Инфлацията ще скача още, работещите обедняват, пенсионерите забогатели

При хората с доходи от социални помощи обедняването е 8 пъти
Обновена: 20 сеп 2022 09:48 | 20 сеп 2022 09:40, Камелия Цветанова
198
Инфлацията ще скача още, работещите обедняват, пенсионерите забогатели
Снимка: БГНЕС

"Ще имаме наистина висока инфлация, поне в средносрочен план. Най-вероятно ще имаме доста забавен растеж, ако не вървим към рецесия, ако войната продължи следващите няколко месеца или дори година, което изглежда доста вероятно", прогнозира пред БНР икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов.

Още по темата

Според него се намираме в "агресивна инфлационна ситуация".

Увеличението на пенсиите доведе до доста изпреварващ спрямо инфлацията ръст на доходите. При работещите ръстът на доходите е едва 6%, тоест имаме реално обедняване на работещите и леко "забогатяване" на пенсионерите, отчитайки много ниската база при тях, коментира Николов в предаването "Преди всички".

Доходите от социална помощ растат с 2% при инфлация от 17%, говорим за обедняване от осем пъти, ако някой разчита само на социални помощи, отбеляза още експертът.

Гарантираният минимален доход у нас е 75 лева, не е променян от десетилетие, получават го по-малко от 80 000 души по данни на Агенцията за социално подпомагане, припомни икономистът.

Минималната заплата е доста сериозна пречка за най-младите и най-необразованите в достъпа им към пазара на труда. Колкото повече тя расте, толкова пазарът на труда става по-недостъпен, а за работодателите става по-трудно да наемат млади, неподготвени кадри, изтъкна Адриан Николов. По думите му при много висока безработица увеличаването на МРЗ е "много лоша идея".

"Като цяло напоследък в Европа не се гледа с голямо презрение към неразумната парична политика в краткосрочен план. От няколко години се намираме в ситуация, която е доста извънредна – трябва да гасим поредица от пожари. Вземането на още дълг и излизането на дефицит е едно от решенията. В дългосрочен план тази цел изглежда важна и необходима, но на този етап не изглежда като най-важното нещо, което трябва да преследваме", каза още Николов.

Относно последните огласени от Брюксел идеи за извънредни правомощия за справяне с веригите на доставки, включващи централизирано планиране на производството на стоки и тяхното складиране, Адриан Николов посочи:

"Доста ми прилича на планов подход. Персонално се съмнявам, че има такъв работещ пример. Би ми било много интересно, ако някой посочи къде и как работи такъв тип планиране на бъдещи нужди на централно ниво от страна на държавата и съответно раздаване на заповеди на свободен бизнес какво, как, кога да произвежда и кога да го складира", каза икономистът.

Последните няколко кризи настъпиха буквално за дни и седмици и няма как една администрация да ги предскаже, както и да накара бизнеса да произвежда и да трупа резерви през това време, категоричен е той.


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
1
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 месеца
Защо пишете глупости? С колко милиона "забогатяха" пенсионерите? Излагате се.
152
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пламен Димитров пък каза,че работещите са забогатели със 17%.Я се разберете кой с колко е забогатял,а не говорете на кой каквото му хрумне.
151
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кажи кой ти плаща да ти кажа какъв експерт си...та и този голям експерт написал неща, които един ученик в трети клас може да каже..
150
1
 
4
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 месеца
Всеки ще си получи шкафа,а престъпниците ще върнат откраднатите средства и имоти и ще влязат в затвора:))))
149
1
 
1
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 месеца
Ние българите скоро ще получим швейцарски доходи:))))
148
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пенсионерите не са виновни, всички ние един ден ще станем като тях. Хората са се трепали и работили цял живот за да стигнат до момента в който ще изживеят достойно старините си. Или си мислите че вие ще прескочите тоя етап от живота си?Не се подавайте на тяа безумна пропаганда. Ония които пишат законите и се правят на политици, ония са виновни за всичко.
147
1
 
0
 
! Отговори
Albi преди 2 месеца
170 Радвам се че "творчеството" ми се следи, а хора от висшето общество каква работа имат да ровят и да четат коментари?А и аз винаги може да се пиша анонимен, явно че не го правя като други. Поне да се вижда на кого пиша, така съвсем се обърквам. А кой какво е писал може и 1 човек да се представя като много. Мразя да, каквото повикало, такова се обадило.Не е без причина.
146
0
 
