Янис Варуфакис - новата "поп звезда в икономиката"

"Искаме нова програма, нова сделка за Гърция", уверява той
3 фев 2015 21:21, Елка Василева
40
Янис Варуфакис -  новата "поп звезда в икономиката"
Янис Варуфакис. Снимка: Reuters

Човекът, който нарече мерките за икономии "фискален уотърбординг" и обяви, че Гърция няма нужда от "Тройката", вече е финансов министър. Сега Янис Варуфакис трябва да покаже дали може нещо повече от реторични упражнения, пише Дойче веле.

Дори стилът им на обличане и поведение ясно показваше, че разликите между холандския финансов министър и шеф на еврогрупата Йерун Дейселблум и новия му гръцки колега Янис Варуфакис не биха могли да бъдат по-големи.

Докато Дейселблум застана пред медиите в шит по мярка тъмен костюм с вратовръзка, Варуфакис се появи с разкопчана риза, свободно падаща над панталоните.

Но провокацията на новата "поп звезда в икономиката", както наричат Варуфакис в Гърция, не се ограничаваше единствено до външния му вид. От неговите изявления стана пределно ясно, че двамата няма да намерят и политическо разбирателство. "Нашата страна отказва да си сътрудничи с Тройката", заяви Варуфакис миналия петък /30.01./, без да крие доброто си настроение. Казаното от него се превърна в световна новина и всички се запитаха дали човекът от Атина наистина говори сериозно.

Предполага се, че човекът, който определи спасителната програма за Гърция като "фискален уотърбординг", правейки аналогия с едноименния метод за изтезание, симулиращ давене на жертвата, е говорил насериозно.

В телефонни разговори с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и шефа на Европейската централна банка /ЕЦБ/ Марио Драги новият гръцки премиер се опита да поуспокои малко страстите. Същото направи и самият Варуфакис в интервю за Би Би Си, след като стана ясно, че много гърци, загрижени за спестяванията си, вече щурмуват банките.

ЕЦБ заплаши да затвори кранчето на гръцките банки, ако до края на февруари Атина не постигне договореност със страните-кредиторки. Така изведнъж се оказа, че думите на Варуфакис за "Тройката" не били преведени правилно. Разбира се, че Гърция щяла да преговаря с ЕК, ЕЦБ и МВФ, а също така и с отделните страни-кредиторки. Атина се противопоставяла само на програмата, която Тройката искала да наложи на Гърция и която новото правителство на страната смятало за провалена.

"Искаме нова програма, нова сделка за Гърция", уверява Варуфакис. Междувременно той се дистанцира и от предишните си искания за опрощаване на дълг в размер на 315 милиарда евро, а в интервю за "Файненшъл таймс" от понеделник вечерта /01.02.2015 г./ вече говори единствено за "мерки по разсрочване на дълговете".

Стига толкова икономии!

Варуфакис се обявява за предоговаряне на кредитното споразумение с европейските партньори на Гърция, което по думите му било бедствие за цяла Европа. Неговата цел била да реформира Гърция. "От 5 години тази страна напразно очаква да бъде реформирана. Вместо това ние се деформираме от една програма за икономии, която не атакува раковото образувание в гръцката икономика", заяви 53-годишният министър в едно интервю. Освен това той е амбициран да дисциплинира гръцките олигарси, да се разправи с корупцията и да сложи край на укриването на данъци от богаташите.

Варуфакис е изправен пред едно непосилно предизвикателство: да възстанови "достойнството на гърците". Преди изборите Алексис Ципрас и неговата СИРИЗА обещаха да върнат на работа онези служители от обществения сектор, които бяха съкратени по силата на мерките за икономии. На гърците беше обещано също така вдигането на минималната работна заплата с 40 процента. Сега на ред е Варуфакис, който като финансов министър трябва да осигури необходимите за всичко това средства. Засега той не е казал как смята да реши този въпрос.

Близо 25% от гърците са безработни, а сред младежите безработицата достига дори 50 на сто. И ако в скоро време не бъдат изпълнени поне една част от предизборните обещания, правителството на Ципрас бързо може да започне да губи доверие.

Привържениците му се надяват, че премиерът ще освободи гърците от наложения им през 2010 година диктат от Европа. Обикновените гърци са убедени, че мерките за икономии на "Тройката" са пресилени и че Европа се опитва да прехвърли най-големите задължения в по-новата си история на най-немощния, а именно на гръцките данъкоплатци. За тази цел хората в страната били принудени да живеят с близо една четвърт по-ниски заплати. "На всяко дете му е ясно, че това повече не може да продължава", заяви Варуфакис веднага след избирането си за финансов министър.

Само с теория няма да се мине

Янис Варуфакис е завършил математика и статистика, след което е защитил докторска работа по икономика в университета в Есекс. В политиката той влиза рано - първоначално е съветник на социалдемократа Георгиос Папандреу, който по онова време е водач на опозицията в Гърция. Още преди Папандреу да стане премиер през 2009 година, се стига до конфликт между двамата, в резултат на което пътищата им се разделят.

След избухването на кризата преди 5 години, Варуфакис, който по онова време е университетски преподавател в Австралия, Шотландия и САЩ, проучва международния опит за справяне с кризи. В книгата си "Глобалният минотавър" той се обявява за воденето на задълбочен дебат на мястото на хаотичните спасителни операции.

