Български и македонски историци се договориха за протоколите

Разговорите - онлайн, предстоят спорни моменти, заяви проф. Димитров
23 яну 2021 08:37, Петя Славова
100
Български и македонски историци се договориха за протоколите
Снимка: БГНЕС

Представители на Смесената българо-македонска историческа комисия се договориха за текстовете на протоколите от предишни заседания на Комисията, предаде БГНЕС.

Още по темата

"Постигнахме съгласие за подписването на протоколите от 9-та среща. Започнахме работа и по протокола от 10-та среща, там има доста спорни моменти. Някои неща изчистихме, но все още има работа по този протокол", заяви проф. Ангел Димитров, съпредседател на Комисията от българска страна.

Разговорите се проведоха онлайн, носеха технически характер и не се обсъждаха исторически въпроси по същество. В тях взеха участие по трима представители от българска и македонска страна.

12-та среща на Смесената българо-македонска комисия ще бъде в края на февруари. Тя е насрочена за последния четвъртък и петък на месеца.

"Ако позволяват условията от здравна гледна точка, срещата може да се проведе в София. Ако не позволяват условията, ще бъде онлайн", добави проф. Димитров.


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
3
 
9
 
! Отговори
До Бунгар преди 1 месец
Нашите историци говорят неща, за които имат доказателства, значи не са нито лъжци, нито манипулатори, а просто ти си решил да ги наричаш така, което пък е чиста клевета ! Ето това е истината - не нечия, а просто такава , каквато е !
90
3
 
6
 
! Отговори
До Бунгар преди 1 месец
Те упълномощиха ли те да говориш от тяхно име ? И колко голяма е тази ''част'' ?
89
8
 
3
 
! Отговори
Бунгар преди 1 месец
Говоря от името на една част от македонците в България,а не от името на каракачаните и джамбазите.Всеки има право да изказва мнението си,а дали някой лъже себе си,разбира се,че си е негов проблем.Платени лъжци и манипулатори като нашите историци могат да виреят само в подходяща среда и публика.Не всеки приема тяхната истина за чиста монета.
88
2
 
5
 
! Отговори
До Бунгар преди 1 месец
Това, че ти лъжеш себе си, е твой проблем ! Недей да говориш от името на другите, без да са те упълномощили ! А относно Манасиевите хроники и други подобни документи - не, не са настолни четива за всички, а предимно за историците.
87
0
 
4
 
! Отговори
Кметот преди 1 месец
Български и македонски историци се съгласиха, че ВМРО не продава пиратки!
86
8
 
4
 
! Отговори
Loyko преди 1 месец
Браво! Договориха се за протоколите. Най после за 5 пари работа. Сега ги публикувайте.Пълен *** сме.Важното е да сме мръсници.После искаме да ни обичат... Сега сме най щастливите на света.Имаме си протоколи и то подписани.Ала..бала.Велики сме...
85
9
 
3
 
! Отговори
Бунгар преди 1 месец
Манасиевата хроника ни е настолната книга.Четем е в оригинал,няма значение,че не сме е виждали даже на картинка.Историци...бол, истини ..хитч.Ако си дадем отговор истински какви сме били,ще ни стане ясно защо сме такива сега и какви бихме могли да бъдем ако не се лъжем толкова много.
84
0
 
4
 
! Отговори
Тоя чвор не става! преди 1 месец
Пуснете го младото, най-ученото, Джамбаза!
Десет години, се е шлайфал в Университета!
83
3
 
1
 
! Отговори
Авджията Гоце преди 1 месец
И БГ- историк №1 беше,
но евридей се бръснеше.
82
1
 
2
 
! Отговори
Очила мустак и брада преди 1 месец
Ето го ! Това е, БГ- историка !

А Каракачанов, само сланина !
81
2
 
7
 
! Отговори
До булгур преди 1 месец
Самият договор доколкото знам не е намерен, но има свидетелства от старинни летописи за него. Ще ти подшушна на ухото да потърсиш например Манасиевите хроники (но естествено не само там) - който търси, намира ! Ааайде...
80
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не забравяйте че РСМ дава милиони евро за реклама на македонизма и в опита си да направи изро ди от българското население по тези земи!
Българско защото 80% от населението на Охрид,Битоля,Скопие и всички градове и села на територията на РСМ са заявили писменно пред султана ,че са българи и искат да са под диоцеза на БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ.
За това има списъци в които няма нито един определил се за македонец".
Какво повече да говорим, няма смисъл. Има само бо лни мозъци в РСМ.
79
12
 
4
 
! Отговори
Bul gur преди 1 месец
До 78
Ще се радвам ако си го виждал този Договор с Византия.Ти ще бъдеш първия и единствен който го е виждал в оригинал/съпроводен с превод/.Хубаво е,че си вярваш като гледам.
78
4
 
11
 
! Отговори
До Булгур 77 преди 1 месец
Първият договор между българите и Византия, с който им се позволява да се заселят в Мизия (която включва днешна северна България, Сърбия и Северна Македония) е два века преди това. Впоследствие се заселват и в Тракия. Живеещите по тия места не-гръцки племена не са воювали срещу българите, а точно обратното - присъединили са се към тях. По-късно, с идването на Аспарух основават държавата България, призната от Византия дори за империя. Има много запазени свидетелства за това.
77
11
 
4
 
! Отговори
Bul gur преди 1 месец
Договора ,на базата на който сме приели 681 година ,за година на основаването на България е изчезнал??? Как така? Поне да бяхме го видяли преди това.Да го пишем като осмото чудо на света. То без това ,освен пирамидите,всичко друго е по описание.
76
1
 
4
 
! Отговори
До 74 преди 1 месец
За какви лъжи говориш, дай пример !
75
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на село нужника е по стар от тая ,,държава,,
74
0
 
9
 
! Отговори
То преди 1 месец
Ако гледаме по географска принадлежност, албанците и сърбите и те би трябвало да се наричат ''македонци'', хаха ! Ех, Луно Луноо, земльо македонска !
73
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България колкото повече лъжи знаеш и вярваш в тях се приема,че си по осведомен и просветен.Важното е да звучат гордо и велико. Самочувствие изградено върху лъжи не е най доброто за един народ.Освен,само дето ставаме смешни в очите на другите.Тълкуването на исторически факти не ни се отдава много,особено когато сме губещи.
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен до 61 преди 1 месец
Ако си македонец, да знаеш -Македония е част от Югославия до 1991, преди 1944 е на България. Това ви е държавата. А за смелостта и героизма на българския или македонския войник( едно и също е), е писано много от чужденци, посетили страната ни през войните.