Меркел си тръгва, Путин остава! Къде са разликите между двамата?

И двамата управляват от дълго време, но няма как да се сравнява несравнимото
493
Меркел си тръгва, Путин остава! Къде са разликите между двамата?
Снимка: Reuters

Ангела Меркел слиза от политическата сцена, докато Владимир Путин остава на власт. Фундаменталната разлика между двамата политици и между политическите системи в Берлин и в Москва коментира Фьодор Крашенинников пред DW.

Един от най-успешните тезиси, умело внедрен в съзнанието на руснаците, се заключава в това, че в политическия живот няма демокрация, има само лъжи на властниците за лековерната публика. Затова всеки път, когато през последните години някой публично повдигаше въпроса за несменяемия Путин и пребиваването му вече 18 години във властта, защитниците на сегашния господар в Кремъл тутакси си спомняха за Ангела Меркел. Те неизменно изтъкваха: "Нищо не казвате за нейната несменяемост. С какво не ви угоди Путин?"

Още по темата
Дългото пребиваване на Меркел на канцлерския пост все пак е по-кратко от властването на Путин. А в конституцията на Германия няма посочени ограничения за това една и съща личност да заема повече от веднъж поста на правителствен ръководител. Между другото разликата между Меркел и Путин и тяхната власт е в няколко много важни детайла. Първо, Ангела Меркел не е държавен глава, а правителствен ръководител. Второ, тя получаваше своя мандат в хода на парламентарно гласуване, а не чрез преки избори. И трето, Меркел никога и по никакъв начин не се е опитвала да излезе от рамките на еднозначно тълкуваемото законодателство, за да продължи своето съществуване в политиката, никога не е пречила на действията на опонентите си и не е била замесена във фалшификаци.

Сравнение на несравняемото

Перспективата, че Меркел слиза от политическата сцена, трябва да е зарадвала обитателите на Кремъл. Те винаги тълкуват всички промени на Запад в своя полза. Поне в началото. Но с оглед на всичко казано дотук, заявлението на Ангела Меркел, че отначало ще се откаже от председателския пост в ХДС, а после и от поста канцлер, не изглежда толкова добре във вътрешноруски контекст.

В резултат на това тя все едно си отива, но не в рамките на някаква игра в тандем. Тя слиза от германската политическата сцена. За пореден път се оказва, че всяко дълго управление има своя край. При това не непременно революционен или физиологически, а съвсем нормален, предвиден от законите, традициите и простото желание човек да си отиде достойно. Като че ли цялата логика със съвършено неуместното сравняване на несравняемото би следвало да заработи срещу Путин. Ангела Меркел си отива, а Путин - не. Във всеки случай Путин изобщо не е правил заявления, че след четвъртия си президентски мандат ще се оттегли от всички постове и от политиката. И едва ли си заслужава да чакаме подобно нещо. На фона на обявеното приключване на политическата кариера на Меркел, фактът че при упоменатите в руската конституция два мандата, Путин е президент за четвърти път, изглежда достатъчно безутешен в смисъл на някаква надежда за промени, пише Крашенинников.

Едва ли трябва да очакваме също тъй просветление в съзнанието на онези, които не виждат и не искат да видят разликата между двамата. Те веднага ще кажат: Ангела Меркел просто загуби власт и влияние и затова си отива. А Путин става все по-популярен и влиятелен и затова не си отива. В действителност това е вярно. Ангела Меркел преживява трудни времена като канцлерка. И изпитва по-скоро разбираема човешка умора. Разликата е в това, че демократичното устройство на Германия създава много условия, така че недоволството на обществото от управлението на правителството и умората от несменяемия правителствен ръководител да не бъдат игнорирани безкрайно. За съжаление в Русия няма действащи демократични механизми и колкото и да се възмущават гражданите по повод някои непопулярни решения, държавният глава може съвършено спокойно да продължава своя курс, без да среща никакви възражения нито в правителството, нито в парламента.

Ангела Меркел си отива, защото в демократичния модел на организацията на властта е заложен принципът на нейното обновление. Всеки западен политик винаги помни, че някога трябва да си отиде и да отстъпи място на някой друг. Всеки нови избори обновяват елита, издигат се нови амбициозни политици и те не виждат нищо осъдително в това да претендират за властта и да критикуват по-старшите си колеги. И това е нещо нормално.

