Коста от Белград - най-жестокият масов убиец на деца в историята на света

Пред полицията казал, че е психопат, който трябва да се успокои
Обновена: 5 май 2023 09:05 | 4 май 2023 13:04, Елка Василева
199

Снимка: БГНЕС

“Масово убийство в училище, Сърбия в шок и сълзи” (в. "Данас"), „Детето убиец планирало и да избегне затвора“(в. "Блиц"), „Покосена младост в час по история“ (в. "Вечерне новости"), „Тринадесетгодишен извърши масово убийство“ (в. "Политика"), „Най-черният ден в Сърбия“ (в. "Курир"), „Сърбия в сълзи“ (в. "Ало"). Под тези заглавия сръбските издания обобщават и изнасят подробности за вчерашната трагедия в Белград, при която седмокласникът Коста Кецманович застреля в училище в центъра на Белград осем ученици и охранител. Ранени са шест деца и учителка.

Още по темата
Момчето и родителите му са задържани. Тийнейджърът е дошъл в учебно заведение с два пистолета на баща си и коктейли Молотов.

Белградските издания акцентират върху това, че ученикът е планирал в продължение на месец убийствата и е имал специален списък с децата,  които иска да убие.

“Новости” отбелязва, че момчето е най-жестокият масов убиец на деца в историята на света. Сред всички масови убийци в света под 14-годишна възраст, което в Сърбия е законовата граница, под която едно дете не може да носи наказателна отговорност за престъпление, независимо от броя на жертвите, никой никога не е убивал толкова много хора, колкото сръбският тийнейджър.

В. “Политика” цитира шефа на полицията в сръбската столица Веселин Милич, който каза снощи пред националната телевизия РТС, че момчето само се е обадило на полицията, за да информира за случилото се и казало, че е „психопат, който трябва да се успокои“.  Милич допълни, че тийнейджърът е изпратен в здравно заведение за лечение на малолетни. Той каза още, че в разговор в присъствието на представители на Центъра за социален труд момчето разказало, че е е било пренебрегвано от компанията, в която се намира, че било изключено от общуване и игри по време на междучасията или екскурзиите. За коктейлите “Молотов” тийнейджърът обяснил, че с тяхна помощ искал да направи стена или бариера на входа, така че полицията или някой друг да не може да влезе вътре и да окаже помощ.  Милич допълни обаче, че е трудно да се разбере какъв точно е мотивът за престъплението.

Освен подробностите от вчерашното убийството изданията се спират и на въпроса как се стигна до трагедията.

Според психоложката Николина Милосавлевич, цитирана от в. "Данас", случилото се е симптом на агресията в обществото.

Психологът Лео Иванишевич е на мнение, че повечето тийнейджъри нямат усещането, че могат да носят пистолет в училище и да стрелят по хората, тъй като знаят, че това е недопустимо, забранено е и се наказва. Той допълва обаче, че такова нещо не се прави лесно и не може да става лесно.

Училищният психолог Марина Надеин посочи пред в.“Политика“,  че това престъпление ще бележи не само целия живот на момчето, извършило масовото убийство вчера, но и на всички ученици от това училище - особено тези, които пряко са засегнати и са били свидетели на престъплението.

„Това, което знаем със сигурност е, че по закон пистолетът е трябвало да бъде заключен и обезопасен. Това, което можем да предположим, е, че това момче и преди това е давало признаци на проблемно поведение, на които или никой не е обръщал внимание, или е пренебрегвал“, посочи психоложката.

На въпрос как това престъпление може да се отрази на други деца и дали може да ги подтикне към насилие, Надеин каза, че „това е толкова шокиращо събитие, че всички училища със сигурност ще вдигнат максимално нивото на сигурност, за да няма подобни случаи“. Въпреки това, както тя предупреди, многобройни психологически изследвания показват, че след ужасяващи убийства или самоубийства в обществото се увеличава броят на убийствата и самоубийствата.
(БТА, София Ангелова)

Снимка: БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Достоен наследник на Коста Печанац-друг известен сръбски убиец на деца.
153
3
 
4
 
! Отговори
до Путин преди 11 месеца
здрасти ,аз съм Володимир и много обичам белото и се дървя от кеф когато мрът младите
152
3
 
5
 
! Отговори
; преди 11 месеца
Май сръбете са лаладжии като нас , много философии , това изакано първо един хубав бой к после в килия до края на шбания му живот.
151
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Урановите бомби не водят до нищо добро
150
0
 
16
 
! Отговори
До 163 преди 11 месеца
Вярно е и ще ви дам пример. Онлайн приятелка на дъщеря ми, американка от южните щати от 12 годишна е обучавана от баща си да стреля. Причината - била е малко дете, когато пред дома им в нормален квартал става престрелка между банди, имало убити и т.н.много кърваво. Сега живеят далеч от града, в нещо като вилна зона, не много населена. Момичето се обучава от вкъщи, на онлайн училище. Бащата е научил и нея и брат и да стрелят, майката също, и то не с пистолети, а с някакви пушки.
149
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сърбите не са Европска държава. Варвари, това не случайно става там.
148
17
 
17
 
! Отговори
Иван преди 11 месеца
Баща му го е водил на лов със себе си, учил го е да бъде мъж, вероятно му е говорил за чест и такива неща. И детето отива на училище и някакви разгащени, разглезени пикльовци почват да го тормозят. Но не са познали с кой си имат работа. Напълно оправдавама постъпката му. Трябва да се знае, че има цена, когато потъпкваш достойнството и честта на някого. Навремето в аристократичните семейства са възпитавали децата, че при каквато и да е обида, засягаща достойнството, следва дуел.
147
10
 
9
 
! Отговори
Владимир Путин преди 11 месеца
Нищо му няма на момчето пускайте го да си ходи. И аз съм психопат и обичам да преследвам и убивам. Това е нещо нормално.
146
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Може и баща му да го е тормозил и затова да е превъртял
145
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сърбите са изтървани малко от нас, като възпитание, щото в БГ ако направиш такова нещо си труп, буквално :)))
144
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До blТормоза в училище го има в цял свят.Според мен след години ще че четем подобни на тази новина за някое бг даскало.
143
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 144Че то в Сащ много родители учат децата си да борявят с оръжия.
142
4
 
12
 
! Отговори
bl преди 11 месеца
Нищо не оправдава убийствата, но си мисля че, поне за кратко, ще има спад на прояви на тормоз в училище.
141
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Момчето е било тормозено от съучениците си.Родителите на булитата са виновни за това че не са си възпитали децата да уважават другите деца.
140
19
 
6
 
! Отговори
Gogi преди 11 месеца
Руската простотия не прощава
139
5
 
3
 
! Отговори
Един дядо преди 11 месеца
Мечката дойде при съседите......
138
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Те си имат Коста от Белград, ние Костя Копейкин...
137
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всеки изрожденец е потенциален Коста от Белград. Хора, пазете се от фенове на Копейкин
136
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колко жалко, че няма съд на Линч.Този никога няма да стане нормален в което и да е общество.
135
1
 
3
 
! Отговори
До 154 преди 11 месеца
Странно е колко бързо ме диагностицира. Неудобно ли ти стана?