Във Франция бият тревога: 100 жени убити при домашно насилие

Феминистките сдружения настояват за "план Маршал"
4 сеп 2019 19:53, Елка Василева
54
Във Франция бият тревога: 100 жени убити при домашно насилие
Кадър: YouTube

Над 100 жени са убити от началото на годината във Франция - една от европейските страни, най-силно засегнати от "феминицида" (убийствата на жени), свързан с домашното насилие. Серия мерки против това явление бяха представени във вторник при откриването на тематична кръгла маса в Париж.

"Крайна необходимост", написа в заглавие всекидневникът "Либерасион", на фона на растящите зловещи цифри. В събота броят на жените, убити тази година от своя спътник в живота, достигна сто. А в неделя деветдесетгодишна дама стана 101-ата жертва. Подозира се, че е пребита с бастун от своя 94-годишен съпруг, пише Франс прес.

През 2018 г. властите са регистрирали 121 убийства на жени, свързани с домашното насилие. В Европа Франция е сред страните с най-голям брой жени, убити от своя партньор, с 0,18 жертви на 100 000 жени, сочат данните за 2017 г., публикувани от Евростат.

Тези убийства са по-малко в Швейцария (0,13), Италия (0,11) и Испания (0,12), но в Германия са повече - 0,23 на сто хиляди.

"Наши сънароднички, жени, умират днес в страната ни удушени, намушкани с нож, изгорени живи или пребити. На всеки два-три дни", заяви министър-председателят Едуар Филип.

"От векове насам тези жени биват погребвани под нашето безразличие, отричане на проблема, безхаберие и вековен мачизъм, нашата неспособност да погледнем в очите този ужас", добави премиерът, който откри дискусията, заобиколен от десетина свои министри.

Представители на ред сдружения, изявени активисти, полицаи, жандармеристи, магистрати и адвокати - близо 80 души участваха в проявата, добила известност като "Грьонел" на тема домашното насилие. Алюзията е за ул. "Грьонел" в Париж, където се състояха мащабни преговори за заплатите по време на движението от май 1968 г.

Като опит да се овладее положението, довело по данни на правозащитно сдружение до над 100 смъртни случая от 1 януари насам срещу 121 официално обявени за цялата 2018, премиерът оповести, че от началото на идната година се създават 250 нови места за спешно настаняване на жени, бягащи от насилие в семействата, и още 750 места за временен престой - мярка, която ще струва 5 милиона евро.

Освен това правителството ще назначи в съдилищата "специални прокурори-референти" и ще проведе експеримент със съдебни зали за спешни случаи, "за да може делата да се приключват за две седмици". Ще се въведе и практика жертвите да подават жалби в болницата.

"План Маршал"

Първите обявени мерки "не са кой знае какво начало, но все пак са начало - с някои добри насоки и някои несполучливи", коментира Ан-Сесил Мелфер от Фондацията на жените. Премиерът "малко прибързано загърби въпроса за средствата", иронизира тя.

"Не бе съобщено за отпуснати средства, затова представените мерки, честно казано, разочароват", добави Каролин Дьо Ас от групата "Всички ние - жените" с хаштаг #NousToutes.

Феминистките сдружения настояват за "план Маршал", който да включва 2000 нови места за настаняване и да разполага с "поне" 500 милиона, дори един милиард евро - далеч от кредитите в размер на 79 милиона евро, отпуснати засега за тази борба, сочат данни от съвместно проучване на пет организации.

Те изтъкват също нуждата от по-добро обучение на полицаите и жандармеристите, които приемат жалби от жените - жертви на насилие, за да не бъдат последните отпращани или убеждавани, че от жалби "полза няма".

"Убедени в успеха", сдруженията се стремят да бъдат и "бдителни", по-специално с оглед риска събитието да си остане "правителствена пиар операция".

"Моето искане е всички решения да се изпълнят още утре, защото утре може още някой да умре", заяви пред премиера Люсиен Дуиб, чиято дъщеря Жули бе убита в началото на март от бившия си приятел.

Заключенията от съвместната работа се очаква да бъдат огласени на 25 ноември по случай международния ден за премахване на насилието срещу жените.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Как така, нали там с пълна сила деиства Истанбулската конвенция!?
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак пропаганда с цел изкуствено налагане на матриархат. А колко мъже има самоубили се или със сериозни здравни проблеми, заради психически и финансов тормоз от жените? А защо жените живеят по-дълго от мъжете?
42
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
0,18 жени на 100 000, убити при домашно насилие не е никакъв фемицид. Някои хора просто гледат да си изкрънкат повече субсидии.
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересното е и друго, феминистките от коя цица бозаят ха сетете се ?!
40
5
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
100 убити от 30.000.000 жени. 1 жертва на 300.000. Голям проблем, няма що.
39
6
 
12
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Ще става още по зле! Продължавайте да подтискате мъжкото в мъжете и женското в жените! Насилие по медиите навсякъже! Свободно наркотици и алкохол! Здравеопазване никакво! Агресорите да се изживяват като жертви! Европа ще се самоунищожи!
38
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е руска пропаганда да живее ЕС.
37
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И колко от убитите са от ,,бежански ,,семеиства ? Тайна !
36
1
 
