Как можем да върнем българите от чужбина

Вижте какви са препоръките на Световната банка към страната ни
27 окт 2017 18:21, Екип на Bloomberg
110
 Как можем да върнем българите от чужбина
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако България успее да създаде равнопоставени условия в нови сектори на икономиката с голяма конкурентоспособност, така че да станат конкурентни и в международен план, тогава много хора от диаспората ще се върнат в България и тя ще се превърне в привлекателно място за чуждите инвеститори. Това заяви главният икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия Ханс Тимер в ефира Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му в доклада на Световната банка има добри новини и за България - растежът отново достига четирите процента и има рязък спад на безработицата.

Той смята, че краткосрочно погледнато развитието е много благоприятно.

Тимер посочи, че също така има и големи предизвикателства пред България – тя остава най-бедната държава в ЕС.

„Ако погледнете към държавното управление, към институциите в България, там все още има още несвършена работа. В миналото, с присъединяването си към ЕС, България спечели много от потеклите огромни капиталови потоци. Те обаче пресъхнаха след кризата. Имаше огромна концентрация на икономическа власт в страната“.

Според него занапред голямо предизвикателство ще бъде създаването на много по-равнопоставени условия, увеличаването на конкурентоспособността, създаването на условия за нови начеващи и малки бизнеси.

Той спомена и за ИКТ сектора (информационни и комуникационни технологии), за който той смята, че е малка, но изключително важна част от българската икономика.

Ханс Тимер коментира, че липсата на сигурност за хората в момента възпрепятства функционирането на българската икономика.

"Голямо предизвикателство е да се справите с проблема около бързо застаряващото българско общество. България е страна, където намаляването на населението е по-бързо от други страни в ЕС. Отчасти поради смъртността, отчасти защото много българи се възползват от възможността да работят в друга държава за по-добре платена работа“.

Благоприятна ли е макроикономическа картина за икономиките от Европа и Централна Азия?

Вижте повече във видеото!


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
дьщеря ми и зет ми не идват в бьлгария на почивка камо ли да се вьрнат обратно
в бьлгария имат си жилище в чикаго високи доходи и с политика и бьлгария не се
занимават
102
0
 
4
 
! Отговори
Емигрант 2 преди 1 година
Никой не мисли за децата и подрастващите, не прието да отидеш някъде с децата си било то банка, магазин , учреждение и т.н .
В чужбина хората ходят навсякъде с децата си, така те се изграждат като част от обществото и научават обноски.
И много други аспекти ни куцат не само заплатите.
Промяната започва от нас, след това всичко друго се променя заради нас или от нас.
101
1
 
12
 
! Отговори
Емигрант преди 1 година
Здравейте.
Не мисля, че ще има някаква вълна от завръщащи се емигранти.
И не само поради неравностойното заплащане.
Нещата са съвкупни, разбирасе финансите основно, но също така нашият манталитет е много тежък за съжителстване, постоянно мамръщени хора, готови за скандал и кавга по най- малкият повод (натискане на клаксон е достатъчно).
До ден днешен боклука се изхвърля безразборно, пепелника на колата- изсипан на паркинга.
Абсолютна безпардонност на голяма част от населението.
Много високо мнен
100
1
 
8
 
! Отговори
бъдещ емигрант преди 1 година
никой от емигриралите няма да се върне в БГ страна където средната заплата е 300-400 евро .те там сега взимат по 3000 -4000 долара ,а скапаното правителство ги увещава да се върнат в родината си и да гледат семейство с400-до 500 долара на месец това е пълна идиотщина и безумие,по добре новата четворна коалиция да измислят как да задържат следващата вълна от имигранти но надали куха лейка нищо не и ражда главата
99
0
 
14
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 1 година
Само с парите ограбени от народа за три ненужни вредни и разоряващи общините сметища край Плевен/около 200 000 000 живи лева с лихвите/ Можеха да направят поне 120 сондажа за лечебна минерална вода и да превърнат Плевен ,Белене,Свищов и други градове в Курорти.Сега тези градове обезлюдяват ударно ежеминутно..В много села няма ни магаре ни коза..Хората се броят по купения хляб..
98
6
 
