Глобалният корпоративен данък цели да обезсмисли офшорните зони?

Евгений Кънев: Има позитивна промяна в бизнес климата
Обновена: 15 юни 2021 15:02 | 15 юни 2021 14:30, Анисия Иванова
25
Глобалният корпоративен данък цели да обезсмисли офшорните зони?
Снимка: Pixabay

Глобалният корпоративен данък се свързва с възможност за консолидиране на печалбите, където мултинационалните компании имат присъствие, например Google в Ирландия. Поради съпротивата от редица европейски страни като Франция за въвеждането на отделни данъчни правила за облагане на технологичните компании, се наложи да се координират тези усилия и се постигна общо съгласие за това как да се облагат, така че всичките страни да бъдат заинтересовани. Това заяви Евгений Кънев, управляващ съдружник в ИКК "Маконис", в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Повод за коментара беше срещата на Г-7 във Великобритания, на която лидерите от групата подкрепиха идеята за глобален корпоративен данък от 15% за най-големите технологични компании.

Още по темата

"Това означава, че една корпорация ще бъде длъжна да плаща минимум 15% корпоративен данък общо. Ако например България откаже да облага тези корпорации с 15% данък, то разликата отива там, където компанията е избрала да бъде облагана“.

Има два стълба – първият касае данъчната база, вторият – ставката. Данъчната база се формира в зависимост от това каква норма на печалбата се образува от една компания на един пазар. За самите компании ефективното облагане няма да се промени – то е момента около 15%, поясни Кънев пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Глобалният данък, който трябва да платят корпорациите, е 15 %. Ако те плащат под 15%, разликата до 15%  трябва да бъде платена в тяхното седалище, т.е. САЩ. Големият смисъл от тази реформа е да се обезсмисли бизнесът с офшорните зони“.

С промяната на администрацията в САЩ се върна и мултилатералното сътрудничество, което е важно с цел възпиране на Китай и Русия. Такава цел има и предложеният инфраструктурен план на по-бедните страни и обещанията за дарение на 1 млрд. ваксини срещу коронавируса, каза гостът.

Според Кънев има много голяма съпротива от Китай и Русия срещу плановете на Г-7 за ролята в развиващите се страни и Тайван и това ще бъде основната точка на търкания между двата образни лагера в следващите десетилетия. „Много хора се притесняват, че може да се стигне и до военни действия между САЩ и Китай.“

Пандемичният шок не се състоя що се отнася до пазара на сливания и придобивания на компании, каза Кънев. „Имаше неизвестност в началото на пандемията, но след това даже се намалиха очакванията на продавачите, което помогна за по-бързото приключване на сделките.“

"Чуждестранните инвестиции в България са предимно в индустрията, където страната е интересна като производствена база. На вътрешния пазар за хранителни стоки тече процес на интеграция и консолидация. Има интерес към ВЕИ сектора заради възможностите за изграждане на нови мощности. ИТ секторът е горещ както винаги – за фирми със собствен софтуер и екипи.“

Големите количества свободни пари на световните пазари стимулират сливанията и придобиванията, допълни Кънев. „Пазарът се дели на компании, които притежават патенти, ноу-хау, брандове и компании за ресурси, с доставчици на услуги за големите компании, местоположение, качествени човешки ресурси, където България е по-известна.“

Според Кънев има позитивна промяна в бизнес климата в България най-вече заради промени, свързани с прехода към зелена икономика. „Компаниите се подготвят за този преход. Частните инвестиции в сектора и средствата по Плана за възстановяване би трябвало да направят страната по-атрактивна за бизнеса".

