Меркел призова ЕС да вземе съдбата си в ръце

Европа може да излезе от кризата по-силна, отколкото влезе, заяви тя
28 май 2020 20:29, Петя Славова
37
Меркел призова ЕС да вземе съдбата си в ръце
Снимка: БГНЕС

Месец преди началото на германското председателство на Съвета на ЕС канцлерът Ангела Меркел потвърди, че акцентът ще бъде насочен към справяне с кризата с коронавируса и нейните последици.

Меркел, заедно с федералните министри на финансите и външните работи Олаф Шолц и Хайко Маас , както и с министъра в канцлерството Хелге Браун, информираха лидерите на Европейския парламент в сряда. Председателят Давид Сасоли и председателите на политическите групи присъстваха на срещата, отбелязват Екарт Лозе и Томас Тутшкер, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

След разговора, който се проведе като видеоконференция, федералното правителство заяви, че е обсъдено как да се подпомогне възстановяването на европейската икономика и многогодишната финансова рамка на ЕС. Стана дума и за опазването на климата, цифровата политика и ролята на Европа в света. Германия ще поеме председателството на Съюза за шест месеца в началото на юли. Членовете на Бундестага и Европейския парламент също обмениха мнения в сряда. Председателят на Бундестага Волфганг Шойбле обяви, че през есента трябва да се проведе конференция на високо равнище за миграцията и даването на убежище с участието на членове на националните парламенти и Европейския парламент, предаде БГНЕС.

Още по темата

"Европа може да излезе от кризата по-силна, отколкото влезе", заяви Меркел в речта си за външната политика и политиката на сигурност по време на председателството. Въпреки че сега фокусът ще бъде основно върху вътрешни въпроси, върху икономическото възстановяване, трябва да се обърне внимание на "колко важен е глобалният ни ангажимент". Целта е "укрепване на Европа като котва на стабилността в света" и "по-нататъшното й развитие като способна и оформяща сила". На първо място Меркел спомена отношенията с Китай, които трябва да бъдат активно оформени. През септември в Лайпциг е планирана среща на върха между ЕС и Китай. Меркел маркира четири теми, по които се надява да постигне напредък: сключването на инвестиционно споразумение, опазване на климата и околната среда, по-голяма прозрачност по глобалните пандемии и устойчивото развитие в Африка.

Планирана е среща на върха между ЕС и Африка за октомври. Хората трябва да намерят заедно отговор как могат да бъдат смекчени последиците от пандемията, каза Меркел. Европа би могла да научи много от онези африкански страни, които имат собствен опит в борбата с пандемията. Тя припомни, че конференцията в Берлин за Либия през януари допринесе за подкрепа на усилията за мир. Възможност за стабилизиране на страната би имало само ако страните се споразумеят с посредничеството на ООН за прекратяване на огъня и се върнат на масата за преговори.

Канцлерът каза, че най-важният партньор на Европа са САЩ. "Разбира се, аз съм наясно, че работата с Америка в момента е по-трудна, отколкото бихме искали." Въпреки това тя беше "дълбоко" убедена, че трансатлантическите отношения са и ще останат "централен стълб" на германската външна политика и политиката на сигурност. Европа не е "неутрална", тя "е част от политическия запад". Ако иска да запази ценностите си, ще трябва да вземе съдбата си в свои ръце повече от преди и също да действа като надежден партньор на западната общност от ценности и интереси.
 


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И като им е през шмайзера
какво ще направят? Ще плюят
срещу вятъра ли?
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първата прислужница на сащ в ес
призовавала -- самата себе си може би?
Das erste Dienstmädchen der Vereinigten
Staaten in der EU ruft auf -- sich selbst
vielleicht?
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Германия спре да е изтривалка на САЩ и ще стане.
За Англия е невъзможно.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 27

Не ставаш.

Сменяй!
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 27

Сеирджиите само гледат, а пък ти се опитваш да коментираш но никак не ти се получава.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 26

Гледам сеира на хора които се мислят за гросмайстори, но още не знаят как се казват фигурите на дъската, нито какво правят.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 25

Ами ти като не можеш да решаваш ребуси какво правиш тука?
25
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 24

Още ребуси. Тук всички от гросмайстор нагоре.

:)))
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Товарищ Ленин беше казал че капиталиста за пари сам ще продаде въжето на което ще бъде обесен. Точно това прави днес госпожа Меркел за главния хибридчик товарищ Путин.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Глупацци Български

Поясни си мисълта. Тук всички от фараон нагоре. Само в ребуси говорят.
22
1
 
3
 
! Отговори
Глупацци Български преди 1 месец
по-добре помислете какво ще ядете наесен,
щото на бабето и на ЕС им е през шмайзера за България
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европа може да излезе по-силна от кризата само ако даде отпор на Русия, главният рушител на европейското единство. Вместо това виждаме как г-жа Меркел помага на Русия да се настани по удобно в Германия с газови и нефтени потоци, купува руски суровини и пълни джобовете с пари на главния европейски враг.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 18

ЕС няма да се закрие. Свиквайте.

:)))
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радва. Казаното потвърждава, че Европа ще се засилва и обединява все повече във военно и политическо отношение и че когато това недоразумение Тръмп се разкара от Белия дом, ще се работи за още по-добро взаимодействие за отговаряне на глобалните заплахи идващи от Китай със закачените за тях като източник на суровини рашки.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС е бита карта. Сега да видим дали България еар няма да стане като ЕС то :) Нещата не вървят. Пак ще се вдига златото щото тия ще печатат. Ама дорде не го закрият тва ЕС нищо нема да се оправи.
17
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 3

И що да се взима в ръце, като немците си я харесват?!
16
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До ямболски цъpвул

60 000 000 немци по-скоро ще манифестират за повече афроараби, отколкото дума да обелят срещу меркел.
15
0
 
0
 
! Отговори
Меркел преди 1 месец
На крак отрудени ръце :)
14
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов

Руския хибридник дребен лъжец и тарикат се появи за да поучава за "ценностите".

Има ли статия за ЕС момчето се мята смело да закрие амбразурата с лъжи, увъртания, и пр тарикатлъци научени докато е расъл на нивата с картофите.
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

"Путин веднъж не можа да ги изтърпи .... "

Как ще може, с минимална месечна заплата от 309 лева в Русия не се понася лесно да разговаряш с лидерите на страни в които минималната надница на час е 1/15 от това.