Как можем да върнем българите от чужбина

Вижте какви са препоръките на Световната банка към страната ни
27 окт 2017 18:21, Екип на Bloomberg
110
 Как можем да върнем българите от чужбина
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако България успее да създаде равнопоставени условия в нови сектори на икономиката с голяма конкурентоспособност, така че да станат конкурентни и в международен план, тогава много хора от диаспората ще се върнат в България и тя ще се превърне в привлекателно място за чуждите инвеститори. Това заяви главният икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия Ханс Тимер в ефира Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му в доклада на Световната банка има добри новини и за България - растежът отново достига четирите процента и има рязък спад на безработицата.

Той смята, че краткосрочно погледнато развитието е много благоприятно.

Тимер посочи, че също така има и големи предизвикателства пред България – тя остава най-бедната държава в ЕС.

„Ако погледнете към държавното управление, към институциите в България, там все още има още несвършена работа. В миналото, с присъединяването си към ЕС, България спечели много от потеклите огромни капиталови потоци. Те обаче пресъхнаха след кризата. Имаше огромна концентрация на икономическа власт в страната“.

Според него занапред голямо предизвикателство ще бъде създаването на много по-равнопоставени условия, увеличаването на конкурентоспособността, създаването на условия за нови начеващи и малки бизнеси.

Той спомена и за ИКТ сектора (информационни и комуникационни технологии), за който той смята, че е малка, но изключително важна част от българската икономика.

Ханс Тимер коментира, че липсата на сигурност за хората в момента възпрепятства функционирането на българската икономика.

"Голямо предизвикателство е да се справите с проблема около бързо застаряващото българско общество. България е страна, където намаляването на населението е по-бързо от други страни в ЕС. Отчасти поради смъртността, отчасти защото много българи се възползват от възможността да работят в друга държава за по-добре платена работа“.

Благоприятна ли е макроикономическа картина за икономиките от Европа и Централна Азия?

Вижте повече във видеото!


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
дьщеря ми и зет ми не идват в бьлгария на почивка камо ли да се вьрнат обратно
в бьлгария имат си жилище в чикаго високи доходи и с политика и бьлгария не се
занимават
102
0
 
4
 
! Отговори
Емигрант 2 преди 10 месеца
Никой не мисли за децата и подрастващите, не прието да отидеш някъде с децата си било то банка, магазин , учреждение и т.н .
В чужбина хората ходят навсякъде с децата си, така те се изграждат като част от обществото и научават обноски.
И много други аспекти ни куцат не само заплатите.
Промяната започва от нас, след това всичко друго се променя заради нас или от нас.
101
1
 
12
 
! Отговори
Емигрант преди 10 месеца
Здравейте.
Не мисля, че ще има някаква вълна от завръщащи се емигранти.
И не само поради неравностойното заплащане.
Нещата са съвкупни, разбирасе финансите основно, но също така нашият манталитет е много тежък за съжителстване, постоянно мамръщени хора, готови за скандал и кавга по най- малкият повод (натискане на клаксон е достатъчно).
До ден днешен боклука се изхвърля безразборно, пепелника на колата- изсипан на паркинга.
Абсолютна безпардонност на голяма част от населението.
Много високо мнен
100
1
 
8
 
! Отговори
бъдещ емигрант преди 10 месеца
никой от емигриралите няма да се върне в БГ страна където средната заплата е 300-400 евро .те там сега взимат по 3000 -4000 долара ,а скапаното правителство ги увещава да се върнат в родината си и да гледат семейство с400-до 500 долара на месец това е пълна идиотщина и безумие,по добре новата четворна коалиция да измислят как да задържат следващата вълна от имигранти но надали куха лейка нищо не и ражда главата
99
0
 
14
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 10 месеца
Само с парите ограбени от народа за три ненужни вредни и разоряващи общините сметища край Плевен/около 200 000 000 живи лева с лихвите/ Можеха да направят поне 120 сондажа за лечебна минерална вода и да превърнат Плевен ,Белене,Свищов и други градове в Курорти.Сега тези градове обезлюдяват ударно ежеминутно..В много села няма ни магаре ни коза..Хората се броят по купения хляб..
98
5
 
