Радикално от Берлин: Конфискувайте жилищата на големите собственици

Градът обмисля смели политики срещу растящите наеми
Обновена: 6 апр 2019 22:07 | 6 апр 2019 21:56, Екип на Investor.bg
173
Радикално от Берлин: Конфискувайте жилищата на големите собственици
Снимка: БТА

Ако Рузбех Тахери успее да постигне целта си, властите в Берлин ще изземат апартаменти от големи собственици на имоти.

В събота защитникът на наемателите и негови сподвижници планират да започнат събирането на подписи за организирането на референдум за изземване от града на всички имоти от частни собственици, търсещи печалба, които притежават над 3 хил. апартамента.

И това не е единственото предложение, насочено към имотната индустрия в Берлин. През януари кметът на града Михаел Мюлер предложи изкупуването на около 50 хил. апартамента от частни собственици, а неговата Социалдемократическа партия иска замразяване на наемите в следващите пет години, пише Wall Street Journal.

Берлин е начело сред все повече градове и страни в света, които обмислят радикални политики, за да държат под контрол растящите наеми на апартаментите. Годините на повишаване на цените изцедиха финансово наемателите и правителства в цял свят са подложени на натиск да направят нещо по въпроса.

Сега някои от тях решават, че насърчаването на жилищното строителство не е достатъчно за поддържането на достъпни цени в градовете и се стремят да ограничат възможностите на частните собственици да повишават наемите.

Неотдавна испанското правителство прие указ за ограничаване на цената на наемите на апартаменти. Законодатели в Ню Йорк и Чикаго се стремят да въведат или засилят контрола върху наемите. Никой друг град обаче не стига толкова далеч, колкото Берлин.

Ако кампанията на Тахери "Отчуждете Deutsche Wohnen”, по името на голям собственик на апартаменти, звучи като левичарска куха мечта, обществени допитвания показват друго. Според анкета на Forsa Institute, публикувана през февруари, 44% от жителите на Берлин като цяло подкрепят мярката, а 39% са против нея. “Левица“, една от трите партии в коалиционното правителство в града, я подкрепя, а зелените все още не са взели решение.

Предложението се основава на член 15 от конституцията на Германия, който позволява на правителството да  социализира терени (да ги предаде на разположение на цялото общество – бел. ред.), за да станат привлекателни за обществено ползване. Собствениците на имоти ще бъдат компенсирани, но е спорно дали това трябва да се случи на пазарни стойности.

Мярката все още е далеч от това да се превърне в реалност. Първо Тахери трябва да събере над 170 хил. подписа, за да стане референдумът възможен. Дори ако избирателите одобрят мярката по време на гласуването, тя няма да има правнообвързваща сила. Групи от индустрията твърдят, че въпреки член 15 отчуждаването ще е нарушение на провинциалните и федералните закони и почти сигурно ще бъде блокирано. Как градът, който разполага с ограничени ликвидни средства, ще намери милиарди, за да компенсира собствениците на имоти също не е ясно.

Но профсъюзи се безпокоят, че дори гласуването да се провали, то ще увеличи обществената подкрепа за левицата, ще подложи на натиск политиците и ще засили още повече настроенията срещу собствениците на имоти. Миналата седмица няколко коли, собственост на Deutsche Wohnen, бяха подпалени, а полицията разследва нападението като възможно престъпление с политически подбуди.

"Една от целите на инициативата е да прогони инвеститорите и да създаде нещо отровно, тя успя и това е много лошо за Германия и Берлин“, казва Мануела Дамианакис, говорителка на Deutsche Wohnen. Според нея с отблъскването на частните инвеститори инициативата ще затрудни изграждането на така необходимите достъпни жилища.

Тахери твърди, че макар референдумът да няма правнообвързваща сила, за кметството на града ще бъде трудно да го игнорира. Той отбелязва, че след началото на инициативата му кметът на Берлин предложил само градът да изкупи 50 хил. части апартамента.

"В други германски градове хората наблюдават нашата кампания и казват "най-после радикално решение“, допълва Тахери. "Тъй като преживяваме радикализма на свободния пазар от години, сега трябва да предприемем радикална контрамярка“, отбелязва той.