18
 
! Отговори
Хуй преди 2 месеца
Затова се засрамете! Бъдете смирени и се уважавайте. Това че някой изкарва повече заплата не го прави по-стойностен. В едно развито общество няма недостоен труд. Всеки допринася с нещо за общото благо. И човека който ще измете улицата, и човека който ще напише софтуера на НАП. Не се подавайте на индивидуализма, простащината и уважавайте другите. Материализмът е болест.
145
2
 
17
 
! Отговори
Хуй преди 2 месеца
Стига сте се карали. Всички са обеднели! Като платиш вечеря за двама 120лв и го сеавниш с надника, картинката вднага се изяснява. За някои 3К чисто са малко заплащане за други са недостижимо. За мен тези 3К са минимума за живот в голям град. Това са 100 лева на ден в които трябва да се сместят жилище и сметки, дрехи, джобни, ваканция, кола, книги и всякакви дребни удоволствия. С днешните цени МРЗ трябва да е 3К, за да е добре българина.
144
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Albi, пиши каквото си искаш. Само не лъжи! Истината е, че наистина си много ниско в слоевете на обществото и за това си толкова злобен. Някой ти го написа по-долу. Няма да станеш нито по-интересен, нито по-уважаван с тази слоба. А злоба имаш в излишък. Това е проблемът с теб! И много като теб. Мразите хората без причина! И тази ти омраза не изскача само под тази тема. През цялото време пишеш злобно и Обиждаш на поразия!
143
1
 
11
 
! Отговори
Какво забогатяване преди 2 месеца
10 % повишение на пенсиите при 20% инфлация забогатяване ли е, или обедняване?
142
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Докато не се премахне модела Бойко Борисов, инфлацията ще е прекалено висока.
141
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чиновниците са 65 хиляди в централната администрация и 32 хиляди в регионалните администрации. Кои от тях искаш да съкратиш?!
140
9
 
16
 
! Отговори
m преди 2 месеца
Ето това е резултата от т.нар. партии на протеста.Сега сърбайте попарата надробена от главния идеолог на протеста - т.нар. президент.Неговите избраници просто киро и кокорчо надробиха този ужас.Голяма е заслугата и на Мая Манолова, Бабикян,Хаджикян, учиндолския се.як.Няма го вече модела Борисов.Сега лапайте продължението на промяната.
139
1
 
7
 
! Отговори
аз се чудя преди 2 месеца
що само пенсионери чакат на опашка да си купят новото китайско чудо Хуявей 10, а те забогатели биле бе
138
4
 
4
 
! Отговори
Фалшива новина преди 2 месеца
" Инфлацията ще скача още, работещите обедняват, пенсионерите забогатели " ... Пенсионерите са станали по-малко бедни, работещите са станали по-бедни, а дали инфлацията ще скача още не се знае. По-скоро инфлацията ще намалее
137
2
 
7
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
Накратко, мисля че всички се убедихме във "функционалната неграмотност" на тези дето се фукат избивайки комплекси че били "богати програмисти". Чул някой че имало облачни технологии, но какво значи това му е мъгла! Ама "Аз работя в облачните технологии" - работи ти фантазията в облаците горе! Един ми обяснява за Яги антената как си "пускал" интернета през нея, леле!Не всички програмисти работят по мрежови услуги, ерго яките пари са на друго място. Но затова се искат много повече знания.
136
1
 
3
 
! Отговори
Albi преди 2 месеца
156 А вие от "елита" каква работа имате да коментирате тема за инфлацията не знам. Нали не ви засяга. Че чак и нападателни. Ще си пиша колкото искам, на някой като не му харесва да не чете. По-скоро някой има интерес да се пишат лъжи, но не и по темата. То си е очевидно.
135
4
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
До: 111 Явно ти си "функционално неграмотния". GSM технологиите работят в микровълновия обхват, където се използват съвсем други антени, а Яги-то може да си го завреш където Слънце не огрява!Случайно това съм завършил.
134
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
До: номер 111 (до 108) Ами явно ти искаш да се заяждаме, не аз. Явно ти си "функционално неграмотния", защото случайно това съм завършил, а колко антени съм си правил за сръбската телевизия отпреди 1989 г. няма да повярваш!!! И не съм само аз - такава беше модата тогава, разменяхме си схеми, режехме с ножовки тръби с определени размери - какво знаеш ти!!! Само 4G, 5G, 8G и 3,14G ти е в главата, а Яги антените са измислени още през 1926 г. GSM технологията използва микровълновия обхват!

Спонсорирани публикации