Бизнесът към властта: Да няма годишен отпуск при майчинство!

АИКБ пак предлага отпадането на класа и минималните прагове
198
Бизнесът към властта: Да няма годишен отпуск при майчинство!
Снимка: архив, БулФото

Отпадане на възможността за ползване на годишен отпуск при вече ползван заради майчинство и осиновяване искат от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

Мярката е една от десетте, които от асоциацията предлагат за подобряване на бизнес климата, намаляване на административните прегради и по-добро регулиране.

Предложенията са изпратени до председателя на Комисията по икономическа политика, министъра на икономиката, вицепремиера по икономическата и демографската политика.

Още по темата

Според АИКБ правото на платен отпуск от минимум 20 дни годишно за периода, в който вече е ползван отпуск по майчинство, следва да се преосмисли и отмени.

Бизнесът иска и да отпадне задължението първите З дни болнични да са за сметка на работодателя и за пореден път напомня, че това правило е било въведено като антикризисна временна мярка.

Според АИКБ допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит (т.нар. "Клас") е дискриминационно различие между държавните служители, за които това допълнително възнаграждение отпадна преди години и наетите по трудово правоотношение работници или служители. От асоциацията смятат и че то създава дискриминация по възраст между служители, вършещи една и съща работа.

Според тях отпадането на "класа" ще създаде възможност за връщане на трудовия пазар на работници и служители, за чието наемане са пречка по-високите разходи за труд.

Като мярка бизнесът предлага още да не се определят минимални осигурителни доходи (МОД) по основните икономически дейности.

“В годините след финансовата криза административно определяните МОД се превърнаха в препятствие за развитието и в генератор на сива икономика, тъй като не отчитат различията по отделни предприятия и сектори на икономиката, нито връзката със заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените”, мотивират се от АИКБ.


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари