ДПС иска спиране на процедурата за приватизация на Булгартабак

ДПС е за спиране на процедурата за приватизация на "Булгартабак" и иска незабавно обявяване на нова процедура за раздържавяване на холдинга, предаде БТА
25 яну 2005 19:51,

ДПС е за спиране на процедурата за приватизация на "Булгартабак" и иска незабавно обявяване на нова процедура за
раздържавяване на холдинга. Това обяви днес пред журналисти
заместник-председателят на ДПС Лютви Местан след заседание на ЦОБ на партията, предаде БТА.


ДПС не намира убедителни доказателства, че параметрите на
подготвяната с  "Бритиш Америкън Тъбако" сделка за приватизация на цигарени фабрики от "Булгартабак" по формулата "едно плюс едно плюс едно", което се отнася за три цигарени фабрики, отговарят напълно на  националните  интереси  и на нашите разбирания за стратегически инвеститор, посочи Местан. 

Дефиницията за стратегически инвеститор трябва да се даде от
гледна точка на българския национален интерес - съхраняване и
по възможност развитие на тютюневия отрасъл, на производството на български тютюни и цигари, както и на пазари за българска продукция, а не български пазар за друга продукция, обясни той.

Местан отбеляза, че тези характеристики са в основата на
приетата от 39-то Народно събрание стратегия за приватизация на холдинга. След анализ на условията, които поставя единственият кандидат-купувач "Бритиш Амеркън Тъбако", ДПС не намери съответствие между тези условия и цели на купувача с целите на стратегията, което според нас прави невъзможно финализирането на тази сделка, заяви заместник-председателят на ДПС. 

Лютви Местан подчерта позицията на ДПС, че Движението е
категорично за приватизацията на Булгартабак, и затова е за
незабавно обявяване на нова приватизационна процедура. Народният  представител от ДПС Хюсеин Чауш посочи, че продажбата по формулата "едно плюс едно плюс едно" на три цигарени фабрики е възможно най-неблагоприятният вариант от гледна точка на интересите на държавата. При този вариант има реалната опасност един монопол да бъде заменен с друг, смята той. От ДПС не коментираха други параметри по сделката заради конфиденциалността на информацията.

Лютви Местан уточни, че ДПС е информирало вицепремиерите
Пламен Панайотов и Лидия Шулева за позицията си още около 14 часа и е поискана среща с тях преди пресконференцията, обаче
неотложни ангажименти на двамата заместник министър-председатели не са им позволили да се отзоват на поканата на ДПС. 

В отговор на въпрос Местан заяви, че категорично няма
никаква връзка между  позицията на ДПС за "Булгартабак" и
огласените от БСП сигнали за контрабанда. Има компетентни
органи, които биха могли да проверят подобни сигнали, допълни
той. Има съществена разлика между това, което опозицията огласи като оценка за тази сделка и нашата позиция  - ДПС не иска спиране на приватизационната порцедура въобще и не сме против приватизацията на "Булгартабак", отбеляза Лютви Местан. Според него все още може приватизацията да се реализира по време на мандата на коалицията НДСВ и ДПС. 

В отговор на въпрос Лютви Местан припомни, че ДПС е
обвързало новия акцизен режим на цигарите с успешната
приватизация на "Булгартабак" с уточнението не на всяка цена.
Поехме ангажимент, че ако няма успешна сделка,  взетото решение за нов акцизен режим следва да се коригира, допълни Местан. 

Депутатът от ДПС Алиосман Имамов уточни, че Движението е
свободно да преразгледа това решение и ще търси консултации с други парламентарни групи как да го направи.   Лютви Местан
отбеляза, че ДПС няма да допусне да се направи евентуално
безпринципна връзка между забавянето на приватизацията на
холдинга с изкупуването на тютюни реколта 2004 година. Знаем, че има сериозни проблеми с изкупуването на тютюневата реколта 2004 г. ,  но тези проблеми са изкуствено създадени  и  могат да намерят, ако има добра воля за това, бързо и категорично решение, смята той. По думите му става въпрос за сключени договори между лицензирани купувачи,  които по своя воля са поискали и получили квота за изкупуване на тютюни,  сключили са договори с производителите и имат задължението да ги изпълнят - както частните фирми, така и държавният холдинг "Булгартабак". 

От ДПС смятат, че нищо не пречи да продължи практиката
холдингът да даде гаранции за кредитирането на дъщерните
предприятия за изкупуване на произведената продукция тютюни от реколта 2004 г., както и в законния  срок да изплати изкупените количества, за да може своевременно фонд "Тютюн"  да премира тютюнопроизводителите. Всичко друго според нас би означавало гавра с тежкия неблагодарен труд на тютюнопроизводителя, заяви Лютви Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание