Бизнесът към властта: Да няма годишен отпуск при майчинство!

АИКБ пак предлага отпадането на класа и минималните прагове
198
Бизнесът към властта: Да няма годишен отпуск при майчинство!
Снимка: архив, БулФото

Отпадане на възможността за ползване на годишен отпуск при вече ползван заради майчинство и осиновяване искат от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

Мярката е една от десетте, които от асоциацията предлагат за подобряване на бизнес климата, намаляване на административните прегради и по-добро регулиране.

Предложенията са изпратени до председателя на Комисията по икономическа политика, министъра на икономиката, вицепремиера по икономическата и демографската политика.

Още по темата

Според АИКБ правото на платен отпуск от минимум 20 дни годишно за периода, в който вече е ползван отпуск по майчинство, следва да се преосмисли и отмени.

Бизнесът иска и да отпадне задължението първите З дни болнични да са за сметка на работодателя и за пореден път напомня, че това правило е било въведено като антикризисна временна мярка.

Според АИКБ допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит (т.нар. "Клас") е дискриминационно различие между държавните служители, за които това допълнително възнаграждение отпадна преди години и наетите по трудово правоотношение работници или служители. От асоциацията смятат и че то създава дискриминация по възраст между служители, вършещи една и съща работа.

Според тях отпадането на "класа" ще създаде възможност за връщане на трудовия пазар на работници и служители, за чието наемане са пречка по-високите разходи за труд.

Като мярка бизнесът предлага още да не се определят минимални осигурителни доходи (МОД) по основните икономически дейности.

“В годините след финансовата криза административно определяните МОД се превърнаха в препятствие за развитието и в генератор на сива икономика, тъй като не отчитат различията по отделни предприятия и сектори на икономиката, нито връзката със заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените”, мотивират се от АИКБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
e що сте ни изтрили коментарите, нещо великите работодатели не са ги харесали лида та обобща де, това което липсваДа го ду-х-ат
167
0
 
5
 
! Отговори
Мень преди 6 години
Жур за бизнеса. Нама деца няма работници! Айде махнете и това, че никой да не работи!
166
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AKO V GODINATA IMA 365 RABOTNI DNI PAK SHTE IM SA MALKO
165
0
 
7
 
! Отговори
До работидателите: преди 6 години
Като не ви изнася - наемете си работници от малцинствата....
164
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До Хей-162 О,да,то гледането на дете не е никаква работа.Според теб.Само че много бъркаш.Работа е и още как!И то много трудна,тежка и отговорна.Почти като всяка друга,така че това си е реално отработено време.
163
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 6 години
То пък едно заплащане за гледане на дете,едно чудо!Детските надбавки и те едни огромни суми!!!!Разбира се-без отпуск!Така се насърчава раждаемостта.Браво за великата идея! Цинизъм,друго не мога да кажа.
162
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още малко и "бизнесът" ще ни иска трудова повинност.
161
0
 
14
 
! Отговори
Българският бизнес преди 6 години
се оказа по-опасен от бизнеса с наркотици, оръжие и човешка плът, взети заедно! Явно са раждани от крокодили, забравили, че освен раждане, се налага и възпитание, поне в човешките общности, за крокодилските явно не важи.
160
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На АИКБ и на Васил Велев синовете и техните синове деца от мъжете им да им родят! Нещастна ***!
159
0
 
11
 
! Отговори
До Никола преди 6 години
Ама изнеси си в Испания или Италия да видиш че не работят по 4 месеца в годината,пък тогава давай акъл су льо!!
158
1
 
29
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
Румънския Бизнес се усети че за да може да се развива и печели повече трябва да е конкурентно способен на пазара на труда.Затова и рязко увеличиха от 50 до 200 % заплатите в Публичния сектор което е буквално Невиждано увеличение на заплатите в световен мащаб.А тука родните Индустриалци се чудят как да принудят малкото им останал персонал да работи повече за същите пари.Не се прави така Бизнес!!!!!Истински печелившия Бизнес се прави с Перфектни Служители и Техника.А те струват скъпо!!!
157
1
 
19
 
! Отговори
до 155 преди 6 години
Чудно - по 4-5 часа в денонощието си имаш контакт с детето си. Тъй като през останалото време то спи, или ти си на работа. На това му се казва пълноценна майчина грижа. Заплатата и позициите преди детето
156
0
 
19
 
! Отговори
boshlaf преди 6 години
"Бизнесът" първо да коментира предстоящото 200-300℅ увеличение на заплатите в съседна Румъния!
155
0
 
15
 
! Отговори
boshlaf преди 6 години
Бизнесът: Уволнение, 100тояги на голо и химическа кастрация при майчинство....ХАХАХХАХАХА! Бизнесът ДА ГО ДУХА!
154
11
 
5
 
! Отговори
Хей! преди 6 години
На държавата не й тежат майчинските, но годишният отпуск е за почивка от реално отработено време и се плаща от работодателя. За това става въпрос. Иначе много умник тука, много нещо...
153
26
 
5
 
! Отговори
Никола преди 6 години
Първо трябва да се въведе ред и ограничат празниците , ние сме уникум в това отношение . Защо трябва да се празнува 1-ви Май , колко работници останаха в БГ , също 6-ти Май Гергьовден , ами аз пък искам Никулден да е нац. празник щото и Ден на банкера ! Като се прибавят Великден и 24-ти Май реално у нас 2 месеца не се работи . През Септември, въпреки че това са сериозни дати 6 и 22 , но пак този месец е аут и като прибавим Август дето е ваканционен още 2 мес. никаква работа . Как да се оцелява.
152
2
 
12
 
! Отговори
до 159 преди 6 години
Те са на принципа кради до де има ,яж пий балъците бачкат.Знаеш ли кога ще пуснат жените си да работят след 3 месец ,хрантутят си се без да са работили от 1990 година,болно поколение с болни мозъци,но без болни анбиции само банкет и позъорщина.Печалба на макс ,че когато се сабудят овцете, да избягат с достатъчно на далече.
151
1
 
10
 
! Отговори
до 156 преди 6 години
Тук не става въпрос за теб и за представата ти за света ,а за опита на бизнеса да отнеме основно трудово право,връщаме се в епохата на френската.Въпроса е за малкото хора останали да мизерстват,работещите бедни.То какво ли да се чудя всеки в БГ хванал лев забравя ,че има хора трудещи се без реална оценка на трудът им.А реално всеки зависи от това какво те ще изкарат ,изхарчат и колко време ще продължават с мазохизма си.Е това е нещо което не може да се разбере.
150
0
 
38
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Производителност в България - два пъти по-ниска от немската.Заплата - ЧЕТИРИ пъти по-ниска.Цени на стоките в хипермаркетите - същите...Това горното работодателите биха ли го коментирали някак?
149
1
 
30
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Защо нито един от тая организацийка не призова да се ограничат огромните средства за мениджмънта за сметка на заплатите, за да не бяга мат'ряла на Запад? Тия с петцифрените заплати, служебните коли и представителните разходи изпитват гняв от 20те дни отпуска на майките... Ние пък тогава ще си гледаме нашия интерес :)

Спонсорирани публикации