Апокалипсис? Учени прогнозират нова климатична катастрофа

Възможно е да не се формира арктически лед през септември
19 авг 2019 12:02, Петя Славова
127
Апокалипсис? Учени прогнозират нова климатична катастрофа
Снимка: БТА

Учени от университета в Синсинати установиха, че е възможно да се прекрати напълно формирането на арктически морски лед през септември, ако средните глобални температури на въздуха се повишат с 2 градуса Целзий, съобщи Физ.орг.

Това ще доведе до катастрофични промени в полярните екосистеми, пише БТА. Резултатите от извършеното моделиране показали, че съществува 6-процентна вероятност морският лед през лятото да изчезне, ако климатичното затопляне надхвърли с 1,5 градуса Целзий температурните стойности от прединдустриалната епоха. При повишаване на температурата с 2 градуса Целзий вероятността нараства с 28 процента.

Още по темата

През месец септември, смятан за преходен период между лятото и зимата, е най-малка площта на ледената покривка в Северния ледовит океан. Ледът постепенно изчезва от юни до септември, а през есента покритите с лед площи отново започват да нарастват. Но изчезването на ледената покривка през септември забавя връщането на Арктика към зимния режим, а това застрашава тюлените и белите мечки.

В съответствие с Парижкото споразумение за климата от 2015 г. увеличаването на средните глобални температури трябва да бъде ограничено до 1,5 градуса Целзий, за да се избегне свързаният с климатичните промени катастрофичен сценарий. Учени от Австрия, Франция, Великобритания, Германия и Швейцария наскоро заключиха, че топенето на вечната ледена покривка и свързаното с него изхвърляне на въглероден диоксид в атмосферата ще доведат до неизбежно повишаване на температурите над допустимите граници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
1
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
Питайте ХАРП и всички вързани за новия световен ред оттам ни идат тормозите....
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бързо паника всички, паникаааа
116
2
 
5
 
! Отговори
Апокалипсис Сега преди 4 години
Хайде, взривявайте я тая планета и да се свършва с това недоразумение наречено - човечество .
115
2
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До АнонименВнасяме от Северна Африка, аз говоря за изостаналите държави във вътрешността...
114
2
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До АнонименМоже да се пращат и специалисти-инженери от Азия, които да помогнат за развитието на технологиите в Африка. Без това и в момента китайски компании експлоатират голяма част от залежите на полезни изкопаеми там. Но реални ползи за населението по тези земи не се виждат. Те нямат интерес да инвестират в нови технологии там, защото трудът на африканците е толкова евтин, че направо им излиза без пари добива. Капиталиста винаги гледа да експлоатира.
113
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...ще ги научим да произвеждат повече и по-качествена продукция...България вече чесън и домати внася! На какво ще ги учим - самолети, компютри (те вече имат ubuntu)? В кой универсум живееш бе икономисте?
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 113. икономист....африканският континент разполага с огромни ресурси и територия, голяма част от населението му е с по-нисък кеоефициент на интелигентност, спрямо средния....Като гледам правописа и нивото на знания - разбира се естествени науки в сегашна България, трудно ще бъде двуцифрено число да се събере!
111
1
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Там има много голям потенциал за развитие на земеделието и добивната промишленост. Ние само ще ги снабдим със съвременни технологии, и ще ги научим да произвеждат повече и по-качествена продукция, служейки си с тези технологии. Разбира се, при спазване на работното време, и при една вече намалена работна седмица. Може да се измисли начин, как да се възстановят части от пустинните и полупустинни райони на Африка, за да може там да се засели част от увеличаващото се население.
110
2
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Трябва ние да им изградим инфраструктурата, да им построим ядрени централи и прочие съвременни технологии, без които животът ни е немислим. Обаче после ще трябва да им пратим и наши кадри, които да поддържат тези технологии. Щото не си представям ядрен физик - нигериец. Трябва да се въведат специални стимули за високо квалифицирани кадри, които да се преместят да живеят и работят в Африка. Друг начин за мен няма! Може целенасочено да се изместят голяма част от производствата именно в Африка.
109
3
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Въпреки, че африканският континент разполага с огромни ресурси и територия, голяма част от населението му е с по-нисък кеоефициент на интелигентност, спрямо средния за света.При това положение, няма как да очакваме сами да се развият до нашето ниво, без помощ отвън. Ама с раздаване на пари няма да стане. На много места там, хората живеят все още в племенни общности. Обществена система, изоставена още преди хиляди години от останалите народи на планетата. Тези общности воюват помежду си.
108
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До Фолкенхайм За Азия съм сигурен, че нещата ще се подобряват от гледна точна на степента на цивилизованост на населението живеещо там. Те нямат съществена разлика в коефициента на интелигентност, спрямо нас европейците. Не случайно, голяма част от програмистите в силициевата долина, са именно индийци. Държавите в Азия напредват и се развиват с едни много добри темпове, и след няколко десетилетия, ще се изравнят по стандарт с Западна Европа. За Африка обаче не съм оптимист...
107
0
 
