ЕК: България има напредък, ще обмислим падане на мониторинга

Очакват се становищата на Съвета на ЕС и Европарламента
22 окт 2019 17:00, Елка Василева
93
ЕК: България има напредък, ще обмислим падане на мониторинга
Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия прие най-новия си доклад за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите ѝ във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

В днешния доклад се разглежда постигнатият през изминалата година напредък в изпълнението на последните 17 препоръки, дадени от Комисията в доклада ѝ от януари 2017 г. В него със задоволство се отбелязва последователната работа на България по изпълнението на тези препоръки.

Комисията е на мнение, че напредъкът на България по линия на МСП е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС.

Необходимо е България да продължи да работи последователно за превръщането на отразените в доклада ангажименти в конкретно законодателство и за трайното му изпълнение. България трябва да осъществява мониторинг на трайното изпълнение на реформите чрез новосъздаден съвет, който ще функционира след приключване на мониторинга на Комисията, като достигнатите заключения ще се използват в бъдещия диалог с Комисията в рамките на всеобхватния механизъм за върховенството на закона.

Още по темата
Както вътрешният мониторинг, така и механизмът, обхващащ целия ЕС, следва да подпомагат устойчивостта и необратимостта на реформите, дори след края на МСП за България.

Преди да вземе окончателно решение, Комисията надлежно ще вземе предвид становищата на Съвета и на Европейския парламент.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер каза: "Още в началото на мандата си заявих, че бих искал механизмът за сътрудничество и проверка да приключи при тази Комисия. Разбира се, осъществяването на тази амбиция винаги е зависело от изпълнението на всички изисквания в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност."

"През последните години България отбеляза впечатляващ напредък в изпълнението на препоръките на Комисията. Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България, напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС. Ще чуем внимателно становищата на Парламента и на Съвета, преди да вземем решение", заяви Юнкер.

От последния си доклад през ноември 2018 г. Комисията наблюдава консолидиране на правната и институционалната рамка, въведена през предходните години. За постигането на резултати в дългосрочен план ще бъдат необходими решимост и последващи действия преди всичко на национално равнище чрез съвета, който ще функционира след приключване на мониторинга и ще бъде съпредседателстван от заместник министър-председателя, отговарящ за съдебната реформа, и от представител на Висшия съдебен съвет.

Отговорността за осигуряване на зачитането на върховенството на закона и безпроблемното функциониране на държавата е вътрешна конституционна отговорност на всички национални правителства към техните граждани. Това е отговорност и към Европейския съюз и останалите държави членки.

В тази връзка въпросите, разглеждани от съвета, който ще функционира след приключване на мониторинга, ще бъдат използвани и в диалога с Комисията в рамките на бъдещия механизъм на ЕС за върховенството на закона.

В допълнение към ангажимента за продължаване на реформите, свързани с борбата с корупцията, Комисията отбелязва по-специално ангажимента на българското правителство да въведе процедури относно отчетността на главния прокурор, включително с цел запазване на независимостта на съдебната власт в съответствие с препоръките на Венецианската комисия. Комисията отбелязва също така ангажимента на българските органи да приемат законодателство за отмяна на разпоредби на Закона за съдебната власт, изискващи автоматично временно отстраняване от длъжност на магистрати в случай на наказателно разследване срещу тях и деклариране на членство в професионални сдружения.


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Това му е редовния номер на Баш Бай Тиквондур, когато нещо не е в мозъчния му капацитет да го оправи се разплува на телевизора и обевява, че това нещо ще остане като проблем по негова воля! Същото като с Шенген - нас не ни вземат, ама накрая той каза, че просто ние не сме искали защото вече не било приоритет! Цялата му работа е такава! А ЕС иска Разбойко на чело защото той е послушна кукла, мятат му малко евракис и ще гласува за каквото му кажат! Не е политик с гръбнак, че да мисли за народа!
64
0
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Колкото Шенген видяхме, толкова и без мониторинг! Просто хората реформират системата защото виждат, че просто с писане на доклади не става! Готвят нова система която директно да поема контрола, а не само да дава препоръки които така или иначе не се изпълняват! А Разбойко може да си тълкува новините както иска, то за него и смъртта на 200 човека е добра новина ако те са пенсионери, но това не променя трагедията! Накрая пак ще излезе и ще обеснява, че мониторинга ще остане защото той така искал!
63
0
 
