Задържаха близо 90 000 къса цигари на ГКПП Дунав мост 2

Контрабандата е открита при няколко проверки
4 сеп 2020 21:11, Анисия Иванова
3
Задържаха близо 90 000 къса цигари на ГКПП Дунав мост 2
Снимка: Агенция "Митници"

Митничари са задържали 89 900 къса цигари при проверки, извършени за период от 4 август до 3 септември в района на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат, съобщиха от Агенция "Митници".

В голяма част от случаите тютюневите изделия са били с български акцизен бандерол и са открити в лекотоварни автомобили, напускащи страната.

На 29 август инспектори извършват проверка на микробус, транспортиращ куриерски пратки към Западна Европа. В две от тях са намерени 8800 къса цигари и 6000 къса нагреваеми тютюневи изделия – всичките с български акцизен бандерол.

Една от пратките е била обявена като пчелен мед, а другата - като авточасти. Съгласно Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия изпращането на цигари с български акцизен бандерол до друга държава членка на ЕС е забранено.

На 3 септември митническите служители откриват в страничните естествени кухини от двете страни на микробус, непосредствено зад тапицерията, 22 500 къса (1125 кутии) цигари от девет различни марки и разновидности, облепени с български акцизен бандерол.

Още 49 800 къса цигари са задържани от митнически служители в района на Дунав мост 2 при проверки, извършени от началото на август. В два от случаите тютюневите изделия са били открити в личния багаж на шофьорите. Те не са разполагали с необходимите акцизни документи по реда на ЗАДС и на водачите са съставени актове за установяване на административни нарушения.

Опит за нелегален транспорт на цигари е направил и водач на тежкотоварен автомобил. На 8 август, около 21,00 часа, на изход от страната е спрян за проверка „Мерцедес“ с ремарке. Шофьорът пътувал от Турция за Унгария и превозвал електрически одеяла с редовна транзитна декларация. В естествената кухина, непосредствено зад долното легло на кабината на влекача, митническите служители намират 6600 къса цигари без валиден български акцизен бандерол.

През нощта на 3 септември в товарен автомобил с чужда регистрация, пътуващ от Турция за Германия, митническите служители откриват 2800 къса цигари. Тютюневите изделия с надписи „for duty free sale only“ били укрити във фабричната кухина на въздуховода към въздушния филтър на влекача.
 


3
Още от НОТИФИКАЦИИ
Двама души загинаха в тежка катастрофа в Добрич
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Що не дадохте количеството в грамове????
Щеше да е "по-внушително" число ............ХА-ХА-ХА
2
1
 
14
 
! Отговори
Жо преди 2 седмици
Като видях снимката, първоначално помислих, че са снимали чекмеджето на Боко с пачките евро.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Който не се отчита на Тиквата и Шиши го хващат. Останалото не се проверява.