Кризата с достъпните жилища в Берлин е относително нова. След като стана столица на обединена Германия през 1990 г., градът остана по-беден и по-достъпен от други германски градове като Хамбург, Мюнхен и Франкфурт.

"Преди десет години празните апартаменти бяха проблемът в Берлин“, казва Юлиан Задо, заместник-председател на социалдемократите в Берлин и един от хората зад предложението за петгодишно замразяване на наемите. През 2004 г. градът продаде над 65 хил. апартамента държавна собственост на частни инвеститори.

През последните десет години наемите почти се удвоиха, тъй като известният нощен живот и културната сцена в града привлякоха все повече млади професионалисти от цяла Европа. През 2015 г. федералното правителство в Германия въведе мярка, ограничаваща възможната бързина на нарастване на наемите в големи градове. В същото време Берлин започна да купува повече апартаменти под наем от частни собственици – по-малко от предложението на Мюлер, въз основа на закон, който дава право на града на първи отказ при продажби на имоти в квартали, изложени на опасност да станат твърде скъпи.

Но критици казват, че тази и други мерки не са помогнали особено за поддържане на достъпни цени на жилищата в града, където над 80% от апартаментите се отдават под наем. Само през второто полугодие на миналата година наемите в Берлин са нараснали с 9%, сочат данни на консултантската компания JLL, въпреки че градът все още е далеч по-евтин от Лондон или Париж.

Йоана Кусяк, специалист по градски изследвания в Кеймбриджкия университет, твърди, че ако предлаганият от Тахери референдум успее, той може да се превърне в пример за други градове в Европа да следват по-агресивна политика за защита на наемателите. Според нея е важно, че повечето радикални стремежи за поддържане на ниски наеми „идват от властовия център на Европейския съюз“.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже, какви чутовни глу.пости! Първо, Дойче Вонен не е "обикновен германец", а борсов концерн с чист годишен приход от 1,9 милиарда евро. Занимава се с приватизация на общински жилища и пренаемане на постоянно растящи цени. В Берлин има 119 000 апартамента в най-гадните стари панелни блокове от ГДР, купени, вероятно на безценица, от самата община. Второ, не става дума за конфискация, а за задължение да продаде панелките обратно на общината. Идеята е общината да ги направи пак социални жилища.
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трето, в Германия никой не "дава" на никого собствено жилище! Говорим за наеми, дали на Дойче Вонен или на общината. И никой няма да подменя живущите там. В старите панелки на Дойче Вонен, частично без кухненски шкафове и дори подова настилка, и сега живеят основно мигранти и германци на социални помощи.
132
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само че идеята няма да се осъществи. За да откупи блоковете обратно, община Берлин трябва да плати между 30 и 40 милиарда евро на Дойче Вонен. Тя изобщо няма парите (има 60 милиарда дългове) и няма защо да ги дава за стари панелки, вместо за строеж на нови жилища. Освен това и самите общини дават под наем жилищата си на пазарни цени. Броят на социалните жилища е много малък.
131
1
 
1
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
Тия видяха, че в България Бойко конфискува, в полза на държавата, апартаментите на политици от високите етажи на властта и те да не останат по-назад. Браво бойко !
130
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Туй направо си мирише на комунизъм...
129
3
 
9
 
! Отговори
не така преди 5 години
До 8041Ами като растат наемите там където има работа - какво правим.Висок наем изисква и по висока заплата. там има нещо което се нарича социална защита. Ако заплатата не ти покрива разходите трябва да те поеме държавата. Тази вуртележка се спира с радикални мерки. Иначе става лошо за всички
128
0
 
14
 
! Отговори
различно беше преди 5 години
До АнонименОще след промяната огромна част от държавната собственност на бившето ГДР беше разпродадено на безценица. Фирми изкупиха цели жилищни комплекси заедно с наемателите, но през годините намериха начини да им вдигнат наемите. Измислиха термина средно ниво наем за жил. квартал и надпреварата започна. Така е и до днес....П.П. Има и българи, собственници на голям брой жилищни сгради в цяла Германия...
127
13
 
