Най-богатите професии в ЕС: IT, енергетика, застраховане

У нас средната заплата в IT сферата е 3334 лв. месечно
68
Най-богатите професии в ЕС: IT, енергетика, застраховане
Снимка: Pixabey

Заплатите на работещите в IT сферата и далекосъобщенията в България чупят рекорди през последните години. Оказа се обаче, че далеч не във всички страни от ЕС това е най-добре платеният бранш.

В големите и развити икономики на страните от Западна Европа най-добре платени са работещите в доставката на ток, газ и топлоенергия, а IT секторът отстъпва и на някои места не е дори сред първите три по заплащане, показват данни на Евростат.

У нас по последни данни средната заплата на работещите в областта на информационните и телекомуникационните технологии е 3334 лв. месечно, т.е. 3,4 пъти по-висока от средната, като в пандемията е продължила да нараства, макар и с по-бавни темпове, отколкото преди, пише "24 часа".

Финансите и застраховането, както и енергетиката също са добре платени и се класират на второ и трето място съответно с 2228 и 2147 лв. средна заплата, но това е доста по-малко от средното заплащане в IT сектора.

IT е на първо място по заплати в общо 12 страни членки, като прави впечатление, че групата е съставена най-вече от по-късно присъединили се към Европейския съюз държави, предимно в Централна и Източна Европа. Това е така, защото в тях развитието на тази индустрия през последните 10 години се дължи предимно на големи инвеститори, които преместват офиси в региона заради по-изгодни условия, сред които е и по-ниското ниво на заплащане в сравнение със страните от Западна Европа. Освен това според данни на БАСКОМ (Българската асоциация на софтуерните компании) българските програмисти и софтуерни инженери са по-добре платени в сравнение с колегите си във Великобритания и Германия, особено ако се вземе предвид стандартът на живот. В четири други държави - също от нашия регион, заплатите в IT сектора са на второ място.

В 6 страни членки най-високи заплати получават работещите в енергетиката, по-точно в разпределението и доставката на ток, газ и парно. Това са Белгия, Германия, Испания, Полша и Финландия. В други две държави тя е на второ място по заплащане, а в България - на трето.

В тази група са предимно големи и средни по размер и население държави, което предполага съществуването на големи и мощни електроразпределителни и газоразпределителни компании, което донякъде обяснява високото заплащане. В България допреди десетина години енергетиката също беше с най-високи средни заплати, като отстъпваше това място от време на време само на финансовата и застрахователната дейност.

Работещите във финансовата сфера, която включва банките, а също и застрахователите, са добре платени в целия Европейски съюз, като в четири държави получават най-високото средно заплащане: Франция, Унгария, Малта и Швеция, но са на второ място в 16 страни членки и на трето в още 6.

На обратния край на класацията е секторът на туризма, включващ хотелиерството и ресторантьорството, който почти без изключение е с най-ниски заплати в целия Европейски съюз и това важи дори за държавите с развит туризъм.

Впрочем в изключенията - Гърция, Малта, Словения и Хърватия, работещите в туризма не получават най-ниските заплати, само защото други сектори от икономиката са ги задминали в това отношение. В Гърция например най-ниски заплати получават в сферата на образованието, туризмът е веднага след него. В южната ни съседка най-високи са заплатите в сферата на търговията.

Любопитното е, че в най-богатата държава на Европейския съюз - Люксембург, където хората получават най-високото средно заплащане в рамките на съюза, първенец по заплати е сферата на образованието. Учителите в Люксембург имат средна заплата от 5830 евро месечно, т.е. десет пъти повече от българските си колеги, за които средното заплащане е 1100 лв., т.е. 583 евро месечно.


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Dante преди 1 месец
Разбира се, ит специалистите също правят много пари. