Глобалният корпоративен данък цели да обезсмисли офшорните зони?

Евгений Кънев: Има позитивна промяна в бизнес климата
Обновена: 15 юни 2021 15:02 | 15 юни 2021 14:30, Анисия Иванова
25
Глобалният корпоративен данък цели да обезсмисли офшорните зони?
Снимка: Pixabay

Глобалният корпоративен данък се свързва с възможност за консолидиране на печалбите, където мултинационалните компании имат присъствие, например Google в Ирландия. Поради съпротивата от редица европейски страни като Франция за въвеждането на отделни данъчни правила за облагане на технологичните компании, се наложи да се координират тези усилия и се постигна общо съгласие за това как да се облагат, така че всичките страни да бъдат заинтересовани. Това заяви Евгений Кънев, управляващ съдружник в ИКК "Маконис", в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Повод за коментара беше срещата на Г-7 във Великобритания, на която лидерите от групата подкрепиха идеята за глобален корпоративен данък от 15% за най-големите технологични компании.

Още по темата

"Това означава, че една корпорация ще бъде длъжна да плаща минимум 15% корпоративен данък общо. Ако например България откаже да облага тези корпорации с 15% данък, то разликата отива там, където компанията е избрала да бъде облагана“.

Има два стълба – първият касае данъчната база, вторият – ставката. Данъчната база се формира в зависимост от това каква норма на печалбата се образува от една компания на един пазар. За самите компании ефективното облагане няма да се промени – то е момента около 15%, поясни Кънев пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Глобалният данък, който трябва да платят корпорациите, е 15 %. Ако те плащат под 15%, разликата до 15%  трябва да бъде платена в тяхното седалище, т.е. САЩ. Големият смисъл от тази реформа е да се обезсмисли бизнесът с офшорните зони“.

С промяната на администрацията в САЩ се върна и мултилатералното сътрудничество, което е важно с цел възпиране на Китай и Русия. Такава цел има и предложеният инфраструктурен план на по-бедните страни и обещанията за дарение на 1 млрд. ваксини срещу коронавируса, каза гостът.

Според Кънев има много голяма съпротива от Китай и Русия срещу плановете на Г-7 за ролята в развиващите се страни и Тайван и това ще бъде основната точка на търкания между двата образни лагера в следващите десетилетия. „Много хора се притесняват, че може да се стигне и до военни действия между САЩ и Китай.“

Пандемичният шок не се състоя що се отнася до пазара на сливания и придобивания на компании, каза Кънев. „Имаше неизвестност в началото на пандемията, но след това даже се намалиха очакванията на продавачите, което помогна за по-бързото приключване на сделките.“

"Чуждестранните инвестиции в България са предимно в индустрията, където страната е интересна като производствена база. На вътрешния пазар за хранителни стоки тече процес на интеграция и консолидация. Има интерес към ВЕИ сектора заради възможностите за изграждане на нови мощности. ИТ секторът е горещ както винаги – за фирми със собствен софтуер и екипи.“

Големите количества свободни пари на световните пазари стимулират сливанията и придобиванията, допълни Кънев. „Пазарът се дели на компании, които притежават патенти, ноу-хау, брандове и компании за ресурси, с доставчици на услуги за големите компании, местоположение, качествени човешки ресурси, където България е по-известна.“

Според Кънев има позитивна промяна в бизнес климата в България най-вече заради промени, свързани с прехода към зелена икономика. „Компаниите се подготвят за този преход. Частните инвестиции в сектора и средствата по Плана за възстановяване би трябвало да направят страната по-атрактивна за бизнеса".

