Сръбски политолог: Защо на Балканите през 2020 г. може да избухне война?

Средиземноморието било много гореща точка според Павич
10 яну 2020 18:00, Екип на Dnes.bg
46
Сръбски политолог: Защо на Балканите през 2020 г. може да избухне война?
Снимка: архив, БГНЕС

Има няколко потенциални огнища, от които може да избухнат глобални войни през 2020 г., сред които са и Балканите, твърди сръбският политолог Александър Павич, цитиран от сръбското издание „Правда“.

Според Павич израелското лоби е отговорно за американското нападение срещу иранския генерал Касем Солеймани в Ирак, като Израел желае да тласне Америка към конфликт с Иран.

Павич обаче смята, че след атентата и иранския отговор се е стигнало до успокояване на ситуацията, като много по-голяма опасност за световния мир представляват турските амбиции в Средиземноморието. 

Според политолога включването на Турция в либийския конфликт на страната на правителството на националното единство със седалище в Триполи е всъщност опит от страна на Ердоган да постави под свой контрол газовия потенциал на Средиземноморието. В същото време Ердоган иска да експлоатира и газовите находища край Кипър. Той обясни, че това застрашава Кипър, Гърция, Египет, Израел, САЩ и ЕС и поради това Средиземноморието представлява много по-гореща точка с оглед на потенциална война.

Украйна също така е място, на което много лесно може да се задвижи нов конфликт, казва Павич. Според него риск за това ще бъдат най-големите планирани учения на НАТО на границите на Русия, които ще се проведат през 2020 г. и които имат за цел да покажат колко бързо САЩ и НАТО могат да прехвърлят оръжие и сили близо до Русия.

Коментирайки събитията в Черна гора, Павич смята, че САЩ са накарали Мило  Джуканович да започне разправа със Сръбската православна църква и сърбите. Според политолога Джуканович не е имал интерес да предизвика криза точно сега, но е бил принуден от „началниците“ си. Павич е на мнение, че от този конфликт Джуканович ще излезе най-малкото доста отслабен, а реакцията на Сръбската православна църква и на вярващите и тяхната мобилизация в защита на вярата са били изненада за режима в Подгорица.

По думите на Павич Босна и Херцеговина е в състояние на постоянно напрежение заради опитите Република Сръбска да престане да съществува. Освен това все повече мигранти остават в Босна и Херцеговина, а те могат да бъдат използвани за дестабилизация на ситуацията.

Като потенциална кризисна точка през 2020 г. Павич вижда и Северна Македония, защото, както той твърди, САЩ искат да попречат на приключването на проекта за жп линия от пристанището Пирея към Унгария, която е част от китайския проект за нов Път на коприната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
загрижено преди 4 години
Те рашките отдавна бъркат л***aтa по нашите земи. Добре е да се вслушаме какви ги замислят в Сърбия. Бойко да ускоряма газовата ръзка през Александропулис за да сме независими от ИЗ.
36
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДанковСРЪБИЯ ИСКА БАЛКАНСКА ФЕДЕРАЦИЯ ДА Е РУСКА ГУБЕРНИЯ. НЯМА КАК ДА СТАНЕ.
35
3
 
13
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Сръбския политолог е до някаде прав.Колкото за Балканска федерация, това не може да се случи.Много злоба има от страна на сърбите към нас, естествено всеки който е българин знае за това.Албанците и гърците - абсурд.Остават северномакедонците, които и без това се сърбеят и ги смятат за приятели а нас за врагове.
34
14
 
6
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
До Сърбия е бедна...nai -golemite bedniaci sa balgarite I to zaradi pogreshnia "civilizacionen izbor " dragi !!! Nito ni e tam miastoto nito niakoga shte ni bade !!! Ot gorda darjava sas zaviden standard na jivot ...se prevarnahme v razgraden zaden dvor na evropeiskite I ameerikanskite chakali ,koito ni oglozgvat do kokal ...vsichko ,koeto be gradeno predi !!!Naroda biaga ot genocida I teritoriata se obvezliudiava ...razbirase "demokratichno" !!! Boiko,chalga do prasvane,pleimeitki I prostotia
33
2
 
