Орбан сравни действията на ЕС със Съветския съюз

Не е съгласен с обвързване на фондовете с върховенството на закона
13 ное 2020 13:56, Елка Василева
111
Орбан сравни действията на ЕС със Съветския съюз
Снимка: архив, БГНЕС

Унгария не може да приеме достъпът до фондовете на Европейския съюз да бъде обвързан с покриването на критериите за върховенството на закона, защото това би означавало, че общността действа като някогашния Съветски съюз, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Орбан, който е критикуван за подкопаване на демокрацията в Унгария, каза, че "не може да бъдат отнемани парите на унгарците" и че продължаващите обсъждания в ЕС за критериите са "технически".

Той заяви, че е разговарял вчера с германския канцлер Ангела Меркел за регулацията.

"Трябваше да й кажа, че ако тази регулация, разработена от Европейския парламент и германското председателство, бъде приета - а това изисква мнозинство от две трети, така че ние да не можем да я блокираме, тогава значи сме превърнали ЕС в Съветски съюз", заяви Орбан по държавното радио.

Още по темата

Според него критериите биха били равнозначни на "изнудване на идеологическа основа без обективни критерии".

"Ние не сме искали такова нещо . . . не сме създали ЕС, за да имаме втори Съветски съюз", каза той, без обаче да отиде дотам, че да заплаши с налагане на вето върху целия процес за бюджета на ЕС.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки, който е основен съюзник на Орбан, изпрати по-рано писмо до институциите на ЕС, заплашвайки с вето върху общностния бюджет за 2021-2027, ако достъпът до фондовете на ЕС бъде поставен в зависимост от това дали правителствата спазват върховенството на закона, припомня БТА.

Това обвързване беше главна грижа за ЕП и няколко северноевропейски страни като Нидерландия, които поискаха още по-строги условия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57"47 ти дори не знаеш какви са изискванията, а те са абсурдни."Хич не са абсурдни. РЕферендум се прави, ако има съответния интерес от достатъчно голяма част от обществото. Това, че на Пурко му се приискал референдум не е причина да се реве, че такъв не е имало, тъй че не се оправдавайте с "изискванията". Истината е, че обществото масово беше "за" влизането ни в ЕС (и по-добре, защото алтернативата беше руския ботуш).
58
4
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Как може хората като баце и тръмп да бъдат йерархично в тази позиция ? Това показва големия абсурд на американската мечта. Не, не може всеки да бъде каквото си поиска. Първо трябва да покаже ценз и резултати.
57
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако беше СССР досега Орбан да е изгонен няколко пъти.
56
6
 
