Газът у нас с до 20% по-евтин от този в Европа, как?

Шефът на "Булгаргаз": Подкрепата е за потребителя и индустрията
26
Газът у нас с до 20% по-евтин от този в Европа, как?
Снимка: БГНЕС

Цената на природния газ у нас е по-ниска е с 15-20% от тази на европейските борси.

Има търсене на газ, особено в Азия и това оказа влияние върху цените. Цените започнаха значително да нарастват. Същевременно ние успяваме да задържим ниски ценови нива, от които да се възползва българският потребител. Това коментира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов пред БНР.

Още по темата
По думите му в тези условия - на значителен ръст на цените на европейските газови пазари, по-ниската цена от "Булгаргаз" е пряка подкрепа и за конкурентноспособността на българската индустрия.

По-евтиният газ от Азербайджан е един от факторите да се задържа поскъпването на синьото гориво.

"Ниската цена идва от доставките от Азербайджан, които са факт от 31 декември 2020 година, както и от новия ценови механизъм по договора с "Газпром". Това спомага "Булгаргаз" да продава на по-ниски цени в сравнение с тези на европейските газови пазари“, каза Николай Павлов.

Договорът на "Булгаргаз" с Азербайджан е за 25 години по 1 милиард кубични метра на година.

"Булгаргаз" е договорил с доставчика от Азербайджан временно газът да бъде получаван на гръцка територия, като срокът за временния маршрут на доставка е от 31 декември миналата година до 30 септември на настоящата.

За този период "Булгаргаз" ще получи газ в обем приблизителен на 225 милиона кубични метра, като само за първото тримесечие по-голямата част от тези количества ще бъдат доставени на българския пазар.

В момента абсолютно всички количества газ се пласират на пазара, обобщи Николай Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: природен газБулгаргаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Пострадал преди 3 години
Винаги съм бил излъган от държавните монополисти. Една дума не вярвам на техните директори. Пример....уличната мрежа в Бургас е в окаяно състояние. Общината от немай и къде е вписала улици за ремонт. Ремонт се отлага...докато В и к Бургас намери пари да смени тръбите. Евентуално това ще стане с новите цени на В и К. Колкото стана с винетките и тол таксите. .....в тиквостан е така...
24
1
 
1
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
до 19: 5 $ заплатите бяха при Софиянски и Мавъра !
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БОКО Е ВЕЛИКАзерската газ остава в Гърция, а ние сме си пак на 100 % на руска. Това не ти ли е ясно ? По-евтините доставки на руска газ за Гърция остават в България .Всички около нас имат договори за по-евтина руска газ от нас. И тъй като азерската газ е още по евтина , разликата се прибира от Боко. За гърците е все едно , за нас идва малко по-евтино, Боко обира каймака, катива като тебе се радват. Къдее е тръбата по която от Гърция газта ще дойде в Бг ? Няма такава .....Вече 12 г.
22
2
 
6
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 3 години
АБЕ, НЕ КОМЕНТИРАЙТЕ ВЕЧЕ ТАЯ ГАЗ....БКП/БСП-ТО,,, ПОЧНАХА ДА ПИКАЯТ, ТАКАВА ОТ ЗЛОБА. ХАХАХААА.....ШЕ ИМ СЕ СКЪСАТ ВЕЧЕ, БЪБРЕЧКИТЕ...!!!!!ШЕ ПОЧНАТ ДА ПУКАТ..... ХАХАХААА..
21
5
 
5
 
! Отговори
11 преди 3 години
Баси вицовете.
20
2
 
7
 
! Отговори
мхм преди 3 години
какви са тези глупости, живеем в 21 век и всеки може да види цените какви са!
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До активист на БСПА заплатите при БСПстан колко бяха?Аз помня за 5$.
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко президент.Вечен премиер
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Газът пак е руски, плащаме го на Азербайджаан, а Гърция получава точно толкова по-малко газ транзит от Русия.
16
6
 
9
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Но заплатите им са 300-400 %по-високи от тези в Бойкостан...
15
5
 
6
 
! Отговори
мое мнение преди 3 години
Пп-вероятно да е с 20% отгоре
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До serhgСпоред теб това какво означава: "Булгаргаз" е договорил с доставчика от Азербайджан временно газът да бъде получаван на гръцка територия,,,"Аман от толупи, които не могат да усетят кога ги лъжат и заблуждават, но безрезервно вярват на еднокнижника.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парното ми е по-скъпо от миналата година, независимо от намаляването на цената със задна дата и от "уж по-евтиния газ".Така че - не, няма как да се съглася. Вие си нагласяйте стъкмистиката както ви изнася за пред журналистите.
12
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яд ви е че имаме най-евтиния газ ли , че плюете ?
11
5
 
8
 
! Отговори
наив преди 3 години
До serhgДа, Борисов каза, че получваме газ , но ... на всичко, което е казал Борисов ли вярваш???А колко газ получаваме от т.нар. Балкански поток, за който Булгаргаз тегли кредит от 3млрд.? Нищо, нула газ от поток, който пресича България от край до край. И защо Борисов не отиде да реже лентичката в Сърбия на откриването на Балкански поток, а се завря на Кулата, че да "открие" за поне трети път тръбата там?
10
1
 
6
 
! Отговори
roslio преди 3 години
Спрете му трахилантите на този!
9
1
 
16
 
! Отговори
Тц преди 3 години
От 2005г ползвам природна газ. Така и не усетих поевтиняването на газта за месеци назад и обявеното връщане на надплатени суми. Нито са ми връщали , нито са ми приспадали каквото и да било. Усещат го само потребителите на Топлофикации-там и да се вдигне газта в повече ето случаи няма отражение върху крайната цена. При нас ежемесечно се отразява поскъпването във фактурите. И да много правилно са казали писалите преди мен- плащаме една от най-скъпите цени за газ. Уж искат да стимулират ползването!
8
2
 
9
 
! Отговори
РАДИО ЕЛТО преди 3 години
това предизборно ли е
7
2
 
15
 
! Отговори
истината боли преди 3 години
най-скъпият Газ спрямо Доходите е в България и не само в Европа, а е най-скъпият в цял свят спрям дохода на населението!!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно. Боко дава "газ", безплатно, на избирателите си и от това се променя и статистиката.

Спонсорирани публикации