ЕП обсъжда какво е състоянието на правовата държава у нас

Това показва дневният ред на сесията
5 окт 2020 09:38, Петя Славова
102
ЕП обсъжда какво е състоянието на правовата държава у нас
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент ще обсъди тази вечер на заседанието си в Брюксел състоянието на правовата държава и основните права в България. Това показва дневният ред на сесията, предава БТА.

Също днес евродепутатите ще се запознаят с доклад за създаване на нов европейски механизъм за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. ЕП очаква този механизъм да въведе законово задължение всяка година да се изготвя доклад за положението по тези въпроси в ЕС. Евродепутатите ще се запознаят и с възможностите занапред състоянието с върховенството на закона да бъде обвързано с отпускането на средства от общия бюджет.

В доклада се уточнява, че новият механизъм следва да замени съществуващите средства за наблюдение, сред които и механизма за сътрудничество и проверка, прилаган спрямо България и Румъния. Предлага се новите годишни доклади да съдържат ясни препоръки за всяка държава, придружени със срокове и цели за изпълнение, и да бъдат последвани от годишни или спешни доклади.

В предходното десетилетие бяха нанесени нагли удари по ценностите на ЕС в няколко държави, посочват вносителите. ЕС е изправен пред невиждана и нарастваща криза на основните ценности, и това застрашава дългосрочното му оцеляване като демократичен проект за мир, се допълва в текста. ЕП изразява дълбока загриженост, че в няколко държави от ЕС се увеличават и укрепват авторитарни и нелиберални тенденции, допълнително утежнени от пандемията от COVID-19 и икономическата рецесия, както и от корупцията, дезинформацията и обсебването на държавата от частни интереси.

В четвъртък евродепутатите ще гласуват предложение за резолюция за България, изготвена от председателя на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар (социалисти и демократи, Испания).

В черновата на резолюцията се посочва, че документът разглежда въпроса с върховенството на закона и основните права в нашата страна. Отбелязва се, че постоянният отказ от съобразяване с основните ценности на ЕС е заплаха за Общността. Отправя се призив за задълбочено разследване на съобщенията, свързани със съмнения за корупция в страната. Отчита се, че според оценки на международни организации състоянието на медиите в нашата страна се влошава и се множат посегателствата срещу журналисти.

Предлага се ЕП да изрази съпричастност с протестите "за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация" у нас. Посочва се, че правосъдната система в нашата страна не е достатъчно независима и се отбелязват препоръките на Съвета на Европа за повишаване отчетността на главния прокурор. Изразява се загриженост от обсъждането на промени в изборните правила непосредствено преди следващите избори.

В сряда се очаква ЕП да потвърди промените в състава на Европейската комисия след оттеглянето на еврокомисаря Фил Хоган (Ирландия). Предвижда се зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис да поеме и въпросите на търговията, а досегашният зам.-председател на ЕК Марейд Макгинес (Ирландия) да бъде назначена за еврокомисар по финансовите услуги.


102
Още по темата: ЕСЕПправова държава
Още от ЕС
Пуста Испания отчете най-черния сезон в туризма
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
2
 
! Отговори
американски цървул преди 3 седмици
турските холивуд са немкини от евробърдака на европа харем на близкия изток и запад
93
3
 
0
 
! Отговори
морал медии преди 3 седмици
телевизията ме успокоява гледам турски сериали не ме занимавайте с еп глупости
92
2
 
0
 
! Отговори
милионери бсп преди 3 седмици
рекламите по медиите са европропаганда-филми,кой нормален човек със всичкият си гледа карбовски или коментари по медиите милионери по медиите,а вие зяпайте и им ръкопляскайте,а те ви контролират и тормозят и говорят зло за вас и семейството ви фенове на мутри и еп аз не работя в брюксел
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Черепа явно е купил и европарламента, а Бокич??? ОСТАВКА, мутро крадлива!!!
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
РЕЗОЛЮЦИЯТА НА МИЛИОНЧЕВА ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ РАЗГЛЕЖДАНА В 19Ч И 20Ч МЕСТНО ВРЕМЕ, А УТРЕ ЩЕ Я ГЛАСУВАТ. ХАСКОВСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ СА СВАЛИЛИ ДОВЕРИЕТО ОТ МИЛИОНЧЕВА ДРЪЗНАЛА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ ТЕХНОИНПЕКСОВА- А ББ Е ДИКТАТОР- МАЛИЙ ТОВА КАК СЕ НАРИЧА ДИКТАТУРА НА ПРОЛЕТАРИАТА ЛИ...
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 88

Вярваш или не,в ЕС си имат проблемите за решаване, а на ългария и беше дадено много време, да си се справи с проблемите, ама сега ние сме на ред.
88
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А, стига бе! Ниможе да бъде това! ЕО чак сега случайно ли вижда какво е в бегето?
87
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този пън Борисов ни изложи пред цяла Европа,а довечера и Минеков ще го довърши...как пък един герберастки трол не отиде в Брюксел да защищава вожда си...явно и те знаят ,че е обречен и е безсмислено да го правят,пък и Боко не ще да си дава парите от шкафчето за тези празноглави некадърници...
86
7
 
4
 
! Отговори
милиЙончева преди 3 седмици
Да покаже Как черепчета се опитаха да запалят полицаи

Нали е “обективна”
85
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоййй Божков ги е купил, да! Божков! Така ... къде са ми 2-та лева?
84
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Клеветниците

Къде е връзката с Ристо и Маджото, защото това, което се чу, беше един, който пусна 3 секунди аудио, в кеото се псоменаа имена, а после аудиото се изгуби и никой нищо не чу по-въпроса? Знаеш ли какво стана?

