Антон Станков: Няма време за губене по случая в Либия

Според Станков няма основания за резки промени в политиката на България по отношение на случая с медиците
19 авг 2005 09:54,
Антон Станков: Няма време за губене по случая в Либия
Антон Станков Снимка: Булфото

Няма да има лесно решение на случая с българските медици в Либия, но България няма да се откаже от този случай, каза бившият правосъден министър Антон Станков в интервю за БНТ. България до последно ще настоява българските медици да се приберат в страната живи и здрави, допълни той.

Въпросът за компенсации на семействата на заразените либийски деца е поставян нееднократно пред българската страна и винаги сме имали категорична позиция по него, каза Антон Станков, който председателстваше Междуведомствения съвет по делото в Либия. Той допълни, че стоте дни на толерантност за ново правителство са практика на медиите, но подобно поведение не може да се очаква по отношение на Либия.

Според Станков няма основания за резки промени в политиката на България по отношение на случая, особено след посещението на българския президент в Джамахирията. Той допълни, че очаква президентът да обсъди заедно с новите членове на Междуведомствената комисия следващите действия във връзка с делото, в навечерието на заседанието на Върховния касационен съд в Триполи на 15 ноември. Няма време за губене, допълни той.

В отговор на въпрос дали приема либийския съд за независим, Станков отбеляза, че по принцип във всяка демократична държава това е така, както и че всяко едно изявление по този случай, дори в качеството му на бивш министър на правосъдието, се следи и той продължава да се чувства отговорен в това отношение.

Той припомни, че политиката на предишното правителство е имала два плана за действие по случая. По думите, му едната посока е била предприетата от бившия министър на външните работи Соломон Паси - на интензивни контакти с либийската страна и с партньорите от Европейския съюз и НАТО.

Това доведе до своите резултати и случаят вече се следи в международен план, каза Станков.

Вторият е юридическият план, в който също са постигнати успехи, коментира той. Станков изрази съжаление, че и двата плана не са довели все още до желания резултат. Дадохме максималното от себе си, допълни той.

Разгърнахме защитата, като я издигнахме до по-високо качество и защото си давахме сметка, че в Либия има смъртно наказание и то е възможно в този случай, затова положихме тези усилия. Винаги съм твърдял, че смъртно наказание е възможно, никога не съм твърдял, че можем да очакваме нещо повече, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание