Дойче веле: Недостигa демокрация в София и Букурещ

В двете страни има тенденции за окопаване на политическите елити
Обновена: 22 юли 2012 19:33 | 22 юли 2012 18:04,
359
Дойче веле: Недостигa демокрация в София и Букурещ
Снимка: Reuters

Негативните оценки за България и Румъния в мониторинговите доклади на Европейската комисия са следствие от "недостига от демокрация" в тези страни, твърди германски експерт, цитиран от "Дойче веле".

В аналитичния материал, поместен на уебсайта на медиата, се цитира мнението на професора по история от Лайпцигския университет Волфганг Хьопкен, че този недостиг се дължи отчасти на факта, че България и Румъния имат малък опит в поддържането на демократични системи.

Експертът по история на Югоизточна Европа казва, че преди Втората световна война двете страни са били лишени от стабилна демократична база, а появилите се след това комунистически режими са задълбочили проблема, създавайки недоверие към публичните институции.

Още по темата
Според Хьопкен след падането на Желязната завеса липсата на демократични традиции е представлявала "голямо препятствие" пред обществата в България и Румъния.

"Да се очаква незабавното установяване на демократичен ред би било наивно", заявява лайпцигският учен.

В анализа на германското радио се цитира и Франц-Лотар Алтман, професор по международни отношения от Букурещкия университет, който посочва, че Румъния и България се нуждаят от парламентарна култура и политическа дискусия.

"Зад това се крие основната концепция, че моят политически опонент е враг, който трябва да бъде сразен с всички средства", констатира Алтман.

"Дойче веле" допълва, че вследствие на всичко това политическите елити в България и Румъния проявяват тенденция да се съсредоточават главно върху укрепване на позициите си.

"От тяхна гледна точка [на елитите] конституцията е символична формалност. Понякога поведението на тези елити е крещящо неконституционно. Чрез различни трикове те се опитват да подкопаят независимостта на съдебната власт, да ограничат правомощията на конституционните съдилища и да ерозират силата на публичните институции", коментира изданието.

Коментарът "Дойче веле" завършва с констатацията, че намесата на Европейската комисия е дала вече някои резултати - премиерите на Румъния Виктор Понта и на Унгария Виктор Орбан се отказаха от някои свои спорни ходове.

"Има и признаци, че България гледа по-сериозно на проблемите с корупцията и организираната престъпност", заключава германското радио.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
0
 
0
 
! Отговори
Веле, меле преди 11 години
Абее, хер Хьопкен! След падането на Желязната завеса, от Европа се провикнахте, че обществото в България не е дорасло(!) за пряка демокрация и референдуми. Послушните ни управници допълниха, че няма нужда от допитване, понеже те знаели предварително резултатите. Така че, "голямо препятствие" не беше комунизма, а демокрацията. А, стига сте го дъвкали този комунизъм! То не е нужно да си историк, то се случваше "вчера", помним го! Бях на 20, когато без никакво допитване, осъмнахме с етническа партия (пряко българската конституция!), докато г-жа Бардо плачеше за мечките и гъдуларите.
279
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
демокрация не съществува най малкото пък в *** дързави като германия и сащ
278
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
немските недоносляци ги е страх от конкуренция
277
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
,GERMANIA POLOVINATA VI NASELENIE E OT AFRIKANZI I RAZNI NAZIONALNOSTI OT AZIA
276
0
 
0
 
! Отговори
Болярина преди 11 години
Еее тогава защо ни приехте в слешния ви демократичен евро съюз...щом не сме достойни..ааа дааа ...за да си плащамее...аха..
275
0
 
0
 
! Отговори
hahah преди 11 години
Дойче Веле защо не каже че и в Германия е същото само че в много по голям стил....който е жидял в Германия 10 годинки поне вижда приликите...
274
0
 
2
 
! Отговори
Дойче Веле преди 11 години
Дайте ни 100 - 200 милярда и ще станем демокрация.
273
0
 
4
 
! Отговори
realist преди 11 години
За коя демокрация говорим, извинете! Това, че крадете по-изкусно от народите си не означава, че имате демокрация. Политическия елит на цяла западна европа служи на една дълбоко недемократична държава, световен полицай и хегемон - САЩ.
272
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърция поне прави нещо, тя демокрацията не идва наготово, нито по мирен начин. Видяхме го ние този т. нар. "мирен преход" - едни лапат безумно, а други са окрадени и умират от глад. А, не мерси. Гърция има стандарт 12 пъти над нашия, и евала хората си знаят правата, не искат мизерно изтребление като нас ОВЦИТЕ.
271
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И проститутките имат елит. А Сталин е създал нов буржоазен елит - това всички го знаят. Елитарноста изключва демокрацията. Демокрацията е лява - обща. Дясното е за елитаризъм и еднолична власт. Дясното първо е било роялисткото крило, но след като се установява конституцията и тя повелява само република, тогава те стават защитници на буржоазията - и диктатурата на буржоазията.
270
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Тук я няма тази демокрация като в Гърция например.Дори демократично си избраха фашистка партия,,Златна ЗОРА,, там, така че може и да са прави.Избиват се един друг по митингите всеки ден и си рушат страната.Е, на това му се вика ДЕМОКРАЦИЯ.
269
0
 
7
 
! Отговори
До 335 преди 11 години
Напълно те подкрепям. Народът е неосъзнат и недорасъл за демокрация, няма никакво чувство за свобода и справедливост. Оставя се да бъде смазан и геноцидната политка да тече в пълна сила. Не сме народ, а ***! Това е положението, докога ще търпиме, дакото ни вземат всичко и ни убият от мизерия. Няма ли да се надигне този заспал народ, не заслужаваме демокрация!!!
268
0
 
0
 
! Отговори
Petar преди 11 години
С извинение, заглавието е написано НЕграмотно - би следвало да се напише "НЕ ДОСТИГА на..".Това се потвърждава от факта, че в самия текст на статията следва фразата "...са следствие от "недостига ОТ демокрация". Което, sorry, пак НЕ Е написано правилно на български. Недостиг има ОТнещо (па било то и демокрация...Немам претенции към Дойче веле, щот едва ли този вестник е родил тези бисери в българския език (а и НЕ знам немски език...)
267
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма демокрация, няма сигурност, няма работа, то какво ли има в България?!
266
0
 
0
 
! Отговори
daskale преди 11 години
образаовай се повече, даскале, и двете форми са допустими в българския език
265
0
 
8
 
! Отговори
Даскал Пепи преди 11 години
... и се пише "медия", а не "медиа"... леле, защо се занимавам с неграмотни журналисти...
264
0
 
6
 
! Отговори
Даскал Пепи преди 11 години
Я си оправете правописа, срам за информационен сайт да допуска грешки, които първолаците правят. "Не достига..."
263
3
 
22
 
! Отговори
няма демокрация преди 11 години
В България няма демокрация! За сметка на това си имаме режима на пожарникаря!
262
16
 
5
 
! Отговори
някой преди 11 години
Наглата антибългарска и ултралява медия Дойче Веле пак раздава оценки и лепи клишета. Ако е за недостиг на демокрация, нека се вгледат в собствената си страна, че там президентът например не се избира от народа и германците никога не са правили референдум за каквото и да било.
261
7
 
12
 
! Отговори
do 322 преди 11 години
Говориш небивалици. Комунистите не могат да създадат елит. Елит се прави от културни и образовани хора! А твоя Сталин е един н.е.ща.ст.н.ик!