Положението в Румъния – медийни митове

Преекспонирането е ловко, обясняват специалисти
Обновена: 3 фев 2017 10:39 | 3 фев 2017 10:26, Петя Славова
17
Положението в Румъния – медийни митове
Снимка: Bulgaria ON AIR

В последните часoве стана ясно, че правителството в Румъния е обявило безкомпромисно, че няма да оттегли спорните промени в наказателния кодекс. Междувременно се появиха инфромации, че гражданите подготвят голям национален протест тази неделя, предаде репортер на Bulgaria ON AIR от северната ни съседка.

Журналистът Георги Василски заяви пред "България сутрин", че румънците много по-ловко се преекспонират медийно и че там винаги процентите не са толкова, колкото са реалните. "Те имат успехи в борбата с корупцията, но това нещо беше много добре тиражирано, много добре показано извън страната", смята той.

Още по темата

Василски, заедно с доц. Валери Личев, социален антрополог към БАН, споделят мнение по въпроса дали Румъния не се е превърнала в образец на Източна Европа за това как функционира гражданското общество там през последните няколко години.

Доц. Личев подкрепи мнението на Василски и допълни, че чрез медиите се тиражира голямо количество митове.

Той е на мнение, че липсва яснота по въпроса с протестите и допълни:

"Не разбрах точно в какво се състои конфликтът, защото чух, че има някакъв указ, който е приет от правителството за промяна в закона, но той още не е обнародван. Сигурен съм, че дори колегите от правния институт на БАН също не биха могли да дадат компетентен отговор".

От своя страна Георги Василски каза, че управляващите са се опитали да разединят нацията още по време на изборите.

"Интересното беше как бе постигнат изборният резултат от 45% при ниска избирателна активност - под 50%. Като резултатът дойде основно от южните райони на страната, които са по-скоро селски райони, където хората се информират главно от медиите.

Затова едно от основните искания на протестиращите бе смяна на техния аудиовизуален модел, който има функциите на нашия СЕМ, тъй като регулаторът е позволил манипулации на данни и цифри от националните медии по време на изборите", категоричен бе той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: РумънияBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
6
 
! Отговори
помним ние преди 7 години
*** комунист много трудно слиза от власт. Захапката им за кокала е по-яка от тази на питбул, ама така им се пада на комшийте като гласуват за тях. /п.п. ха дано ние се усетим някак, че като слушам *** как обещава апартаменти, пенсии и тн..../
9
1
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Комунистите се подкрепят международно. Срам и позор.
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как беше в България ? За Варна бяха писали 70000 само, че бяха към 2-3000 ***, половината на заплата при поръчителя.
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Две мишки давали мнения пред продажната Бг он Еър и казали, че протестите не били протести, а по-скоро събрали се хора, заради по-топлото време. Хората не били протестирали, това било преувеличение (да не би на някой да му хрумне същото и в Бг)...не, мерси
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей го къде е Букурещ, по-близо от Варна. Все едно ние не излизаме зад граница и не знаем какво става навън, че трябва да вярваме на платени пишман експерти.
5
1
 
24
 
! Отговори
123 преди 7 години
Като гледам видеото въобще не ми приличат на нереален мит протестиращите.Съвсем реални,истински хора ,протестиращи срещу реални и нагли разпоредби.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наглеци са това, не експерти... Но е 21 век, който иска може да прогледне!
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как бре. БГ медиите са независими - нищо не зависи от тях - пишат за този, който плаща.Само за (малко) успоконие, положението с медиите в Германия е същото. Само, че там е дори по-зле щото хората си плащат за това, да се пише каквото диктуват отгоре. И то сериозни суми. Например данъка ми за медии е по-виск от данъка на колата. А още по-лошото е, че ако напишеш нещо неудобно, веднага те мятат за "насаждане на омраза", външна пропаганда и прочие. Така, че има още накъде да падаме.
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Митове????? Имало някакъв указ... бааааази наглеците!!!!Значи, да си узаконят корупцията не е нищо кой знае какво?!?!? Да, за нашите кгб медии и политици наистина, това си е съвсем в реда на нещата и не могат да разберат за какво се вълнуват толкова в Румъния. Тука трябва същотото да стане, иначе пак ще ни треснат някой многомилярден проект със съмнителна полза за България, но със съвсем ясна такава за братушките!
1
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бг медиите -винаги с властта .......Затова те не са мит ,а гадната реалност .