Паспортите ни – сред най-лесните за подправяне в ЕС

Граничната евроагенция: Повече бежанци остават в България!
27 фев 2017 14:23, Никола Димитров
9
Паспортите ни – сред най-лесните за подправяне в ЕС
Снимка: архив Reuters

Българските документи за самоличност са сред най-лесните за подправяне в ЕС. Това се казва в доклад на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс.

Българските, румънските, гръцките и италианските паспори и лични карти са най-уязвими заради малкия брой защити по тях, твърди документът, който анализира рисковете за ЕС през 2017 г от миграционния наплив.

Това обаче не е непременно лоша новина, тъй като по-слабо защитените документи са и по-лесно разпрознаваеми, когато са ментета. Анализаторите пишат, че фалшификатите на най-сигурните документи се разпознават по-трудно от граничните полицаи, отколкото тези с по-малко елементи за възпроизвеждане.

Най-често фалшифицираният български документ е задграничният паспорт, интересът към личните карти е по-малък. Подправените европейски документи дават свобода на предвижване вътре в шенгенската зона за имигранти, които вече са влезли в ЕС. Над 7000 фалшиви документи за самоличност и шенгенски визи за установени през 2016 г по външните граници на Съюза.

Според Фронтекс подправянето на документи е станало вече част от стандартните услуги, предлагани на имигрантите от трафикантите на хора. Изградени са постоянни връзки с професионални фалшификатори, които работят с по няколко трафикантски мрежи едновременно. Фронтекс предупреждава, че подправените документи не само се увеличават като количество, но и са значително по-добри като качество.

През 2016 г на сухопътната граница между България и Гърция с Турция са заловени около 6000 нелегални имигранти. Подобна е бройката и на българо-гръцката граница. Това е по-малко от 2015 г, но само незначително. Въпреки, че залавянията са намалели, повече мигранти се установяват в лагерите за бежанци в България, казва докладът. Според граничната агенция на ЕС причината за това са по-строгия контрол на имигрантите в България, както и затягане на проверките по българо-сръбската граница.

В същото време се отчитат повече залавяния на границата със Сърбия, което според аналитиците на ЕС, при намалелия брой хващания на влизане в България, означава, че пвече нелегални имигранти успяват да пресекат границата с Турция, без да бъдат засечени от властите.

Докладът казва, че пренаселването и лошите условия са предизвикали бунтове в приемните центрове за бежанци в Гърция и в България, цитирайки вълненията в Харманли през ноември. Проблеми със сигурността и условията има и в Елхово, Любимец и София, сочи Фронтекс.

Според анализа афганистанците са най-големите размирници сред бежанците, като лошите хигиенни условия, както и религиозни различия при настаняване на хора от различни националности на едно място, са основните причини за недоволство.

На българо-турската граница най-често се залавят и скрити в превозни средства имигранти. От 2028 случая през 2016 г повечето са установени у нас, като според Фронтекс причината за това е големият наплив на имигранти от Турция към Европа. Най-засегнатите от този вид престъпление са ГКПП-тата на "Капитан Андреево" и "Лесово".

Докладът предупреждава и за нарастване на опитите за нелегално прекарване на оръжие и амуниции по маршрута през Западните Балкани. Тук залавяния през миналата година са регистрирани на границата между България и Сърбия.

Като цяло миграционният натиск през 2016 г е бил значително по-слаб от рекордната 2015 г., когато над 1,8 млн души влязоха незаконно в ЕС. През миналата година бройката е малко над половин милион (511 371). ЕС се справя по-добре и с връщането на хората, които нямат право на убежище в Общността по родните им места.

Около 53% от имигрантите с издадено постановление за репатриране, реално се връщат. Най-голяма е успеваемостта с нелегалните имигранти от Западните Балкани - косовари и албанци, но ситуацията с африканските е катастрофална, става ясно от статистическите данни към доклада на Фронтекс. Това важи особено за имигрантите, идващи от малки и средни африкански държави, които нямат консулски офиси в Европа, които да им издадат документите за връщане.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
до 26 преди 3 години
Очевидно ти си проверил, лекувай си хомосексуализма докато е време!
5
0
 
4
 
! Отговори
Grom преди 3 години
Имал съм възможност да сравня своя паспорт с такъв на Великобритания, Италия и Чехия. Нашите страхотни, изискани, с приятна графика и особено на страницата със снимката и данните - с доста защити. А от последните партиди са вече и с чип в задната корица.
Другите 3 нямаха тази естетическа красота, а да не отварям дума за уж-защитите при снимката.
Още като въведоха новите ни парспорти с чип, бяхме ако не първата, то поне една от първите държави в Европа с този вид паспорти.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През ръцете ми са минали милиони паспорти за 30 години. Твърдя,че статията е лъжлива. Нашитуе паспорти са добре защитени и изготвени по еврообразец. Имат всички защити, които имат и паспортите на другите страни. Може да се сложат още защити, но тогава изготвянето на паспорта ще струва много скъпо. Сигурен съм,че извода за незащитеността на паспортите ни е за да се принудим да купим някой западен патент, машини или консумативи за изготвянето на "по-защитени" паспорти.
3
2
 
15
 
! Отговори
Идиот преди 3 години
Пълни глупости! Където и да сме пътували в Европа или извън нея, при проверки няколко пъти проверяващите са ни казвали,че имаме едни от най-модерните и добре направени документи.
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най сигурната гаранция за български паспорт са наяколко въпроса на Български език. След това, ако има мълчание или някаква неразбираема реч, документът се отнема, независимо дали е истински или фалшив.
1
2
 
22
 
! Отговори
Иван Пешев преди 3 години
Онези хрантутници дето форсираха смяната на личните документи щото щели да бъдат по защитени да вземат позиция не да се изнизват като пръдливи.