5
 
! Отговори
Западен джендър преди 3 години
Ние сме ***, а вие сте тъpтeи, лентяи, безделници с ръце в джобовете на които все някой им е виновен.Знаете ли колко сте ми противни?Направо сте като голи охлюви!
55
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен. 49"От ЕССР щяха да н зачетат референдума като онези в Ирландия, Франция и Нидерландия муаахах."Май само със заучените фрази, а?Ставаше дума изобщо за влизането в ЕС. Те тогава въобще не са имали думата, ако България не е искала да стане член.
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
47 ти дори не знаеш какви са изискванията, а те са абсурдни. Точно затова и никой ттеферендум не е минал у нас. Дори в малките населени места не могат защото искат над 50% активност от преден избор и разни такива. А всички знаят че сме в демографска криза, няма как на малко населено място да гласуват повече като хората са умрели или емигрирали след няколко години от предния избор, да кажем да им се изгради канализация защото до там опират европейските проблеми. Не не живееш в демокрация.
53
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТКитайския *** се загрижил за демокрацията в Европа.СмЕх.
52
2
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
"залудо работи, залудо не стой " е най абсурдната максима. В пълен контраст на думите на Сенека,че времето е безценно.
51
3
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
демокрацията в този и вид е абсурдна по своята същност. Тя не е европейска ценност, а еврейска хитрост. американската мечта доведе до десетки пъти повече бедни в америка сравнение с Китай и глобално затопляне. А още по абсурдно е, че Китай са 1.3 млрд, а америка 300млн. Естествено, че изследването е правено като промили, но да се грижиш за 1.3 млрд население е много по трудно отколкото за 300 млн. Отделно накара хората да пропиляват живота си за пълни глупости.
50
3
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КРАДЛИВИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ ВЕЧЕ ПРИБРА ПАРИТЕ ОТ ДЪРЖАВИТЕ ЧЛЕНКИ КАТО ГИ НАКАРА ДА МИНАТ НА ЕВРО!!! ВЗЕ ИМ РЕАЛНИТЕ АКТИВИ ИМ ИМ ДАДЕ ХАРТИЯ!СЕГА ЕС ИМА ТРИЛИАРДИ СВИТИ ОТ ДЪРЖАВИТЕ ЧЛЕНКИ И НЯМА ЗАЕМИ!!!НАЙ-ДОБРОТО Е В ЕС ДА ОСТАНАТ САМО ГЕРМАНИЯ КОЯТО ЕДНОЛИЧНО ИЗДЪРЖА ЦЕЛИЯ ЕС С ЧЛЕНСКИЯ СИ ВНОС И НИЕ БЪЛГАРИЯ :DС ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ГЕРМАНИЯ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДЪРЖАВИ МОЖЕ ДА ПРЪЖДОСВАТ ОТ ЕС НЯМА ДА ЛИПСВАТ НА НИКОГО!
49
9
 
2
 
! Отговори
Criticus Magnus преди 3 години
Хахахахаха...Ето, че се показва цвета на коментиращите тука... Анонимен 41 - някой налагал ли ти да сключваш гей брак? На мен не са защото...А присъствал ли си на такава среща на Сорос с лица от ЕК, и повтаряш нещо което си чул/видял някъде?Интересното е, че тук всички скачат да защитават Унгария, все едно атакуват тях. А става въпрос за един диктатор, заради по-малко пари идват към нас. Само кръчмарски *** не вижда ефектът на тези фондове върху БГ икономиката...
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43Още веднъж Ви казвам, няма да си променяме законите понеже на някой *** не му харесват да отидат в страни където изповядват техните ценности, а те не са малко.
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е лъжа, ЕС върви към неомарксизъм.
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 47От ЕССР щяха да н зачетат референдума като онези в Ирландия, Франция и Нидерландия муаахах.
45
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43Като "не искаш" комунизма чака. Ама после и това "няма да искаш", но вече ще е късноооооооо.
44
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 42"Да и мен никой не ме е питал с референдум дали искам в НАТО, ЕС и еврозоната."Има начин по който може да се предизвика такъв. Ти мръдна ли си пръста, щом толкова си "искал" или и ти като римляните "много искаше, ама нямаше желание"?
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От парите не съм видял едно евро, а някои пълнят чекмеджета.
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помните ли какво стана не референдумите за лисабонския договор в Нидерландия и Ирландия? Отхвърлиха го и въпреки това им го натресоха. Това ли е върховенството на закона? Нахлуващите нелегални мигранти не само, че не ги спират, ами ги обгрижват. Това ли е върховенството на закона уважаеми ***?
41
2
 
10
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 години
Неспазване на върховенството на закона е като не спазваш собствените си закони.Примерно не санкционираш САЩ, че не махат визите за всички страни членки на ЕС.Или не мълчаливо отказваш приемане в шенген след изпълнение на всички поставени условия.И други такива примери за неспазване на върховенството на закона :)Само където тези условия се четата както му отърва на силния.
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не им искам парите, ако ще ми казват да приемам евроджендърски ценности и талибани. Но ще има мита за западните има стоки 10 то качество Дънди, Мънди, Марици и те да си отиват.Още веднъж ти казвам : Отивай в държавата която изповядва твоите ценности. Нямаш място на тази земя!