11
 
! Отговори
история преди 4 години
Защото сърбите винаги са започвали първи.
32
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И война да има това нас не ни засяга, защото се изнесохме от територията.
31
8
 
4
 
! Отговори
Бабаит Боко преди 4 години
Аййй. Стига веее. Сакън да не става! Как шъ щипваме с Цвъки, Шиши и другите. Отиде ни хрснилката. Ужаааст.
30
21
 
22
 
! Отговори
Сърбия е бедна преди 4 години
Сърбите са бедняците на Европа и така ще бъде докато продължават да се "братушкат" с руснаците и не влезнат в ЕС и НАТО.
29
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сръбски политолог ми звучи като северо македонски историк.Те такова животно нема.
28
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Балканите са една клоака събрала безмислените племена за които на никой не му пука.
27
12
 
22
 
! Отговори
Котю преди 4 години
До Сърбия е бедна То хубаво че се шегуваш. Така мизерния живот се понася по леко. Ние пък сме богати и красиви щото сме в нато и кой не скача е червен....
26
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия се запасява със злато и се готви да започне война в региона. Сирия вече падна.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23Znachi nqma da stane tova deto iskash
24
15
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Зад делата на армията на САЩ наистина стои Израел, чиито духовни лидери тайно търсят разпръснатите божествени камъни-кристали - в Афганистан, Египет, Либия, Сирия, Ирак и сега в Иран търсят камъкът "Elel Stone". Тези извънземни кристали са частите на древно, могъщо оръжие-пирамида, чрез което Израел иска да стане лидер над целия свят. Когато съберат светещитеамъни те ще издигнат храма си в Йерусалим. Така ционистите ще изпълнят мисията на Антихриста, ще разбутат планетите, ще погубват Земята...
23
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е, и аз съм за балканска федерация, само така можем да оцелеем.България, Сърбия, Гърция, Румъния. Албания естествено не. Както и Македония, там е пълно с албанци. За Босна да не говорим (изключая Република Сръбска). Също и Хърватско - няма никакво значение, че са католици, културно и езиково са ни близки, така че и с тях, стига и те да искат. Тогава наистина ще сме сила, с която ще трябва да се съобразяват и политически, и икономически и можем да водим що-годе самостоятелна политика.
22
2
 
18
 
! Отговори
дедо ви преди 4 години
Конфликт може на всякъде да се зароди. Няма смисъл от прииказки в стил"ако беше баба ми мъжка"
21
0
 
18
 
! Отговори
АНОНИМ преди 4 години
До Косово и Черна гораАми той навсякъде цитира САЩ,САЩ и т,н,Този филм сме го гледали50тина години,разбира се че всяка страна има собствена регионална политика а Русия,САЩ,Китай имат геополитически интереси в различни места!Комшиите са готини на плескавици музика и песни,ама сегашното статукво не им харесва,защото те са си войнствени националисти,а мен лично ме дразни отношението на Македония към България?
20
5
 
7
 
! Отговори
До анонимен 18 преди 4 години
Ще ми кажеш ли какви са общите интереси на Балканите? Щото нашите и на сърбите си противоречат. Да не говорим колко общи интереси имат с тях албанци, босненци, хървати. Това за братята православни( а на Балканите има и мюсюлмани и хървати), на които лошият запад са елементарни русофилски опорки, за хора без историческо познание
19
7
 
10
 
! Отговори
Косово и Черна гора преди 4 години
това им се иска на сръпските главорези. Понеже Трамп се пише приятел на Путин, Ердоган също Сърбия ще се опита да окупира тези територии защото нито Турция нито Гърция нито пък САЩ ще се намеси с военна сила да ги спре.Освен това Сърбия разчита на китайски инвестиции и смабдяване на газ от Турция, както и на руската военна база в Ниш да проведе военна операзия 'шиптарски бабаит' преди Трам да слезе от президентската позиция в началото на 2021.България както винаги си мълчи и ще снабдява шиптар
18
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много точно определения на потенциалните заплахи за Балканите. Затова Балканските държави трябва единно да устояват на общите си интереси, а не да слушат заповеди на наставниците си било то от Вашингтон, било от Москва или Брюксел. Общо сме около 60 милиона и представляваме сила, с която днешните западни и източни господари трябва да се съобразяват. СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА.