Фронтменът на U2 Боно навършва 50 години

По този повод си имаме 10 любопитни факта за него
10 май 2010 13:25,
36
Фронтменът на U2 Боно навършва 50 години
Снимка: БГНЕС

Фронтменът на U2 Боно днес навършва 50 години. Той ще отбележи половинвековния си юбилей като човек, извървял пътя от музикант, който репетира в кухнята на приятел, до световноизвестен рок изпълнител, активист и номиниран за Нобелова награда за мир, съобщи Контактмюзик.

Боно участва в създаването на U2 през 1976 г., след като отговаря на обява за музиканти, публикувана от барабаниста Лари Мълън джуниър и се присъединява към него, китариста Дейв "Едж" Евънс и басиста Адам Клейтън. Прослушването се състои в кухнята на Мълън.

По случай 50-годишнината на една от най-популярните рок звезди в света, глобалната независима новинарска мрежа World Entertainment News Network публикува 10 интересни факта за Боно:

– Истинското му име е Пол Дейвид Хюсън, а прякорът му Боно Вокс идва от латинската дума "bonavox", която означава "хубав глас".

– Заради активната си хуманитарна дейност по света и заради усилията му да привлече вниманието към борбата срещу СПИН в Африка, през 2008 г. Боно е обявен за Мъж на мира от Комитета на нобеловите лауреати. През 2003 г. фронтменът на U2 е номиниран за Нобелова награда за мир.

– Любимата храна на Боно е риба и пържени картофи, а предпочитаните напитки – "Джак Даниълс" и чай.

– Боно е запален шахматист. Очарован от гросмайсторите на играта, се "влюбва" в нея още на 12-годишна възраст.

– През 2007 г. получава рицарско звание от британската кралица Елизабет Втора за неуморното си участие в редица кампании.

– "Запазената марка" на Боно - слънчевите му очила, не са само моден аксесоар. Всъщност очите на музиканта са свръхчувствителни към светлина.

– Боно има няколко изяви като актьор - малки роли във филми като "Хотел за милион долара" и "През Вселената".

– По време на турнето "Zoo TV" на U2 в началото на 90-те години на миналия век, музикантът се е превъплъщавал в образите на Мухата, Мирър Бол Мен и Мистър Макфисто.

– През 2003 г. Боно и останалите членове на U2 са номинирани за "Оскар" за оригинална песен - за "The Hands That Built America" от филма "Бандите на Йорк". Отличието обаче е присъдено на Еминем за парчето "Lose Yourself" от "Осма миля".

– Боно е работил с много известни изпълнители, сред които Брус Спрингстийн, Джони Кеш, Дженифър Лопес, Франк Синатра и Лучано Павароти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кой пък го слуша тоя???Такава заспала музика!!!
32
0
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 13 години
Сори, беше преди 17 години :))) 93-та година, когато излезе албума Zooropa - тогава бях на 13 :)
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боно е доста алчен за кинти.
30
0
 
6
 
! Отговори
Радо преди 13 години
Да е жив и здрав и дай Боже повече, като него. На 6-ти Септември ще ги чуя на живо в Истанбул. Музиката им ми е дала много емоции и посещението на техен концерт ще е една сбъдната мечта за мен. U2 в България? Не ставайте смешни...според мен няма да дойдат никога. Те са от друга величина. Сцената им ще стърчи половината над стадиона. Нямаме място, което да побере такава група. Хората, които не ги харесват ги разбирам- музиката не се слуша, тя се усеща с душата.
29
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 13 години
Да е жив и здрав!!!
28
1
 
6
 
! Отговори
Tina преди 13 години
Да ми е жив и здрав!Много си го обичам!Заслужава наградата за мир.
27
1
 
2
 
! Отговори
mnbv преди 13 години
пешко, какво му е на саунда? Или според теб ако няма някой на сцената, който да се дърпа и скача като вързан пес и да удря два акорда 10 мин. - това не е музика???
26
0
 
1
 
! Отговори
. преди 13 години
Още един пратеник на NWO !!!
25
4
 
1
 
! Отговори
Entusiast преди 13 години
Koeto me navejda na misalta, che sled kato se e rodil Bono sa izmlislili hapchetata, za da predpazqt sveta ot podobni bydeshti nedorazumeniq!
24
1
 
5
 
! Отговори
Katia преди 13 години
До 14 - Сашо от кв. Надежда :В музикално отношение за теб няма надежда, че някога ще разбереш какво е хубава музика. Жалко
23
4
 
2
 
! Отговори
пешо преди 13 години
ами че гейчета са разбира се ,какви други -с този саунд... !!!
22
1
 
10
 
! Отговори
U-2 преди 13 години
Голям певец и артист,да е жив и здрав!И изобщо не е гейска музиката им,а е страхотна!А кой е Митко Калайджиев не знам и не ме интересува!:)
21
1
 
6
 
! Отговори
от мен преди 13 години
Музикалния бизнес има нужда от такива изпълнители,които с песните си да изразяват социялните проблеми в обществото.Затова според мен много хора го зачитат-не само,че пее добре.Защото то музиканти и комерсиална музика бол,но колко песни искат да покажат и кажат на хората нещо смислено?
20
1
 
10
 
! Отговори
toni преди 13 години
най - добрия!!! да е жив и здрав!
19
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айхахахаха, кога ти е 13тия рожден ден?
18
19
 
3
 
! Отговори
гого преди 13 години
...гейска музика и те май са гейчета ...!!! изобщо не ме впечатляват ...!!!
17
2
 
17
 
! Отговори
U2 foreverrrrrrr !!! преди 13 години
Най-великия пич! Радвем се, че точно те ми формираха музикалния вкус, иначе сега щях да слушам поп-фолк като всички мърльовци в бг! Happy Birthday, sexy :)))
16
2
 
6
 
! Отговори
aMorph преди 13 години
Хубаво е че има хора като него. Концерта им в Загреб беше незабравим за мен...Много истинска група.@Елмар, кавъра наистина е страхотен обаче :)
15
17
 
7
 
! Отговори
AC DC преди 13 години
Едва ли има по антипатичен *** в световната музика. Супер комерсиални, пискливи и досадни.
14
18
 
7
 
! Отговори
Сашо кв. Надежда преди 13 години
Като певец е на по-ниско ниво от Милко Калайджиев.