4
 
! Отговори
АМАн от Брюксел преди 10 месеца
Заради тн европроекти в момента няма град и село с лечебна питейна вода.всички са отровени тежко с хлор токсични разтвори подавани вместо вода .Отровна е бирата,соковете,компотите ,туршиите.Милиони могат да умрат от инсулти,инфаркти и рак следващите години.В лични карти и други документи има монтирани тежко терористични съоръжения .Всеки може д а бъде разболян ,следен,центриран и блокиран вкл с цел жестока катастрофа.Тези диверсии идват през Брюксел
97
4
 
5
 
! Отговори
Брюксел ни прецака преди 10 месеца
Наркоманите от Брюксел ежегодно дават на съседна Гърция по над 100 000 000 000живи евра за заплати,пенсии,помощи за оцеляване на БЪлгария нищо не дават крадат от нея поне 2 000 000 000 живи лева за издръжка на наркоманите на власт в Брюксел .Подпомагат крадците на власт в София да грбят милиарди за ненужни корупционни еврообекчета вкл канцерогенни сметища ,заразни пречиствателни станциики и остротоксични канцерогенни водни цикълчета .
96
0
 
6
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 10 месеца
Нагли престъпници готвят ограбването на десетки милиарди от БЪлгарския народ и през 2018 година/вижте проекто бюджета/ платени престъпници на власт насочват ограбените милиарди само към НЕнужни корупционни обекти .Поят с наркотици Борисов ,Цветанов и други и ги пси препрограмират.За тях 300 лева заплата е страшно много а само 5 000 000 000 за вили,палати басейни яхти и джипове нищо/строят ги с ограбени пари от народа през бюджета нищо..НУжно е извънредно положение за оцеляване на народа
95
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ELEMENTARNO C 2 000 EVRAKIS ZAPLATA GOVEDA
94
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Kato se pensioniram v EU...si idvam
93
2
 
27
 
! Отговори
жоро преди 10 месеца
не само че няма да се върнат ,ами и всички други са се насочили към чужбина ,в българия ще останат да живеят само *** и пенсионери....
92
4
 
21
 
! Отговори
Ще преди 10 месеца
До Анонимен
Ще се върнеш ако вземеш пенсия на 65,а смятат да вдигат възрастта.Децата ти няма да знаят да пишат и четат на български, внуците да го говорят изобщо.Като се върнеш няма да има кой да познаваш, а тези които си познавал ще са се променили коренно.Дано поне да вариш добра ракия.
91
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще ги върнеш само арестувани, под стража!
Уви.
90
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще се върнем не остана като вземем европейските пенсийи.
89
3
 
31
 
! Отговори
о/о преди 10 месеца
Как можем да върнем българите от чужбина? Като се вкарат в затвора всички продажни политици и магистрати слуги на ,,световната банда(банка)".
88
4
 
51
 
! Отговори
Скитник преди 10 месеца
Всеки път щом се върна в България знам,че ме очаква някаква глоба.Другото е,че ако се върна в България, работя за примерно 900 лева нетно в срадовете с работа като София и Пловдив то ще платя 400 лева наем и поне 250 ток,вода и транспорт.Остатъка от 4 евро на ден няма да стигне за пълноценна храна, почивка,медицински нужди и непредвидени разходи.Съжалявам,но няма как да се върна.
87
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 86
Стой си в България...все някой трябва да слугува на правителството за....без пари!
86
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ОТИВАЙ НА ЗАПАД, НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ИЗКАРВА МИЛИАРДИТЕ, КОИТО ОТТАМ ДАВАТ НА ГЕРБ ЗА КРАДЕНЕ.
85
2
 
22
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 10 месеца
За да се върнат младите в българия българското правителство трябва да се мъчи да не вдига доходите на българина а само да обещава преди избори-300лв минимална пенсия с стаж а след това да се отмяна.Беден и неук народ лесно се управлява ! Минималната заплата на българина трябва да се изравни с албанската,това ще е голяма гордост за България.
84
1
 
7
 
! Отговори
Андрешко преди 10 месеца
Професоре и ти ли си на хранилката на крадливата партия?