Как можем да върнем българите от чужбина

Вижте какви са препоръките на Световната банка към страната ни
27 окт 2017 18:21, Екип на Bloomberg
110
 Как можем да върнем българите от чужбина
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако България успее да създаде равнопоставени условия в нови сектори на икономиката с голяма конкурентоспособност, така че да станат конкурентни и в международен план, тогава много хора от диаспората ще се върнат в България и тя ще се превърне в привлекателно място за чуждите инвеститори. Това заяви главният икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия Ханс Тимер в ефира Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му в доклада на Световната банка има добри новини и за България - растежът отново достига четирите процента и има рязък спад на безработицата.

Той смята, че краткосрочно погледнато развитието е много благоприятно.

Тимер посочи, че също така има и големи предизвикателства пред България – тя остава най-бедната държава в ЕС.

„Ако погледнете към държавното управление, към институциите в България, там все още има още несвършена работа. В миналото, с присъединяването си към ЕС, България спечели много от потеклите огромни капиталови потоци. Те обаче пресъхнаха след кризата. Имаше огромна концентрация на икономическа власт в страната“.

Според него занапред голямо предизвикателство ще бъде създаването на много по-равнопоставени условия, увеличаването на конкурентоспособността, създаването на условия за нови начеващи и малки бизнеси.

Той спомена и за ИКТ сектора (информационни и комуникационни технологии), за който той смята, че е малка, но изключително важна част от българската икономика.

Ханс Тимер коментира, че липсата на сигурност за хората в момента възпрепятства функционирането на българската икономика.

"Голямо предизвикателство е да се справите с проблема около бързо застаряващото българско общество. България е страна, където намаляването на населението е по-бързо от други страни в ЕС. Отчасти поради смъртността, отчасти защото много българи се възползват от възможността да работят в друга държава за по-добре платена работа“.

Благоприятна ли е макроикономическа картина за икономиките от Европа и Централна Азия?

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
0
 
! Отговори
мислещ преди 4 години
голяма причина за това състояние има и влиянието от журналистите те не са коректни и имат идеология за пристрастие но това не и положително а напротив . то се вижда с просто око и се усеща чрез незгодите в живота.
100
0
 
1
 
! Отговори
мислещ преди 4 години
почти всички са загугени особено децата им те не се считат за бългърчета да му мислят управляващите те на кого разчитаха до сега е да знаят че от умрял се не чака.
99
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
дьщеря ми и зет ми не идват в бьлгария на почивка камо ли да се вьрнат обратнов бьлгария имат си жилище в чикаго високи доходи и с политика и бьлгария не сезанимават
98
0
 
4
 
! Отговори
Емигрант 2 преди 6 години
Никой не мисли за децата и подрастващите, не прието да отидеш някъде с децата си било то банка, магазин , учреждение и т.н .В чужбина хората ходят навсякъде с децата си, така те се изграждат като част от обществото и научават обноски. И много други аспекти ни куцат не само заплатите.Промяната започва от нас, след това всичко друго се променя заради нас или от нас.
97
1
 
16
 
! Отговори
Емигрант преди 6 години
Здравейте.Не мисля, че ще има някаква вълна от завръщащи се емигранти.И не само поради неравностойното заплащане.Нещата са съвкупни, разбирасе финансите основно, но също така нашият манталитет е много тежък за съжителстване, постоянно мамръщени хора, готови за скандал и кавга по най- малкият повод (натискане на клаксон е достатъчно).До ден днешен *** се изхвърля безразборно, пепелника на колата- изсипан на паркинга.Абсолютна безпардонност на голяма част от населението.Много високо мнен
96
1
 
14
 
! Отговори
бъдещ емигрант преди 6 години
никой от емигриралите няма да се върне в БГ страна където средната заплата е 300-400 евро .те там сега взимат по 3000 -4000 долара ,а скапаното правителство ги увещава да се върнат в родината си и да гледат семейство с400-до 500 долара на месец това е пълна идиотщина и безумие,по добре новата четворна коалиция да измислят как да задържат следващата вълна от имигранти но надали куха лейка нищо не и ражда главата
95
0
 
22
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 6 години
Само с парите ограбени от народа за три ненужни вредни и разоряващи общините сметища край Плевен/около 200 000 000 живи лева с лихвите/ Можеха да направят поне 120 сондажа за лечебна минерална вода и да превърнат Плевен ,Белене,Свищов и други градове в Курорти.Сега тези градове обезлюдяват ударно ежеминутно..В много села няма ни магаре ни коза..Хората се броят по купения хляб..
94
6
 
13
 
! Отговори
АМАн от Брюксел преди 6 години
Заради тн европроекти в момента няма град и село с лечебна питейна вода.всички са отровени тежко с хлор токсични разтвори подавани вместо вода .Отровна е бирата,соковете,компотите ,туршиите.Милиони могат да умрат от инсулти,инфаркти и рак следващите години.В лични карти и други документи има монтирани тежко терористични съоръжения .Всеки може д а бъде разболян ,следен,центриран и блокиран вкл с цел жестока катастрофа.Тези диверсии идват през Брюксел
93
4
 
13
 
! Отговори
Брюксел ни прецака преди 6 години
Наркоманите от Брюксел ежегодно дават на съседна Гърция по над 100 000 000 000живи евра за заплати,пенсии,помощи за оцеляване на БЪлгария нищо не дават крадат от нея поне 2 000 000 000 живи лева за издръжка на наркоманите на власт в Брюксел .Подпомагат крадците на власт в София да грбят милиарди за ненужни корупционни еврообекчета вкл канцерогенни сметища ,заразни пречиствателни станциики и остротоксични канцерогенни водни цикълчета .
92
0
 
13
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 6 години
Нагли престъпници готвят ограбването на десетки милиарди от БЪлгарския народ и през 2018 година/вижте проекто бюджета/ платени престъпници на власт насочват ограбените милиарди само към НЕнужни корупционни обекти .Поят с наркотици Борисов ,Цветанов и други и ги пси препрограмират.За тях 300 лева заплата е страшно много а само 5 000 000 000 за вили,палати басейни яхти и джипове нищо/строят ги с ограбени пари от народа през бюджета нищо..НУжно е извънредно положение за оцеляване на народа
91
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ELEMENTARNO C 2 000 EVRAKIS ZAPLATA GOVEDA
90
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kato se pensioniram v EU...si idvam
89
2
 
34
 
! Отговори
жоро преди 6 години
не само че няма да се върнат ,ами и всички други са се насочили към чужбина ,в българия ще останат да живеят само *** и пенсионери....
88
4
 
26
 
! Отговори
Ще преди 6 години
До АнонименЩе се върнеш ако вземеш пенсия на 65,а смятат да вдигат възрастта.Децата ти няма да знаят да пишат и четат на български, внуците да го говорят изобщо.Като се върнеш няма да има кой да познаваш, а тези които си познавал ще са се променили коренно.Дано поне да вариш добра ракия.
87
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ги върнеш само арестувани, под стража!Уви.
86
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се върнем не остана като вземем европейските пенсийи.
85
3
 
39
 
! Отговори
о/о преди 6 години
Как можем да върнем българите от чужбина? Като се вкарат в затвора всички продажни политици и магистрати слуги на ,,световната банда(банка)".
84
4
 
58
 
! Отговори
Скитник преди 6 години
Всеки път щом се върна в България знам,че ме очаква някаква глоба.Другото е,че ако се върна в България, работя за примерно 900 лева нетно в срадовете с работа като София и Пловдив то ще платя 400 лева наем и поне 250 ток,вода и транспорт.Остатъка от 4 евро на ден няма да стигне за пълноценна храна, почивка,медицински нужди и непредвидени разходи.Съжалявам,но няма как да се върна.
83
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 86Стой си в България...все някой трябва да слугува на правителството за....без пари!
82
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТИВАЙ НА ЗАПАД, НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ИЗКАРВА МИЛИАРДИТЕ, КОИТО ОТТАМ ДАВАТ НА ГЕРБ ЗА КРАДЕНЕ.

Спонсорирани публикации