12
 
! Отговори
8041 преди 5 години
Отново ли е тръгнал из Европа призракът на комунизма? Искат да отнемат ижилща, частна собстввеност! Ама имал 1000 апапртамента. Ако бяха злато или диаманти и ги въртеше на печалба - нищо, нали. Като купува и продаваа акции - нищо. Ама растели ннаемите - да, има търсене - цените растат. Какви подписи, какви референдуми! Като ти е скъпо, не наемаш и отиваш на друго място, където е по джоба ти.
126
4
 
11
 
! Отговори
Промит мозък преди 5 години
До дедо Ташунко"По данъчни причини до 10 г. от закупуването ако продадеш, те съсипват от данъци. Така държавата се бори със спекулата."държавата се борила със спекулата .....държавата не се бори със спекулата- държавата просто се грижи да далъжнееш колкото се може повече на еврейските банки и никога да не можеш да си платиш дълговете - това е единственната причина за тази 10 годишна забрана да продаваш - за да е сигурно че НЯМА да се измъкнеш с минимална загуба когато цените се срутят
125
0
 
20
 
! Отговори
Еврейските банки преди 5 години
надуват жилищния балон тези гнусни гадове раздават ипотеки на непосилни условия , и когато хората започнат масово да не могат да плащат ипотеките си, чрез политическите си марионетки си покриват загубите от нашите данъци - наричат този пладнишки грабеж "спасителни програми"юдо-масонските банки са причината за всички т.н. икономически кризи !!!
124
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 200 000 евро го купи,в много добър район без хора на соц.помощи
123
1
 
15
 
! Отговори
Не жилищата преди 5 години
а юдо-масонските банки трябва да бъдат конфискувани !!!еврейските банки правят повече печалба отколкото пари събира правителството от всички данъци !еврейските банки създават инфлацията и безработицата !!!еврейските банки изнесоха работните ни места в Китай !!!
122
0
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Номер 122 говори неверни неща. Няма такова нещо. Живея от 32 г. тук и мога да потвърдя, че никой не ограничава колко жилища можеш да си купиш, стига това да стане със законно продобити средства. По данъчни причини до 10 г. от закупуването ако продадеш, те съсипват от данъци. Така държавата се бори със спекулата.
121
2
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
до 128. Нещо не пасват цифрите. Данък за закупуване, брокер, нот такси и т.н. излиза около 10% от общата цена. Дъщеря Ви следва да е платила за апартамента 300 хиляди, което прави по 5400 евро на м.кв. Ако е старо строителство, покупката е неизгодна, въпреки, че цените на жилищата растат. Нищо лично.
120
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дъщеря ми си купи апартамент в Кьолн,в много хубав квартал двустаен и сега го отдава за 400 евро,студен наем т.е. без отопление,ток и вода-56 кв.м. с общите части,няма балкон и маза,за какви наеми от по 1000 евро говорите?Разбира се имаше опашка от т.н. бежанци ,на които кметството плаща наема,но тя го отдаде на чистокръвни германци!само нотар.такси и % за брокера бяха над 30 000 евро!
119
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не е истина
118
2
 
23
 
! Отговори
Manfred преди 5 години
...при заплата 1500Е - наем 1200Е. Просто перфектно
117
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ???тези 65 000 апартамента на живеещи в тях наематели ли ги продадоха или на частни лица с много пари и без ограничение колко такива имота ще изкупят?
116
1
 
20
 
! Отговори
Икономист преди 5 години
Вместо да се борят с беззаконието в лицето на краткосрочното отдаване под наем - AIRBNB & BOOKING, които превръщат апартаменти в жилищни кооперации в хотелски апартаменти противно на всякакви правила за регистриране, вътрешен ред в етажната собственост и криене на данъци и прочие злини, те тръгнали да се правят на комунисти и да изземват чуждата собственост. А проблемът им е под носа- AIRBNB & BOOKING изваждат жилищни единици, от предлагането на жилища под наем и изкуствено надуват наемите.
115
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 119Това правило за общо три недвижими имота ли се отнася (независимо какви са по вид) или отнемат само ако имаш три имота от един и същи вид (например, повече от три апартамента)?Но ако имаш четири имота от различен вид (например, апартамент, магазин, вила и незастроен парцел), тогава ще ти отнемат ли единия от тях?