Спипаха 14 телефонни измамници в Пловдив

Мащабната операция на пловдивските полицаи е проведена преди два дни
28 мар 2008 14:10,

14 телефонни измамници са задържани от служители на ОДПО-Пловдив, съобщиха на съвместна пресконференция от ОД”Полиция”-Пловдив и Районната прокуратура.

Мащабната операция на пловдивските полицаи е проведена преди два дни. В нея са участвали служители на Главна дирекция „Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция“ и на ОДП-Велико Търново, и под наблюдението на Районна прокуратура-Пловдив.

В хода на оперативните действия са претърсени 13 адреса, в които са открити над 30 мобилни телефона, около 100 sim-карти, визитки на различни таксиметрови служби, пари, листчета и тетрадки с адреси и телефонни номера.

Установено е, че измамниците са контактували с жертвите си в Пловдив - предимно пенсионери, само по телефона, като най-голямата поискана сума е била 60 000 лева.

После те получавали парите чрез посредници, част от които - таксиметрови шофьори. Един от тях също е задържан в ареста.

Установено е, че измамите са извършвани по познатата схема - плащане за освобождаване от арест на роднина, предизвикал пътно-транспортно произшествие с тежко пострадал или починал, а жертвите са избирани произволно чрез позвънявания на множество телефони.

Задържаните за 72 часа са на възраст от 21 до 50 години, като част от тях са в роднински отношения. Единадесет от арестуваните вече са били осъждани, едни - за извършени умишлени престъпления против собствеността, а други - за измами, извършени на територията на страната.

Повдигнатите сега срещу тях обвинения са за измама по член 211 от НК, за което законът предвижда наказание “лишаване от свобода” за срок от три до десет години и конфискация до 1/2 от имуществото на виновния. В процес на изясняване е въпросът доколко дейността на групата е била структурирана.

За образуваното досъдебно производство ще бъде уведомена Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и след като бъдат събрани доказателства за имуществото на всеки един от задържаните, ще бъдат предприети постъпки за запориране и ипотекиране на имущество им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание