петрола.

В рамките на антикорупционна кампания над 200 души бяха арестувани в Саудитска Арабия, сред които министри и бивши министри. Повечето от тях бяха пуснати на свобода в замяна на суми, за които се смята, че те са придобили незаконно.

Засега саудитските власти не са коментирали новите разкрития на в. "Ню Йорк таймс".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се въвеждат новите технологии и тия "принцове" да си станат пак *** и камилари.Гнусен петрол.
17
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Sram i pozor za cqla Franciq Da mu turi 10 minareta
16
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има пари човека - купува като няма пари яде ...
15
0
 
41
 
! Отговори
Румен преди 6 години
аз пък,днес си купих вафла
14
0
 
32
 
! Отговори
От6 до Един Българин преди 6 години
Много точно си го казал, хора без много пари не могат да възприемат колко богати има. Да вземем собственика на Върджин медия... Човека от години се опитва да направи космически кораб и почти е успял,а той дори не може да се мери по богатсво с 10-ия престолонаследник на Саудитска Арабия. Това че *** не се интересуват да инвестират в космическите технологии не значи, че не могат да си го позволят.
13
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паркинг за камили ще направят ли някъде там, около двореца?Много ще подхожда на пейзажа във Франция! Нали вече е модерно да си мулти-култи? Ура!
12
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много важно какво е купил!
11
9
 
36
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Такива хора без пари като нас българите, трудно си представяме разликата между хиляди, милиони и милиарди. За нас е все едно, така че като чуем "Саудитски принц" и си представяме че може да купи всичко. Е да, ама не.Разликата между милиони и милиарди е чувствителна. Доста осезаема, бих казал.Космическата индустрия кара саудитските принцове и изобщо най-богатите хора в света да се чувстват като бедняци разчитащи на топла супа от социалните служби!Една екскурзийка на кораб Союз е нищо!
10
2
 
49
 
! Отговори
123 преди 6 години
Къде е тръгнал тоя с един дворец да се хвали? Нашия физкултурник има 6 броя!
9
0
 
35
 
! Отговори
крадени Новини преди 6 години
Пак ли краде/копира Новини от БТА
8
1
 
33
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: "До Един Българин" (номер 6)За 150 миларда долара? Ще се намери някой да я купи? Добре. Само че, ако тази не се продава, какво би попречило на такъв принц (дай Боже да има такива) да си поръча един подобен космически дворец и някой да му го построи?Нещата от живота съвсем не са като във филмите от сорта на "Междузвездни войни".Впрочем, в този филм се бил снимал един от принцовете, децата на Чарлз, само че е бил маскиран и затова не може да се познае че е той.
7
0
 
36
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 6 години
/БТА/
6
0
 
35
 
! Отговори
До Един Българин преди 6 години
Отговора е много ***. Защото просто не се продава. Ако я пуснат на търг все ще се намери някой от тях ( саудитското кралско семейство) или някой шейх от ОАЕ да извади парите и да я купи
5
4
 
39
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Чудо голямо! Платил бил някакви си 275 милиона евро.Що не си купи Международната Космическа Станция?Тя струва цели 150 милиарда щатски долара и е най-скъпия обект построяван някога от хора! Знам, че имаше един саудитски принц който беше астронавт и беше летял, ама то да си платиш билет за еднократен полет е нищо в сравнение с това да си имаш собствена космическа станция/резиденция или дворец!
4
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това само показва колко корумпирана е системата, тоя не си знае парите, а има хора умират от глад и студ и болести... с какво тоя е повече от някой друг? и стотинка няма да вземе на оня свят
3
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този пич прилича на джихадист.
2
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"о-добре да дава пари за имоти..." - то едното не изключва другото :))) , нали не мислиш че катарците идваха за агнета у нас , или пък Боце ходи да танцува със саби и да си говорят за туризъм :))) . Арабите и китайците са едни от най-лицемерните същества м/у хората...
1
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре да дава пари за имоти отколкото за финансиране на войни в съседни държави.