2017-а: Пътен възел "Горубляне" е на ход

Фандъкова не се ангажира с конкретни срокове за завършване
14 сеп 2016 13:52, Бойчо Попов
9
2017-а: Пътен възел "Горубляне" е на ход
снимка: МРРБ

Догодина започва изграждането на пътен възел "Горубляне", а след него и Южната дъга от кв. "Младост" до АМ "Тракия". Това заяви пред БТА столичният кмет Йорданка Фандъкова. Целта е да се облекчи изключително натоварения трафик по него, който на практика блокира входа и изхода за града след магистрала "Тракия".

На въпрос защо тази част от ринга около София толкова дълго се забави, кметът каза, че става въпрос за огромни средства и това налага поетапно изграждане на отделните части от него. Столичният кмет припомни, че за Западната дъга, която вчера беше открита, са похарчени над 101 млн. лева.  

Идейният проект е готов и в момента се довършва съгласуването му с експлоатационните дружества, след което Пътната агенция ще обяви избор за изпълнител, обясни Фандъкова. Тя каза, че е получила уверението на правителството, че от следващата година ще започне изграждането, на първо време с пътен възел "Горубляне", където е най-голямата тапа.

Фандъкова не се ангажира с конкретни срокове за завършване на цялата Южна дъга, като подчерта, че това е в компетенциите на министър Лиляна Павлова и шефа на АПИ инж. Лазар Лазаров. Тя обаче припомни тежкия проблем с отчуждителните процеси. "Вижте какво става тук /Западната тангента/, просто се измъчиха и районните кметове и всички ние", коментира кметът. След приключване на проекта за Източната тангента ще стане ясно и до каква степен ще важи този проблем и за там. Има обаче много частни имоти, отбеляза Фандъкова.

Изграждането на Околовръстния път е огромен проект. Разбира се връзките се изграждат поетапно, защото Околовръстният път е предвиден за извеждане на транзитния трафик, обясни още столичният кмет. Заедно с районните кметове разговаряме с гражданите и имаме грижата заедно с Пътната агенция да работим заедно, за да направим и други връзки, отбеляза тя.

Йорданка Фандъкова каза още, че в момента се изпълнява пътният възел на Казичене, което е една мечта на жителите му.

„Както виждате, изискват се инвестиции, проекти. Актуалното, което в момента изпълняваме заедно със заместник-кмета по транспорта и с главния архитект, е връзките със Северната скоростна тангента. Става въпрос за продължението на бул. "Рожен" и очаквам изграждането й да започне още следващата година. Предстои приключване на проектирането и избор на изпълнител", информира кметът на София.

Заедно със строежа на Източната тангента, който свърза Северната тангента с бул. "Владимир Вазов" - това са двете отсечки, за които сме заложили средства през следващата година, обобщи Йорданка Фандъкова. В момента се провежда процедура за избор на изпълнител на локалните платна на Северната скоростна тангента, за които получихме средства от държавата. На 16 септември т. г. ще се отворят цените, а до края на месеца трябва да има избран изпълнител и ако няма обжалвания, строителството ще започне, каза столичният кмет.

 Още подобни новини четете в Investor.bg


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как няма да почне от Горубляне, нали е пътния възел на Самоковско шосе. Бацето вече стегна шосето за Банкя, сега и това за Самоков и ще могат да си ходят на гости
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква Западна тангента бе!?!? Вие знаете ли кой път е Западна тангента!?!?!?!?
8
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Късно е, април месец се махам от България.
7
1
 
5
 
! Отговори
Ами какво да кажа преди 5 години
сламен човек
6
3
 
1
 
! Отговори
Balon helii преди 5 години
Rbg ste ima koleden podarak - puskame centralnata sofiiska administracia v bezvazdushnoto prostranstvo...da si leti bezspir...
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едва ли трябва да се започне с пътен възел Горубляне. Преди него трябва да се направи алтернативен път за пътуващите по Самоковско шосе, както и за тези по Околовръстното. Не виждам как ще правят този пътен възел без да спрат почти изцяло движението на това кръстовище. Не че е толкова сложно, но за да оправдаят милионите се строи много бавно.
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Браво! 3Xaxaxaxaxaxax ! Накара ме да се засмея. Забавен си.
3
20
 
9
 
! Отговори
Браво! преди 5 години
Браво!София се превърна в модерен европейски град.
2
5
 
23
 
! Отговори
яяя преди 5 години
КЪДЕ ЖИВЕЕ ЛИЛЯНА ПАВЛОВА.Апартаментът на Джеймс Баучер 25 е подарен на комунистическия вожд Георги Димитров след завръщането му от Русия през 1945 г., по-късно го взима дядото на регионалния министър партизанинът от бригада Чавдар Георги Павлов
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Младост4 до Ботевградско шосе това е свършена работа на всеки мандат по едно кръстовище.Следващия мандат на Герб кръстовището на Герман .По следващия на Лозен,след това моста на Казичене и така 4мандата по 4 години .....поне.....