2
 
! Отговори
ще обмислят... преди 2 години
Както се казва в един стар анекдот: Вашата работа се урежда! Говорих, казаха ще видим!
62
0
 
5
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 2 години
Бутат му едно рамо на Боеко предизборно, ако може да продължи после с кражбите си ! Мафия! Държавата се управлява от мафията, и плащат всекидневно на медии и тролове да промиват общественото мнение. Наглеци! Съотечественици, не вярвайте на крадливата гербаджийска шайка!
61
0
 
7
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
"ЕК: България има напредък, ще обмислим падане на мониторинга" Правителството/Б.Б./ взема желаното за действителност.Мониторинга още не е паднал,но може да падне.Е,добре е да падне,защото след неговата отмяна ще започне такова крадене на евро-средства,каквото до сега не е било,защото още много политико-икономически лица чакат своя ред да се включат в този процес на "усвояване"на евросредства.Почти съм сигурен,че ще има фраза нещо от сорта "Направен е напредък,които още не е достатъчен"
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕТО ЗАТОВА ТУРЦИЯ, САЩ И РУСИЯ РИТАТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ БЮРОКРАТИ КАКТО СИ ИСКАТ.
59
2
 
2
 
! Отговори
муспи преди 2 години
Албанския и турския братски народи искат да имат обща граница, а България пречи? От де накъде! - Ще я смачкат от едната страна с турската военна мощ, от другата с мишцата на Албания! Да си спомним само, че в добрите времена башибозука се е набирал от албанци.
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има два варианта: или тия в Брюксел си нямат и на идея какво се случва в съдебната система в България (съмнително) или са вдигнали ръце и оставят нашите управници да си правят каквото си искат. И в двата случая:зле.
57
1
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
Милио ! Днеска не го стега ишиасо...
56
1
 
7
 
! Отговори
деду юнкер преди 2 години
а бе вий мен уважавати ли мъ? кой каза наздраве. наздраве, наздраве. а ко. вече не съм шеф ли. шеф съм и още как. горе на черешата.
55
2
 
9
 
! Отговори
Тръба преди 2 години
Вече сме на финала. В момента измазваме последната стена на кен... ъъъ бараката. Съвсем скоро от синьото кранче ще текне мед, а от червеното масло. Щещеще...
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво бил казал Ишиаса.
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не Ви искам мониторинга на Корумпирания Брюксел ако не беше корумпиран нямаше да разреши на нашия корумпиран да стане консул във Валенсия .Мислех си като влезем в ЕС ще спрат корупцията сега за корупция се говори повече от всякога и тия корумпираните ще дават оценка на нашите корумпирани -не е ли време народът да я даде тази оценка Айде бе събудете се
52
1
 
7
 
! Отговори
пецата преди 2 години
В Бургас в маалата яко търговия на гласове, отидете с колело минете просто за да го видите с очите си, ще ги познаете без да е нужно някой да ви го посочва, не знам защо журналистите обаче не са отишли там , явно командата в момента е да се заобикалят махалите че инче ще стане като оная в Русе
51
10
 
1
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 2 години
Господин Борисов е велик ръководител и държавник. Не просто велик, а най - великият ръководител и државник!Много теманета и гладене по кухите кpaтyни ви трябва и пак не ще го стигнете!!Да се слави во веки името Борисово!
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А маймуниторинга кога ще падне?Щом има банани стой си там, на дървото!
49
0
 
10
 
! Отговори
Избори преди 2 години
За бавноразвиващи ни взехте. Това го казвате преди всички избори за ГЕРБ досега, зер да не стане така, че да не са на власт. Споко - ББ е мобилизирал държ и общ служителителите и семействата им, като сложим и фирмите , дето са на хранилката - нема да се пуашите - пак сме ние - ГЕРБ, начело с Вожда - пръв Старейшинна между старейшините. *** вие се страхувате, че нали Б ви обеща повечко депутати в Европарламента, *** пустите му държавници тогаз взеха че го удариха на живот в гръцко.
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пинокио и Кварталните десни мишоци не харесват това.
47
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мачкай Бойко! Пак сме върха!
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Словенците са два милиона и си живеят добре,естонците и те...! Не знам на кой му трябват осем милиона и за какво!