0
 
! Отговори
Валонеца преди 4 години
Глупости с излъчването на енергия количеството частици в Слънцето намаляват а с намаляването на частиците намалява и гравитационното взаимодействие между тях не само че няма свиване ами има разширение и това е факт.
106
2
 
1
 
! Отговори
Валонеца преди 4 години
Реално погледнато интензификацията става за милиони години слънцето не се е променило много откакто човек се е появил на Земята.Та сегашното затопляне ама по никакъв начин не се дължи на слънцето.
105
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Не съм физик, но мисля, че тук може да се даде един друг пример, за да станат по-ясни нещата. Едно време, когато все още имахме печка на дърва, си спомням, че по-големите цепеници в началото трудно се разгаряха, но впоследствие и особено малко преди да изгорят напълно и да се разпаднат на малки парченца, започваха да горят с най-интензивни темпове, като отделяха и най-голяма енергия. После пък, когато печката остане само на жар, отделената енергия започва да намалява, и температурата в стаята
104
1
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До ВалонецаСтресът, който причинява дългата работна седмица, също се отразява на здравето на хората, и често пъти причинява рак. Ама нали трябва мислим за печалбата на капиталиста... Иначе за Слънцето не си прав. Накрая наистина ще спре да свети, но тава ще стане след милиарди години, и нас вероятно няма да ни има, за да станем свидетели.
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закона за запазване на енергията ВАЖИ. А къде отива енергията от гравитационното свиване и интензифицирането на синтезните реакции в ядрото?Съвет - ограмоти се малко. По-горното е известно сигурно от поне 50 години.
102
3
 
1
 
! Отговори
Валонеца преди 4 години
И откъде взима тази енергия за да разсте при положение че енергията и Намалява.Или нима твърдиш че закона за запазване на енергията не важи.Искаш да кажеш че енергия се създава от нищото?!Искаш да обориш фундаментален въпрос във физиката щи е трудно да го докажеш.
101
1
 
10
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Смисълът на икономиката не трябва да е в непрекъснатия растеж и осигуряването на все по-големи печалби за акционери и инвеститори, а в осигуряването на блага за всички хора по света. Трябва да се стремим първо към осигуряването на основните нужди на всички хора, а от там вече да има надграждане. Да се приоритизира производството, само към блага с реална полза за човечеството, за да не се пилее човешкия труд в излишни производства и дейности, които освен всичко друго хабят и много ресурси.
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Само човек тотално бос на темата термодинамика"Само човек тотално неграмотен по темата за звездната еволюция може да изрече подобно нещо.Светимостта и излъчването на енергия на Слънцето /а и на всяка звезда в тази фаза от живота и/ РАСТЕ С ВРЕМЕТО.Чети малко преди да ръсиш мозък.
99
0
 
3
 
! Отговори
Валонеца преди 4 години
Така е само се замисли колко хора са умрели в миналото поради рак причинен от това и колко хора ще загинат от рак от така силно налаганите от немците в близкото минало дизели отделящи ФПЧ и са доказани канцерогени а и азотни оксиди които са с по-голям принос отколкото въглеродният диоксид за парниковия ефект.Ама немецо искал Гоуфу да му гОри малко е тва е резултата.