Сега обаче Варуфакис е вече министър на финансите и само с дебат няма да се мине - той ще е принуден да реализира на дело обещанията на своето правителство. И ако доскоро Варуфакис се гневеше на Германия като на един от основните виновници за нещастията на гърците, то сега той изглежда смекчава доста своя тон: наскоро призна важната роля на Германия като мотор на растежа в Европа. Никой друг от новите управляващи в Атина досега не е формулирал това толкова ясно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: ГърцияЯнис Варуфакис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
arizmendi преди 9 години
mai ROKERA 6te se spane v BRIUKSEL JIVEEM I GLEDAME,DAVAI I NIE DA VZEMAME PA POSLE KAKTO VIKAT NA SELO SCHA SA OPRAVIAME OTLAGANE MU E MAIKATA
29
4
 
5
 
! Отговори
СС преди 9 години
"Освен това той е амбициран да дисциплинира гръцките олигарси, да се разправи с корупцията и да сложи край на укриването на данъци от богаташите."- Хахаха, смях в залата! :)
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми се иска поне някъде да успеят да се противопоставят на тия западни ***. Поне ще знам, че това е възможно. Тук вече се удавиxме в тресавището.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам огромни резерви към т.н. нова "поп звезда в икономиката". Цялата тая победа в Гърция да не излезе поредният "ход с коня" на чифутерията в световната геополитика. С кютека в Украйна е пълен крах да се опитаме со кротце, со благо със Сириза
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опрощаването на поредните дългове не решава основния проблем на капитализма в Гърция, че страната няма икономика и разчита само на помощи.
25
5
 
14
 
! Отговори
stoyan преди 9 години
бързо идва изтрезвяването, след пиянството на соц. утопията
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"че мерките за икономии на "Тройката" са пресилени..." Цялата икономика на Гърция е буквално разбита. И когато числата говорят... и боговете мълчат! А те са - 124 на сто от БВП на Гърция, когато влезе в кризата, а в момента 180 на сто от БВП, 316 милиарда дължими суми, а в момента 324 млрд, при положение, че за тези години са платени около 200 млрд евро /включва и подстригването 100 млрд/Цялата тази ситуация е, че Гърция е почти най-богатата страна в ЕС на полезни изкопаеми, петрол, газ и тн
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога стана калайджия, кога му почерня ***.Как бърза чифутерията с пиара на своя човек.
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато започна кризата в Гърция и обявиха идването на МВФ,Гърция дължеше заемите на банките,в голяма част и на Дойче банк.Меркел настоя заемите на Гърция да се изкупят от банките и да се прехвърлят върху гражданите от ЕС,като по този начин Г-я вече не дължи на банки,а на държави.По този начин спасиха банките,а с кредите обремениха народите.И понеже Гърция не можеше да взема заеми,Германия вземаше заеми с 0% лихви и ги предоставяше на Гърция с мн.завишени такива,и по този нач.спечели около 70млрд
21
2
 
11
 
! Отговори
гърчолякис преди 9 години
Защо с такова робско мислене бе хора? Кой дава така триста милярда !!! На няколко транша и парите се харчат хахаха кой? Ех *** народе манипулиран от медии !!!
20
1
 
0
 
! Отговори
до unifri преди 9 години
просто цитирам новина от телевизия скай :)
19
13
 
17
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Варуфаки е икономист, колкото аз съм космонавт, но като наглец и манипулатор е виртуоз. Това, което се опитва да направи, е да реши икономически проблеми с политизиране и демагогия. Може би това е правилно, не знам - винаги да гяволееш и да се облагодетелстваш за сметка на другите. Лично аз като глупав и честен се надявам да ги поприземят малко.
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като меркел не ще, може би Путин ще иска?Добре биха му дошли няколко базички у гръцко...
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВАРУФАКИС обяви,че няма да ползва никаква лимузина и охрана, ходи на работа с мотора си,абсолютно без охрана.Даваха го по телевизиите.
16
5
 
15
 
! Отговори
Unufri преди 9 години
На предприемачите - тези дето плащат заплатите - на тях кой ще им вдигне дохода? Пак ли министъра?Предприемачът също работи - ръководи бизнес, взима решения, слага си главата в торбата с банки и какво ли не. На него кой ще му увеличи с декрет доходите? Или на него не му се полага?Социалистът(комунистът) винаги смята, че на предприемача доходът му е достатъчен. Стига му толкоз. Даже, ако може да го намалим така да има повече за електората.
15
8
 
17
 
! Отговори
Unufri преди 9 години
До 18: Интересно как си представяш вдигането на минималната заплата :) Това да не е на жена ти полата?Нали се сещаш какво ще стане, ако някой ми каже отгоре вдигни си на работниците заплатата? Ще ги съкратя половината и другите ще трябва да бачкат двойно.То тва да не е баница - режи-яж, режи-яж. Не знам как може да има толкова дебилни хора да си представят, че нещата се случват с разпоредби на някой чиновник.
14
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва повеце работакис.
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Гърция вдигат минималната заплата от 683 евро на 750евро
12
5
 
14
 
! Отговори
Още е ... преди 9 години
... много рано да се правят конкретни заключения. в момента повече блафират, проучват терена. Едно е ясно - сегашната финансова и икономическа политика на Европа спрямо Гърция няма да продължи. Ще се търсят нови пътища. Кредиторите ще просрочат за неопределено време кредитите на Гърция с надеждата да получат все пак някога нещо.Браво на Сирица.
11
3
 
23
 
! Отговори
Дай Хард преди 9 години
Това е гръцкият Брус Уилис на финансите! Голям рокер! евала!