Изпълни ли целите си Планът "Юнкер"? Къде сме ние?

Експерт: Евросубсидиите са инструмент за догонващите държави!
18 яну 2017 10:52, Екип на Bloomberg
6
Изпълни ли целите си Планът "Юнкер"? Къде сме ние?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Целта на Плана "Юнкер" беше насърчаване на инвестициите във всички сектори на икономиката, които отбелязваха спад след финансовата криза. До голяма степен спадът в инвестициите в по-голямата част от държавите членки на ЕС вече е преодолян, което в не малка степен означава, че този план изпълни своите цели. Това коментира експертът Димитър Манов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му България е една от първите държави, които са поели инициатива за привличането на инвестиции по плана "Юнкер".

"Сибанк сключи споразумение, в резултат на което в малки и средни предприятия вече е разпределен близо 80 на сто от ресурса на стойност 100 млн.", посочи той. Три банки вече управляват и фонд за насърчаване на иновациите, допълни експертът.

Манов направи и уточнение, че нямат основание критиките, че по-голяма част от проектите по Плана "Юнкер" са поели към старите държави членки на ЕС.

"Европейските субсидии са инструмент, който е много активен в догонващите държави. Гаранционният инструмент Юнкер подкрепя симетрично всички държави, с което по-силните икономики биха се възползвали в по-голяма степен от него", обясни той. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
8
 
! Отговори
Бря преди 3 години
Яз пък сАм си мислил, че во капитализмот секой се фаща за косата и сам прави фабрики и такоа и субсидии нема, щот то тей я при социализмот.
2
0
 
6
 
! Отговори
ни са знай преди 3 години
И още:изпълни задачата си да шантажира непослушните премиери!
1
3
 
14
 
! Отговори
хаааа преди 3 години
Изпълни целите си съсипа Европа и позволи на варварите да я превземат без съпротива,браво на дъртака.