Скок на чуждите инвестиции в България

Те са нараснали с 1, 46 млрд. евро към края на септември
18 ное 2022 20:11, Йоана Цонева
17
Скок на чуждите инвестиции в България
Снимка: БГНЕС

Преките чуждестранни инвестиции в България нарастват с 10.9% на годишна база до 1.46 млрд. евро, сочат предварителните данни на Българската народна банка към края на месец септември. За сравнение, през периода януари-септември миналата година нетният поток на чуждите инвестиции у нас е бил положителен в размер на 1.32 млрд. евро или със 144.6 млн. евро по-малко спрямо настоящия резултат.

Размерът на нетния поток на преките инвестиции в страната през тази година се равнява на 1.9% от брутният вътрешен продукт на България.

Конкретно през септември се отчита положителен нетен поток на чуждестранните вложения в размер на 403.7 млн. евро, спрямо положителен поток от 230 млн. евро през същия месец на миналата 2021 година.

Трябва да се отбележи, че данните за преките чуждестранни инвестиции в България са предварителни, което означава, че подлежат на ревизия, която може да измени настоящия резултат.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за януари – септември 2022 г. са от Кипър (311 млн. евро), Италия (195.1 млн. евро) и Белгия (194.3 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци – към Нидерландия (124.9 млн. евро) и Люксембург (65.9 млн. евро).

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 21.1 млн. евро (в т.ч. отрицателен поток от 16.9 млн. евро за Русия), при отрицателен нетен поток от 6.9 млн. евро за януари – септември 2021 година.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е положителен и възлиза на 202.9 млн. евро за януари – септември 2022 г. Той е по-голям с 268.3 млн. евро от този за януари – септември 2021 г., който е отрицателен в размер на 65.5 млн. евро, сочат данните на БНБ.

По предварителни данни, статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 798.4 млн. евро, при положителна стойност от 1.506 млрд. евро за януари – септември 2021 година.

Нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е положителен и възлиза на 467.4 млн. евро, при отрицателна стойност от 116.7 млн. евро за януари – септември 2021 година.

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в чужбина за януари – септември 2022 г. възлиза на 296.3 млн. евро (0.4% от БВП), при 157.7 млн. евро (0.2% от БВП) за януари – септември 2021 г. През септември 2022 г. нетният поток е положителен и възлиза на 26.3 млн. евро, при положителна стойност от 23.4 млн. евро за септември 2021 година.

*БНБ публикува месечни данни за нетния поток на преките инвестиции за съответния месец, които включват всички трансакции, извършени през отчетния период. Нетният поток е отчетен съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията.

 


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
даите информация къде са тези инвестиции къде са вложени парите да не са самов имоти по морето и в банско
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напишете в какво са инвсетициите и каква е статистиката за колко време са останали.Защото нали бяха писали за уь инвестиции над 1 милионм за вземане на българаски паспорт, които се оказали ефимерни. след като статистиката ни я представя банката, значи не се мисли за територията и населението, а основно за печалба на някого.
9
0
 
4
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Една китайска фирма инвестирала в българия толкова много пари, че накрая иззела технологията на българите за производството на Мартенички и сега Българина като дойде баба Марта през месец Март, по български обичай си купува китайски мартенички произведени в китай.
8
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Мда, С'рос инвестира в НПО "Аз съм еднорог".
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евтина енергия, затова скачат инвестициите!, то всичко евтино тука!
6
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Като лъжете толкова,поне си дайте малко почивка.
5
1
 
4
 
! Отговори
аььаьа преди 1 година
БГ ще е най-добре за външните инвеститори. Сваляйте заплатите, за да сме по- конкурентни. Така ще завладеем света. Взимайте приме от Китайците
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май тиквениците тези статистики не ги интересуват.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какви инвестиции?? Супер вредни и замърсяващи производства и евтини за жълти стотинки.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярваме ви! Напълно ви вярваме! Кога сте ни лъгали?
1
2
 
12
 
! Отговори
Калкулатор Първи преди 1 година
Не статистика а стъкмистика!

Спонсорирани публикации