И не си мисли, че в Европа няма да има такива протести, ако имат такова управление.
83
3
 
6
 
! Отговори
Клеветниците преди 3 седмици
МилиЙончева, Рада дълбоката и Ристю Маджото да вземат да покажат в Брюксел ковчезите и развалената риба

Мдаа
82
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ПАК ДА ПИТАМ ЗАЩО ВСИЧКИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯТ СЪВЕТ НА БСП СА ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ МИЛИОНЕРИ С ДВОРЦИ И АВТОМОБИЛЕН ПАРК ОТ РОЙС, МАЙБАХ БУГАТИ- ОБАЧЕ ИЗЛЕЗЛИ ОТ ТАВАНИ, ПАНЕЛКИ, АМА СЕГА ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ И МИЛИОНЕРИ- АЙДЕ В ЗАТВОРА- ЧЕРВЕНОТО ВИ КОТИЛО ПРЕСТЪПНО ОБРА СПЕСТЯВАНИЯТА НА НАРОДА ОТ ФАЛИРАНИТЕ 15 БАНКИ И СЕГА РЕВЕТЕ НА УМРЯЛО И СИ ЗАЩИТАВАТЕ ОТКРАДНАТОТО- ЧЕРВЕНИ ГНИДИ ПРОКЛЕТИ, ПРЕСТЪПНИ ГАДОВЕ.
81
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Я ДА ПИТАМ НИНОВА ДАДЕ ЛИ ОБЯСНЕНИЕ С КАКВИ ПАРИ Е ПРИВАТИЗИРАЛА ТЕХНОИМПЕКС- КРАДЦИ И ПЕРАЧИ НА ПАРИ КРЕЩЯТ СИЛНО НИЕ НЕ СМЕ ТЕ ГЕРБ КРАДАТ- ЖАЛКИ КРАДЛИВИ ЧЕРВЕНИ МУТРИ.
80
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Я ДА ПИТАМ МИЛИОНЧЕВА ПИСА ЛИ В РЕЗОЛЮЦИЯТА ЗА КЪЩИТЕ СИ ЗА ГОСТИ С ЕВРОПЕЙСКИ СУБСИДИИ В ЛОЗЕНЕЦ, АМА БЕЗ ГОСТИ- ТА НАЛИ ТОВА Е НАРУШЕНИЕ- ЗНАЧИ ТЯ Е НА ПРИНЦИПА ДА КРЕЩИ- ТЕ КРАДАТ, ЗА ДА НЕ МЕ ВИДЯТ МЕН И ОНИЯ 500 000ЛВ ОТ КТБ- АБЕ КАКВО ПРАВИ ШИЗОФРЕНИЧКА В ЕВРОПАРЛАМЕНТА.
79
3
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 3 седмици
катурна се тиквата, та чак в канала на историята потъна. Остави куп 80 процентови некадърници да се вайкат как се живее на минимална заплата
78
4
 
5
 
! Отговори
Лелее СМЕХ.. преди 3 седмици
Ами овшорните пари на Е. Милиончева и те ли са ЗАКОННИ.... ХАХАХААА....??!
77
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Предлага се ЕП да изрази съпричастност с протестите "за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация" у нас.

И на тоя му плаща Черепа!
Ква съпричастност ве *** - ше пратите съсела, Милиончева и Рада дълбоката да крякат на площада с тримата глупаци ли ве :)
76
2
 
9
 
! Отговори
Унгареца преди 3 седмици
От ЕК не са обективни, скандално е отношението им към Източна Европа.
Опитват се да дискредитират страните, които не се кланят на брюкселската шaйка.
Корупция има навсякъде, но само Унгария гледат защото отряза квитанциите на дедо Шopош-вампира, един от благодетелите на ЕС, който финансира НПО-тата които прекарват мигранти.
75
2
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
оле мале!
Тия от ЕП май наистина ще сеизхрачат в лицето на "Бащицата-Слънце" и неговия харем..

За сега ,както разбираме,са само "чернови" на декларацията,но какво ще стане на практика,ще видим.

Разбира се,тая тяхна тенденция е обнадеждаваща и радваща,но в същото време ни натъжава,защото се питаме:-Къде бяха европейските институции толкова години?..Защото суперзолумите на "властта" не са от вчера.