Орбан сравни действията на ЕС със Съветския съюз

Не е съгласен с обвързване на фондовете с върховенството на закона
13 ное 2020 13:56, Елка Василева
111
Орбан сравни действията на ЕС със Съветския съюз
Снимка: архив, БГНЕС

Унгария не може да приеме достъпът до фондовете на Европейския съюз да бъде обвързан с покриването на критериите за върховенството на закона, защото това би означавало, че общността действа като някогашния Съветски съюз, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Орбан, който е критикуван за подкопаване на демокрацията в Унгария, каза, че "не може да бъдат отнемани парите на унгарците" и че продължаващите обсъждания в ЕС за критериите са "технически".

Той заяви, че е разговарял вчера с германския канцлер Ангела Меркел за регулацията.

"Трябваше да й кажа, че ако тази регулация, разработена от Европейския парламент и германското председателство, бъде приета - а това изисква мнозинство от две трети, така че ние да не можем да я блокираме, тогава значи сме превърнали ЕС в Съветски съюз", заяви Орбан по държавното радио.

Още по темата

Според него критериите биха били равнозначни на "изнудване на идеологическа основа без обективни критерии".

"Ние не сме искали такова нещо . . . не сме създали ЕС, за да имаме втори Съветски съюз", каза той, без обаче да отиде дотам, че да заплаши с налагане на вето върху целия процес за бюджета на ЕС.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки, който е основен съюзник на Орбан, изпрати по-рано писмо до институциите на ЕС, заплашвайки с вето върху общностния бюджет за 2021-2027, ако достъпът до фондовете на ЕС бъде поставен в зависимост от това дали правителствата спазват върховенството на закона, припомня БТА.

Това обвързване беше главна грижа за ЕП и няколко северноевропейски страни като Нидерландия, които поискаха още по-строги условия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А добър ден
78
3
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
щом научните резултати са общовалидни, волята трява да бъде обща, а не идивидуална. Обществото е по-важно и право от индивида; волята остава автономна, но е волята на групата, а не на личността. не съществува свобода, която се противопоставя на закономерността, и съответно няма такава, която устоява на принудата.
77
4
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Причинността е вездесъща и всеединна: сциентизмът е универсализъм !
76
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох ама сега ще го играем черни и ще се правим на жертви като в америка, помните ли кой не скача е червен, плевнелиев тогава още нямащше офшорка а бе завършил само вмеи ленин, а костов преподаваше политикономически марскизъм, живи да ги ожалиш оххх
75
3
 
4
 
! Отговори
... преди 3 години
Докато ЕС не застане с армиите си срещу Турция в подкрепа на Гърция, тоя съюз е просто едно търговско споразумение. Нищо повече не става от него. Ако беше истински съюз щеше да си защитава границите и членовете. Това досега е доказуемо неизпълнено. Следователно това което искат сега ЕС е пълна пародия. Нека си търгуваме и да си имаме банковите институции за общата финансова сигурност, но политиката си остава на всяка страна да си реши, щом като не се пазим един друг.
74
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А помниш ли че едно време нямаше и смартфони и тогава ако някой ти беше казал че ще ги прави Китай?
73
10
 
3
 
! Отговори
Criticus Magnus преди 3 години
Голям зор тоя Европейски Съюз се оказва!Никой не го искал, нарочни ни го набутали.Ама, аз не си спомням колко хора имаше по центровете да протестират като ни приеха през 2007ма година. Вие колко ранени, бити... блокади, разбити сгради... помните?От друга страна, един куп пари идват от там към България. Но разбирам, че ако някой е неадекватен и не знае как да ги получи, управданието е, че все някой ги краде. Ами пазете се, да не ви крадат!
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57Да, това със на Слави рефередума още се помнии и държи влага. ГЕРБ се опитват да прекарват промени, според него, копито тогава категорично отказаха, а сега, уж че сами са се сетили и видиш ли, не е нужно да има промяна. Късне е вече, либе, за китка!
71
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Ако не ти изнася, се изнасяй. Ясно?"Виж, знам че се мислиш за мно0го вървежен,умен, харизматичен и прочие, ама тея работи не ги разбираш ...
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 58Чеснто казано, као се заговори яко за влизане в ЕС, не знам дали имаше и 1 на 20, дето не искаше. Хората бързо забравиха минимална заплата от 66 лева през 2000-та година, както и бързо забравиха, че през 3 дена се гърмяха и взривяваха коли.
69
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Висшеградската четворка накрая като нищо да излезе вкупом. Ще остане на Меркел да храни алжирците на Макрон къде даже и за водопровидчици не стават.
68
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Орбан, ще ти кажа нещо в случай, че още не си го разбрал. Който плаща, той поръчва музиката. Този принцип е валиден и за комунизма и за демокрсцията. Германия дава парите, германия решава какво да се прави. Унгария слуша и изпълнява. Ако не ти изнася, се изнасяй. Ясно? Ама ако отидеш в съюз с Русия и Китай, пак ще е същото. Само че там ще изпълняваш квото ти каже китаеца или руснака. Козируваш и изпълняваш Ясно? Който има пари, той е независим.
67
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 69Да, напускай и после соттици хиляди безработни, дето са ги шитнали от ЕС. След 3 месеца ще има нови избори и ще молят, да ги вземат обратно.
66
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напускай ЕС Орбане. Нали си ербап мъж. Никой насила не те задържа.
65
3
 
9
 
! Отговори
Факт преди 3 години
До АнонименВ ЕС резултатите от референдумите се интерпретират по различен начин,в зависимост от интереса.Примерно,когато в Унгария референдума показа,че унгарците са остро против мигрантите и одобряват правителствената политика,от Брюксел обявиха,че не важи,защото активността е под 50%(с малко).Когато в Македония активността беше около 40%,но резултатът удовлетворяваше Брюксел-референдумът беше наред!Изобщо...джендърска работа.
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
царя и костоваците не могат да вземат и 4% показателно колко точно са ни питали
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се оправдавай с още лъжи, никакъв референдум не е минал, и никой не ни е питал, обществото много добре знае коя е мадам Йес и кой е мистър 10%
62
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полша и Унгария са предатели на капитализма, комунизма. Танковете не ги плашат, защото ги правят уж герои за сметка на *** от народа. Няколко *** от народа загиват и после слава велика за унгареца фашист.Спираш му парите и да скимти като куче и да бъде тогава герой и репресиран.
61
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ха-хаБолшевиките нямате капацитета да разберете който и да е процес, тъй че не се напъвай.
60
3
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Разбрахме как в Брюксел се тълкува върховенството на закона,когато бяха изнесени данни за престъпленията на Борисов(вкл. и с европейски средства).Единственият критерий се оказа послушанието-който е послушен може да прави каквото си иска,обаче на непослушните-ду**** да им е яко!