Повече за резултатите от срещата на Г-7 и пазара на сливания и придобивания може да гледате във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега плоския данък ще стане 15% ли?
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости - подобен данък може да се наложи в държави, които подпишат договора за такъв данък. А държавите, които живеят именно от предоставяне на офшорни услуги трябва да се самоубият с подобен договор, тъй че просто няма да се присъединят към него.Колкото до възпирането - още по-големи глупости. И как, моля, дарявяането на 1 млрд. ваксини пречи на Китай или Русия? Руската ваксина струва цифром и словом 1943 рубли и се дарява на кого ли не. Какво ще промени това - само печалбата на Фазер
18
1
 
3
 
! Отговори
Кога преди 2 години
Китайските Компании - Платят, да платим и ние!
17
1
 
5
 
! Отговори
Плащайте преди 2 години
че има много Африканчета за отглеждане!
16
1
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Анисийче, какво означава думата "мултилатерална" в превод от суахили?
15
2
 
7
 
! Отговори
Ех преди 2 години
добре си бехме под Турско р0бство - сама 10-тък дължахме!
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИТ ще плащат данък само в САЩ или Г7 и малките държави ще фалират и тогава САЩ и Г7 пак ще трябва да им дават долари за да не фалират. Става даже позле с тоя данък, който е и смешен само 15 % а не примерно 50-90 %.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фшорноте зони обслужват повече мръсните пари на черните сделки и пазари- военни, наркоъици, терористи, олигарсии фирмите им. Така ,че да ги махат
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банкнотите от тази снимка май са същите, като от онази.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прилича на плосък данък за корпорациите понеже те имат възможност да работят в международни условия на отношения,като придобили опит в различията на развитието на икономиките за тяхното участие и конкретно взаимната привлекателност за участие с тази дейност в тази точка на света,но с тези условия къде ще се доплаща по седалища и регистраци на облагане от което цените на продуктите нямат спадане независимо къде и как се плащат процентите обявени как 15 максимум,което значи 10 на место като плосък
10
2
 
4
 
! Отговори
пхаха преди 2 години
Заглавието да се поправи на "... цели да доодере бедните провинции за сметка на оядените прасета". Сиреч смучи Меркелице от балканоподобните територии преди чичката с С400 да си ги прибере. Странно, обаче са двама дето имат такива. Единия ги произвежда. Другия си ги купува и му събарят валутата. Та така.
9
1
 
9
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Липсва ли ви Доналд?!
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази жена ни счита за ***. Предлага се световен данък под благовиден предлог, преди се искаше световно правителство и световна банка /разбира се намираща се в САЩ и под техен контрол/ от световните монополи. Остана да се поискат световни пари и хората на земята ще станат роби. Световният корпоративен данък е една от стъпките към това. Никой да не си прави илюзии в тази насока. Има и доста сериозни доказателства за това ,но за тях в материала "случайно" не се споменава.
7
0
 
3
 
! Отговори
А Китай преди 2 години
ще го Плаща ли, щото ако - НЕ, то Китай ще е на Луд Плюс от този Данък!!
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо пак на Бойоо шкафчето сте снимали?
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото пари дадете с данъци на държават, толкова ще бъдат откраднати. Интересно ми кой диктува този данъчен фетишизъм. Не знам колко от вас имат мозъка за да се замислят как така тези, които са заинтересовани от присвояване на данъците са тези, които са така загрижени и искат да няма "офшорки". Това е нещо като мафията да приемат закон анти-мафия. Помислете и ще видите каква е целта.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом като Германия не иска хората да плащат данъци на Ирландия, а на нея, ами да си намали Германия данъците. Да не говорим, че е абсурдно да плащаш данък за това, че си произвел нещо. За щастие поне в това отношение България е сред по-умните държави. Як данък върху потреблението (ДДС) и малък такъв върху доходите.
3
2
 
9
 
! Отговори
Димо преди 2 години
99 процента от парите в офшорки са или рушвети или крадени пари или пари от престъпна дейност.Тези дето регистрират за по-малко данъци са най малко в извадката,но вероятно и тях ги има!
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1234Тия дето пишат списъците по Магнитски си държат парите в офшорни зони.Та едва ли ще се случи.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лоша новина за cлаФчy чЪлrapчето

Спонсорирани публикации