Писмо до Гутериш: Инцидентът в Натанз е "ядрен тероризъм"

Външният министър на Иран заяви, че е избегната екологична катастрофа
20
Писмо до Гутериш: Инцидентът в Натанз е "ядрен тероризъм"
Снимка: БГНЕС

В писмо до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш външният министър на Иран Джавад Зариф заяви, че блокадата на работата на съоръжението е "опасен и безразсъден саботаж".

Иранският първи дипломат определи инцидента в ядреното съоръжение в Натанз като "ядрен тероризъм", който "няма да остане ненаказан", пише БГНЕС.

Още по темата

Той подчерта, че предприетите от персонала "навременни и професионални мерки за ограничаване" на щетите са помогнали да се предотврати " човешка и екологична катастрофа".

"Умишленото насочване към силно чувствително защитено ядрено съоръжение - с висок риск от потенциално изпускане на радиоактивен материал, представлява безразсъден престъпен ядрен тероризъм", пише Зариф в писмото, чието съдържание той сподели на страницата си в Туитър.

Инцидентът предизвика остри реакции от страна на ирански официални лица, които видяха зад него дългата ръка на Израел, което беше подкрепено и от публикации в израелските медии.

Зариф припомни, че през 2020 г. няколко израелски официални лица „са заплашили да извършат такава операция, за да предотвратят възстановяването на иранската ядрена програма, имайки предвид текущите усилия между Техеран и западните държави за спасяване на споразумението от 2015 г., известно като Съвместен всеобхватен план за действие, пише информационната агенция „A News”.

"Ислямска република Иран си запазва правото да предприеме всички необходими мерки за защита на своите граждани, интереси и съоръжения срещу всякакви терористични или разрушителни действия," пише още в писмото до Гутериш.


20
Още от Близък Изток
Иран се зарече да отмъсти на Израел за инцидента в Натанз
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 3 седмици
Санкции до дупка за - изрел , екологично замьрсяване с уран не е от полза на никого , достатъчно ядренни инциденти замьрсили околната среда са се случвали
15
0
 
0
 
! Отговори
Той преди 3 седмици
Иран ще кае на кой какво му трябва
Все пак ако еьна дьржава няма суверенитет и обективно са зависими
Изобщо какво управление ще е това
Офия зимата беше като града на батман егати
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо му е на Иран ядрено оръжие? Кой се готви или иска да го напада? Да се стремиш към ядрено оръжие с единствената цел за да унищожиш една малка държава е налудничава идея която може да коства съществуването на нашата цивилизация.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бат бойко ще ги опрай тях. Изпращеняци като мен те и те такива там то...
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До СИКТИРДАК

Иран има от десетилетия политика за унищожението на Израел. Винаги са го казвали и винаги ще го правят.
11
6
 
4
 
! Отговори
СИКТИРДАК преди 3 седмици
ИРАН ДАДЕ ВЬЗДУШЕН КОРИДОР НА РУСКИТЕ РАКЕТИ ОТ КАСПИЙСКО МОРЕ ДО СИРИЯ. СЕГА СЕ ПРАВЯТ НА ОЩИПАНА МОМА.
10
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 6

Иран не разработва ядрено оръжие за да "гарантира националната си сигурност" а за да може да "униющожи държавата Израел". Това е официалната им държавана позиция и политика.

Доста си неграмотен, за многото неща, които си надраскал, но аз вече съм свикнал, че русофилчетата защитавате всеки диктаторски режим, стига руснаците да са на негова страна. Това (на чия страна са руснаците) е единственото, което трябва да знам, за да знам със 100 процентова точност какво ще пишете.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те видяха зад терористичния акт дългата костелива ръка на Израел, което беше подкрепено и от публикации в израелските медии. Пиндостанците също посочиха жидoвeтe като изпълнители на "безразсъдния престъпен ядрен тероризъм".
8
2
 
7
 
! Отговори
хайде бе, Боже! преди 3 седмици
Докога ще чакаме да накажеш ония от църквата на Сатаната, клатещи се като гламави пред Стената?
7
0
 
8
 
! Отговори
Хм преди 3 седмици
По-добре писмо в бутилка да хвърлят в океана...
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всяка една държава има право да разработва ядрени технологии и изобщо всякакви технологии с които да гарантира националната си сигурност и икономиката си.

Но явно някой си мислят че имат специални привилегии безгранична власт и могат да диктуват политиките и вътрешните работи чужди държави.

Всяка държава която се поддаде на натиска бива колонизирана, подчинена и бавно и мъчително унищожена. Гледайте България и не питайте повече. Това е съдбата на тези които не могат да си отстояват интересите
5
6
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 седмици
Интересно как ще действа ООН, когато Иран се сдобие с ядрено оръжие и Аятоласите решат да отворят Рамазана с малко фойерверки?
4
19
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 седмици
Инцидента е "опасен саботаж", но иначе правенето и притежаването на ядрено оръжие е напълно безопасно и миролюбиво мероприятие.

Диктатурите по целия свят се самозабравиха.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Toва ООН е само да го слушат балъците. Другите си праят каквот си искат и тия от ООН се правят на ощипани.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А от Гутериш пък абсолютно нищо не зависи. Службата му е да изпълзява един-два пъти в месеца, за да изрази съжаление по някой въпрос и пак се заравя. И въобще цялото ООН е гола вода! Американците например без разрешение на ООН нападнаха навремето Югославия и Ирак също. А пък за Израел да не говорим колко слуша ООН-то...
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
МОСАД.....