Ikea си вкара маркегинг автогол в Израел

Веригата публикува каталог без снимки на жени и момичета
Обновена: 17 фев 2017 12:23 | 17 фев 2017 10:00, Бойчо Попов
19
Ikea си вкара маркегинг автогол в Израел
снимка: Ikea

Шведската мебелна верига Ikea публикува в Израел брошура за строго религиозни евреи. Каталогът е без наличието на жени и момичета по снимките. Продуктът е "съобразен с общността хареди (ултраконсервативните евреи, иврит), в опит да се достигне до това малцинство в Израел", заяви мениджърът на Ikea в Израел Шуки Кобленц пред DPA.

На снимките могат да се видят само мъже и момчета, дори когато става въпрос за семейни ситуации. Въпреки това брошурата причини сериозна дискусия в интернет и социалните мрежи. "Къде на тази снимка е отишла майката?" цитира местният вестник Times of Israel потребител, който се изказва за изображение на семейна вечеря. "О, това е страхотно. Не знаех, че има семейства с един родител в хареди общността", пише друг. 

"Осъзнаваме, че хората се ядосват на идеята и че публикуването не отговаря на принципите, за които се застъпва Ikea", казва Кобленц. "Извиняваме се затова". Нормалният каталог на шведския мебелен производител за Израел бил същият, какъвто има навсякъде по света – с момичета и жени на снимките.

В Израел около 10 на сто от общото население от 8,6 млн. жители са строгорелигиозни евреи. Голяма част от тях живеят в собствени градове и квартали, като Меа Шарим в Йерусалим. Като цяло мъжете се посвещават на религиозно учение, а жените ходят на работа. Момичетата и жените носят поли и дрехи с дълги ръкави и затворени обувки. Омъжените жени покриват косите си с шал или перука. 

Ходът на Ikea представлява сериозен гаф за търговеца на дребно, чиито каталози обикновено предлагат идеализиран поглед на разнообразието. В САЩ Ikea пусна реклами с участието на гей двойки през 1990 г., с което предизвика призиви за бойкот от страна на религиозни консерватори.

Писателят Мириам Метцингер, който някога бе водил ултраконсервативен начин на живот, казва пред USA Today, че потребителите от общността хареди, които са склонни да имат големи семейства, са важни за израелските търговци на дребно, тъй като се нуждаят от "мебели на ниска цена заради високата раждаемост и нивото на доходите".

Не за първи път шведската компания си навлича беди в Близкия изток. През 2012 г. Ikea се извини за това, че е използвала Рhotoshop при снимки на жени за каталози, разпространявани в Саудитска Арабия.

В Израел редица критици твърдят, че усилията на ултраконсервативните равини да премахват снимки на жени от рекламите и да разделят мъжете от жените в автобусите на обществения транспорт и други обществени места представляват нарушаване на правата на човека.

Сам Сокол, модерно-православен репортер на IBA News, който отдавна е следвал ултраконсервативните тенденции, казва, че каталогът "е част от нарастващата тенденция за прочистване на снимките на жени от ултраконсервативните публикации и се представя от защитниците му като съвместим с религиозната традиция... Но това действително е  женомразно сегментиране на пазара". 

Още подобни новини четете в Investor.bg


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
5
 
! Отговори
атеист преди 3 години
Лошото е че облъчват децата си от малки и те своите деца итн итн и накрая идва един пикльо с брада и ти обяснява че някаде имало някой си който ти управлял живота и видиш ли тоя с брадата знаел най добре какво мисли оня отгоре и щял да ти каже как да живееш щото да не обиждаш брадатото и оня над него.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Екстремно религиозните хаховци, без значение от каква конкретна религия, са винаги проблемни и неприятни за нормалните хора. Рано или късно, ще се наложи религиите да бъдат забранени.
10
1
 
7
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
И тия са "прегорили манджата" от престараване в подмазването
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маркегинг?
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съгласен съм с номер 7, като мразят жените да си живеят с мъже, ние ще им вземем жените и ще останат доволни дамите
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилното е "ортодоксални евреи"
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какво е Маркегинг?
5
1
 
10
 
! Отговори
Пешо* преди 3 години
1.Наемете си кадърен преводач.
2. Всичко видове женомразци и феминистки да пробват да се размножат еднополово, за да почистят света от генетиката си.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ултраправославните равини" Явно имаме проблеми с превода и по-точно с разбирането на изходния текст. Превеждали са само едното значение на ortodox, като дори на български ортодоксален се използва и като консервативен, краен последовател на религиозно учение.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Stefko 88
Ако питаш мен, са просто тарикати!
2
2
 
7
 
! Отговори
джо бонано преди 3 години
има и православни евреи и католициевреи,но тук явно са допуснали грешка понеже тази общност изпълнява единствено Тората,но нормално за *** които през живота си не са написали нещо от себе си.....
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простете ми невежеството, но според статията евретите са православни? Да не би като превеждат ортодоксален да се получава някаква грешка?