Дефлацията в България отново нараства

Тя достигна 1% годишно за трети пореден месец
13 фев 2015 12:22, Екип на Investor.bg
9
Дефлацията в България отново нараства
снимка: Ройтерс

След като бе спаднала под половин процент годишно през октомври, дефлацията расте в трети пореден месец, достигайки 1% през януари, показват данните на Националният статистически институт. Спрямо декември дефлацията е 0,4%. За периода февруари 2014 - януари 2015 г. спрямо предходните 12 месеца има средногодишна дефлация от 1,3%.

Hidden FieldСпадът на индекса на потребителските цени се дължи както на по-слабото потребление, така и на влиянието на административно определяните цени, влизащи в състава му. Ефектът от по-евтиния петрол на международните пазари също се транспонира върху горивата за крайно потребление.

Прогнозите на правителството предвиждат инфлация при потребителските цени (по европейската методология*) от 0,1% през тази година и 1,1% и 1,6% за следващите две. От БНБ предвиждат, че в началото на 2015 г. инфлацията ще остане отрицателна, но с тенденция към забавяне в темпа на спад на цените.

Спрямо януари миналата година най-много са поевтинели следните групи стоки: транспорт (-14,3%) и съобщения (-6,7%), а най-много са поскъпнали: жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива (+5,4%).

Потребителските цени спрямо декември са се понижили с 0,4%, като най-много е поевтинял транспортът (-6,7%) и облеклото и обувките (-2,9%), а най-силно са поскъпнали: хранителни продукти и безалкохолни напитки (+0,8%) и развлечения и култура (+0,8%).

Сред хранителните продукти най-много са поевтинели: цитрусови и южни плодове (-5,1%) и готови ястия, закупени от хранителни магазини (-3%), а най-силно са поскъпнали: зеле (+13,1%), краставици (+12,5%), домати (+11,8%) и листни зеленчуци (+10,8%).

Извън хранителните стоки най-много са поевтинели: автомобилен бензин А 95 Н и А 98 Н - с 13,1% и 12,3%, самолетни билети за международни полети - с 12,9%, течни горива за битови нужди - с 11% и дизелово гориво - с 10,9%, а най-много са поскъпнали услугите по краткосрочно настаняване - с 5,2%.

През миналия месец цените на лекарските услуги се повишават с 0,2%, а цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти се понижават с 0,1%. Цените на стоматологичните услуги са без изменение.

През януари цените в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) са се повишили с 0,4% спрямо декември.

Цените в малката кошница са се изменили спрямо предходния месец, както следва: хранителни продукти (+0,9%), нехранителни стоки (-0,4%) и услуги (0%).

Според европейската методология (т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ*) през миналия месец дефлацията е 0,7%, а на годишна база – 2,3%. Дефлацията по еврометодологията за последните 12 месеца до януари спрямо предходните 12 е 1,7%.

* Основните разлики между европейския ХИПЦ и националния ИПЦ са, че първият обхваща и потреблението на нерезидентите на територията на страната, както и че ползва тегла отпреди три години (по данни на националните сметки), докато при ИПЦ се ползват тегла от предходната година (по данни от наблюдението на домакинските бюджети).

Още бизнес новини четете в Investor.bg.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ИМА НЕЩО РАЗМИНААВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯТА. ДНЕС ОТЧИАТ 100 ДНИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО КАТО УСПЕШНИ А ПЪК ДЕФЛАЦИЯ. КАКВО СТАНА ТЯ УМРЯ *** ДЕТО НИ ХВАЛЕШЕ.
5
0
 
1
 
! Отговори
Нене преди 9 години
Сега ще вдигнат тока с 15%- защото има обледеняване особено през лятото, порното с 20%-защото падна цената на природния газ, 30% водата- защото миналата и тази години са изключително сушеви, а също така заплатите в публичния сектор и най-вече на парламента и ДКЕВР, ще наложат нов данък и всичко ще бъде наред.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако НСИ извадят от потребителската кошница стоки като пиана, тромпети, стъкло и какви ли не чудесии, а оставя само хранителните стоки, тогава ще има инфлация поне 15 %.
3
1
 
8
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Дефлация има само в празните глави на тези от НСИ, явно отдавна не са ходили да си купят нищо от магазина. Статистиката ни служи само да има за какво да се вдигат депутатските заплати.
2
0
 
9
 
! Отговори
Питане на селянин? преди 9 години
Сега държавата се "СТАБИЛИЗИРА" със заеми но за кратко... После не знам... и ВЪПРОС КЪМ ФИНАНСИСТИТЕ "ЕКСПЕРТИ" КАК БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМА ПАРИ КАТО НИЩО НЕ ПРОИЗВЕЖДА??? МОЛЯ ДА ОБЯСНИТЕ ЧЕ НЕ РАЗБИРАМ???
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ми показвай тая дето си купува дрехи втора употреба. Кога ще вдигате пак тока?

Спонсорирани публикации