27
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Как така, нали приеха Истанбулската конвенция!?
35
0
 
2
 
! Отговори
Антон преди 4 години
До Аз се опитвам ...???
34
2
 
2
 
! Отговори
Аз се опитвам ... преди 4 години
Едно нещо да помогна да се случи, неутрална среда спомогваща и подпомагаща индивидуалното развитие на отделния индивид, а не на колективни фирми на разум, като религия, политика и други. Не ми пречете моля ви, гарантирам ви, че ще направя най-доброто на което съм способен, но няма да е достатъчно аз съм само един човек, лишен от неутралитет ... А си мисля, че резултатите ми в това положение са добри, колкото и да ми се пречи и да не ми се помага ... Защото други неща цените!
33
1
 
6
 
! Отговори
Всеки ден всеки ден преди 4 години
Едно и също ... Всеки ден същите стари разправии за кокошката и яйцето ... Всеки ден кой прецакан кой не ... Всеки ден ми пука все по-малко като гледам стадото бизони как се е затичало към ръба на бездната подплашено от суеверия, религии, милитаризъм, предсказания, нарушени парадокси на Шуман, повишени честоти на трептения на херците, повишено количество на инциденти! Е не съм съгласен, Марийка може винаги да е съгласна, но не и аз!
32
0
 
2
 
! Отговори
Не стопляте нали? преди 4 години
Че ако няма промяна на светът такъв какъвто е в момента сме на границата на търпимостта и равновесието с околната среда. Претъпкано е до дупка и от едната и от другата страна и стигаме до хуманизма и криво разбраният хуманизъм, който от 500 години е забъркал зверска свинщина и не съм на наркотици, а на бира! Много тънка граница като съдя по себе си! И все бой ям! И пак ме бият и викам айде удряйте да видя какво още ще чуя видя разбера за себе си, което не е било така !!! Преди и след!
31
2
 
4
 
! Отговори
Така де ... преди 4 години
Още от раждането ще ми казва той, че аз съм грешен... Че не съм се родил непорочно заченат. Абе ей ти как си бил заченат бе попе? Ама вашата книга е разделна от тия на нормалните хора! Едва ли истинският би казал, че сте прави! Та каквото и да направим не е добре, вярно е, ама трябва ли да се набива в главите постоянно. Да направим война и добре и не добре - невинни жертви, ама повече за оцелелите, не правим война множим се и се плодим съсипваме планетата. Граници зле, без граници пак зле ...
30
2
 
14
 
! Отговори
Славюч преди 4 години
90% от убииствата даже и повече са в ислямо цръни семейства от "интегрирани" люде.Франция да свиква това е тяхното бъдеще.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не те знам какво употребяваш, но спри дрогата!
28
0
 
1
 
! Отговори
Е в тия мигове ... преди 4 години
Нали нещата са много естествено живи и инстинктивни и за мъжа и за жената и то много интимно и после какво ... Зверски трудности да отгледаш едно дете и то е грешно според християните още с раждането си, защото някой само един се е самозаченъл с непорочно зачатие! Това което считам за правилно е поне това, поне това тегло не го предавайте на поколенията след вас! И една война няма да ви дойде зле!
27
0
 
3
 
! Отговори
И не е като тия жени преди 4 години
Не е като тия жени да нямат проблем. Имат проблем, целият свят има проблем ... Да се научим да живеем заедно, а не може! Защо? Защото нещата са станали неестествени! Концепцията за грях и вина е дълбоко заложена! А няма живо диво и свободно същество, което себе си да съжалява, птицата пада от клона без капка жал за себе си! Не приемам други да ми казват истината за живота. В този ред на мисли всички сме живите мъртви, особено аз. А знаете какво е да си жив нали ... Мига преди 9 месеца бременност
26
0
 
5
 
! Отговори
Твърде закостеняло преди 4 години
Е понякога мисленето на Българите, а понякога консервативно ... Инстинкт или традиция, оцеляване или живот? Но как да живеем с тия *** на гърба си? Шокова доктрина, религиозна доктрина, чорбаджийска доктрина, образователна доктрина, пренаселена доктрина ... Как да живеем? Как в това положение? Как като никой няма никакво лично пространство! Как като всеки ден съме пред 200 очи, как като вкъщи не знаеш колко други очи. 1984 беше предупреждение, а не инструкция за живот ...
25
0
 
1
 
! Отговори
Сега мисъл? преди 4 години
Как да премахнем вредното от миналото? Кое ще пречи и ще спира живота да си пробие път? Кое омотава живота още от началото му и най-малките се озовават в капана на живота. Ми не не в капана на живота, а във вашия капан на вашите вярвания, на вашите разбирания на вашите религии, на вашите знания! А някой от тях, а да видим железният светилник! Вярванията на старите и вярванията на новите, сблъсъкът между поколенията. Защо?