Повече за резултатите от срещата на Г-7 и пазара на сливания и придобивания може да гледате във видеото.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Така е преди 3 месеца
Като станат твърде много тарикатите, врътките се изхабяват и се почват шамарите...
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега плоския данък ще стане 15% ли?
23
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Лошо, холандците ще трябва да почнат да облагат американските фирми (с пощенска кутия за роялти)... но пак с по-малко, отколкото облагат всички останали, вкл. и техните си.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пълни глупости - подобен данък може да се наложи в държави, които подпишат договора за такъв данък. А държавите, които живеят именно от предоставяне на офшорни услуги трябва да се самоубият с подобен договор, тъй че просто няма да се присъединят към него.Колкото до възпирането - още по-големи глупости. И как, моля, дарявяането на 1 млрд. ваксини пречи на Китай или Русия? Руската ваксина струва цифром и словом 1943 рубли и се дарява на кого ли не. Какво ще промени това - само печалбата на Фазер
21
1
 
3
 
! Отговори
Кога преди 3 месеца
Китайските Компании - Платят, да платим и ние!
20
1
 
5
 
! Отговори
Плащайте преди 3 месеца
че има много Африканчета за отглеждане!
19
1
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 3 месеца
Анисийче, какво означава думата "мултилатерална" в превод от суахили?
18
2
 
7
 
! Отговори
Ех преди 3 месеца
добре си бехме под Турско р0бство - сама 10-тък дължахме!
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ИТ ще плащат данък само в САЩ или Г7 и малките държави ще фалират и тогава САЩ и Г7 пак ще трябва да им дават долари за да не фалират. Става даже позле с тоя данък, който е и смешен само 15 % а не примерно 50-90 %.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Фшорноте зони обслужват повече мръсните пари на черните сделки и пазари- военни, наркоъици, терористи, олигарсии фирмите им. Така ,че да ги махат
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Банкнотите от тази снимка май са същите, като от онази.
14
1
 
11
 
! Отговори
Програмист преди 3 месеца
До Анонимен 9 : Че повечето са си роби, макар да не го осъзнават. 90% имат ипотека, лизинг, кредит/бърз кредит. В робска зависимост от работодатели, банки, държава. Само дето няма бой с камшици.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прилича на плосък данък за корпорациите понеже те имат възможност да работят в международни условия на отношения,като придобили опит в различията на развитието на икономиките за тяхното участие и конкретно взаимната привлекателност за участие с тази дейност в тази точка на света,но с тези условия къде ще се доплаща по седалища и регистраци на облагане от което цените на продуктите нямат спадане независимо къде и как се плащат процентите обявени как 15 максимум,което значи 10 на место като плосък
12
2
 
4
 
! Отговори
пхаха преди 3 месеца
Заглавието да се поправи на "... цели да доодере бедните провинции за сметка на оядените прасета". Сиреч смучи Меркелице от балканоподобните територии преди чичката с С400 да си ги прибере. Странно, обаче са двама дето имат такива. Единия ги произвежда. Другия си ги купува и му събарят валутата. Та така.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само дето никой нищо не направи след списъка на журналиста от 2011 г показащ как във всички страни богатите не плащат никакви данъци(имаше поне 20 българи) благодарение на офшорките.По късно същия беше убит с бомба в колата. Един протест не видях но ако е за някаква глупост в фейса веднага се събират.
10
1
 
9
 
! Отговори
Муахаха преди 3 месеца
Липсва ли ви Доналд?!
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази жена ни счита за ***. Предлага се световен данък под благовиден предлог, преди се искаше световно правителство и световна банка /разбира се намираща се в САЩ и под техен контрол/ от световните монополи. Остана да се поискат световни пари и хората на земята ще станат роби. Световният корпоративен данък е една от стъпките към това. Никой да не си прави илюзии в тази насока. Има и доста сериозни доказателства за това ,но за тях в материала "случайно" не се споменава.
8
0
 
3
 
! Отговори
А Китай преди 3 месеца
ще го Плаща ли, щото ако - НЕ, то Китай ще е на Луд Плюс от този Данък!!
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо пак на Бойоо шкафчето сте снимали?
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колкото пари дадете с данъци на държават, толкова ще бъдат откраднати. Интересно ми кой диктува този данъчен фетишизъм. Не знам колко от вас имат мозъка за да се замислят как така тези, които са заинтересовани от присвояване на данъците са тези, които са така загрижени и искат да няма "офшорки". Това е нещо като мафията да приемат закон анти-мафия. Помислете и ще видите каква е целта.