Емил Ованесов: Публиката има нужда да гледа съвременно качествено кино

Бургас Филм Фест отново радва зрителите
Обновена: 10 юли 2023 09:08 | 7 юли 2023 16:13, Екип на Dnes.bg
4
Емил Ованесов: Публиката има нужда да гледа съвременно качествено кино
Снимка: Кирил Пейчев

Осем години организирате фестивал за артхаус кино. Защо?

Защото смятам, че то не е само артхаус кино, а нашият фокус е да представяме дебютни филми, да подаваме ръка на младите, защото те имат нужда да се представят пред публика, запознават, колаборират с колеги и т.н. От друга страна публиката има нужда да гледа съвременно качествено кино, преминало през филтрите на добре програмирани световни фестивали и не на последно място, защото създаваме един специален фестивален дух, който кара всички гости, зрители и приятели да се връщат отново. Това е особеното и характерно усещане за нашия фестивал.

Какво предстои на 8-то издание на Международен филмов фестивал Бургас?

Предстои да представим стегната, но качествена селекция от игрални пълнометражни и късометражни филми, специална анимационна програма курирана от Теодор Ушев. В нея присъстват едни от най-награждаваните анимационни филми в последните две години. Това е подарък за всички почитатели на анимацията в България. Тъй като е важно да подържаме и местната филмова сцена, създадохме селекция от филми създадени от бургаски режисьори и хора свързани с морето. За професионалистите от гилдията ще представим европейската кастинг платформа E-Talenta, чиито посланик Симона Теохарова ще бъде в Бургас и в специална среща ще разкаже за възможностите за работа с платформата. За целта, агенцията е превела уебсайта си и на български език. За най-младите ни зрители пък освен анимационнатa програма за деца на възраст от 7 до 13 години ще организираме и клас на тема кино критика с водещ Елица Матеева, която ще ги учи как се прави кино анализ и критика. Предстоят ни наситени 7 фестивални дни, в които ще пристигнат г режисьори, актьори и продуценти, като Теодор Ушев, Тонислав Христов, Малин Кръстев, Герасим Георгиев - Геро, Китодар Тодоров, Борислав Колев, Мария Ландова, Венци Костов, Матяш Приклер и разбира се международното ни жури в състав Виктор Божинов, Булут Рейханоглу, Милица Томович, Атила Хартунг, Николай Урумов и Петър Грудов.

Какво планирате за следващите издания?

Искаме да развиваме филмовата ни програма с повече заглавия и локации. Имаме желание да развием и музикална сцена, освен за музикални филми, така и групи и диджеи, за което ще ни е нужно по стабилно финансиране. Важно за нас е да работим за това публиката ни да не е само локална, но и международна. Бургас е чудесен фестивален град и се радваме, че оставаме следа в културната му програма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Велин преди 9 месеца
ВЯРНО Е, А НЕ КАТО БЪЛГАРСКОТО.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
*** ти не си никва публика - они публика сакат!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ей сега ще търтя да гледам артхаус кино че си нямам работа