4
 
! Отговори
АМАн от Брюксел преди 1 година
Заради тн европроекти в момента няма град и село с лечебна питейна вода.всички са отровени тежко с хлор токсични разтвори подавани вместо вода .Отровна е бирата,соковете,компотите ,туршиите.Милиони могат да умрат от инсулти,инфаркти и рак следващите години.В лични карти и други документи има монтирани тежко терористични съоръжения .Всеки може д а бъде разболян ,следен,центриран и блокиран вкл с цел жестока катастрофа.Тези диверсии идват през Брюксел
97
4
 
5
 
! Отговори
Брюксел ни прецака преди 1 година
Наркоманите от Брюксел ежегодно дават на съседна Гърция по над 100 000 000 000живи евра за заплати,пенсии,помощи за оцеляване на БЪлгария нищо не дават крадат от нея поне 2 000 000 000 живи лева за издръжка на наркоманите на власт в Брюксел .Подпомагат крадците на власт в София да грбят милиарди за ненужни корупционни еврообекчета вкл канцерогенни сметища ,заразни пречиствателни станциики и остротоксични канцерогенни водни цикълчета .
96
0
 
6
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 1 година
Нагли престъпници готвят ограбването на десетки милиарди от БЪлгарския народ и през 2018 година/вижте проекто бюджета/ платени престъпници на власт насочват ограбените милиарди само към НЕнужни корупционни обекти .Поят с наркотици Борисов ,Цветанов и други и ги пси препрограмират.За тях 300 лева заплата е страшно много а само 5 000 000 000 за вили,палати басейни яхти и джипове нищо/строят ги с ограбени пари от народа през бюджета нищо..НУжно е извънредно положение за оцеляване на народа
95
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ELEMENTARNO C 2 000 EVRAKIS ZAPLATA GOVEDA
94
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kato se pensioniram v EU...si idvam
93
2
 
27
 
! Отговори
жоро преди 1 година
не само че няма да се върнат ,ами и всички други са се насочили към чужбина ,в българия ще останат да живеят само *** и пенсионери....
92
4
 
21
 
! Отговори
Ще преди 1 година
До Анонимен
Ще се върнеш ако вземеш пенсия на 65,а смятат да вдигат възрастта.Децата ти няма да знаят да пишат и четат на български, внуците да го говорят изобщо.Като се върнеш няма да има кой да познаваш, а тези които си познавал ще са се променили коренно.Дано поне да вариш добра ракия.
91
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ги върнеш само арестувани, под стража!
Уви.
90
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се върнем не остана като вземем европейските пенсийи.
89
3
 
31
 
! Отговори
о/о преди 1 година
Как можем да върнем българите от чужбина? Като се вкарат в затвора всички продажни политици и магистрати слуги на ,,световната банда(банка)".
88
4
 
51
 
! Отговори
Скитник преди 1 година
Всеки път щом се върна в България знам,че ме очаква някаква глоба.Другото е,че ако се върна в България, работя за примерно 900 лева нетно в срадовете с работа като София и Пловдив то ще платя 400 лева наем и поне 250 ток,вода и транспорт.Остатъка от 4 евро на ден няма да стигне за пълноценна храна, почивка,медицински нужди и непредвидени разходи.Съжалявам,но няма как да се върна.
87
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 86
Стой си в България...все някой трябва да слугува на правителството за....без пари!
86
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОТИВАЙ НА ЗАПАД, НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ИЗКАРВА МИЛИАРДИТЕ, КОИТО ОТТАМ ДАВАТ НА ГЕРБ ЗА КРАДЕНЕ.
85
2
 
22
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 1 година
За да се върнат младите в българия българското правителство трябва да се мъчи да не вдига доходите на българина а само да обещава преди избори-300лв минимална пенсия с стаж а след това да се отмяна.Беден и неук народ лесно се управлява ! Минималната заплата на българина трябва да се изравни с албанската,това ще е голяма гордост за България.
84
1
 
7
 
! Отговори
Андрешко преди 1 година
Професоре и ти ли си на хранилката на крадливата партия?