Владимир Путин остава на власт не защото е безкрайно популярен сред населението, а защото демокрацията в Русия отдавна се е превърнала във фикция и цялата политическа система работи за собственото си съхранение и за съхранението на всички свързани с нея. И преди всичко за съхранението на Владимир Путин. И ако той сам не поиска да се оттегли от властта по някакви чисто човешки причини, никакви политически кризи няма да го принудят да са откаже доброволно от нея, се чете още в анализа на DW.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


493
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДали Путин се е провалил ще разберем след като умре или след като го свалят. Такива са особеностите на руската политика.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BurzumТи си поредният посрьо ставащ велик след 2 големи джибровици.Гледай до утре да изтрезнееш, че да не останеш без заплатата си от 500лв.
35
14
 
5
 
! Отговори
снимката преди 5 години
путин е джудже което кара късен пубертет заради комплекс за малоценност и липса на мъжественост и Меркел му се заканва с плесница защото не слуша. ..ха.ха.ха А Меркел е Велика като София Августа Фредерика фон Анхалт-Цербст
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Връзката е Меркел-Борисов. Путин вече е отделна държава.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Слон балонЕ, не може всички да са кадърни като теб.
32
0
 
14
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Германия и Русия са две държави, които са създадени да бъдат съюзници , а не врагове!!!Агент Брук Шепард!ЦРУ!!!
31
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия след емигрантската криза , ще се отвори за Русия, гарантирам ви гоТи можеш да гарантираш всичко, но докато не се изпълнят Минските споразумения, Германия и да иска, трудно би се "отворила".Днес четох в немски вестник, че руската газ била по - евтина от американския шистов газ, да, но докато Русия погазва всякаква демокрация не може да има задълбочаване на отношенията.
30
18
 
2
 
! Отговори
Слон балон преди 5 години
Разликата е ,че единия е олигарх,а другия политик .Приликата е,че и двамата са некадърни.
29
1
 
7
 
! Отговори
V преди 5 години
Според мене колкото и да си успешен два мандата и после в частния бизнес и без значение дали си Путин ,Меркел или Борисов ;) Защото около тези хора бързо се увиват разни лешояди да не ги изброявам Цветан корумпето например и фирми много са .Два мандата и следващия ;) А като гледам кво става у бг.Народа отдавна е избрал система за избори на две години ,а не на четири .Защо властта е толкова нагла и не променя системата ?
28
0
 
1
 
! Отговори
Obo San преди 5 години
ДО СЕГА . Съгласен съм с теб . В написаното от мен има малко метафора
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел е офицер на щази, а Путин на КГБ т.е. Путин е бил началник на Меркел.
26
2
 
12
 
! Отговори
Аа преди 5 години
Аа дойче веле да да ок
25
1
 
31
 
! Отговори
То хубаво преди 5 години
Че си отива,ама какви поразии направи....
24
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разликата - Меркел се провари, Путин - не.
23
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин бил оставал във властта не защото е безкрайно популярен след населението, а защото демокрацията била фикция - това е опашата лъжа. Независимо дали руската политическа система е демократична, Путин е безкрайно популярен и резултатите му напълно реално отразяват отношението на руснаците към него. Той върна достойнството на Русия и я предпази от опитите да разчленят територията й и да разграбят природните й богатства. Без него щяха да превърнат руснаците в евтин трудов ресурс.
22
5
 
34
 
! Отговори
сега преди 5 години
До Obo SanПутин ли разби Арабския свят с преврати и терористи и бежанците тръгнаха да се спасяват,Путин ли седеше и гледаше как бежанците се готвят да нахлуят в Европа и нищо не направиха да ги спрат?Путин ли крие че бежанците бият,насилват коренното население на Европа?!не е той уважаеми а нашите управляваше съсипаха ЕС.
21
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разликите са че Путин е руснак и управлява Русия, а меркел е полска еврейка и управлява с измама и коварство германия и ес.... Под чужд диктат. И за чужди интереси...
20
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел я изгони народът. Вж резултатите от изборитуе в провинциите.Явно вече е амортизирана.
19
11
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Русия е зависима от европейските пазари, които са от жизненоважно значение за руската държава, като присъствие, влияние и връзки със западния цивилизован свят, и не на последно място финансови приходи!!!Германия след емигрантската криза , ще се отвори за Русия, гарантирам ви го, защото Франция и Германия водят в момента необявена хибридна война с англосаксонския бизнес и политически елит, които се чувстват застрашени от икономиката на ЕС!!!Агент Норман Касиди!ЦРУ!!!
18
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джуджето на снимката само какво е хрисимо като непипана мома.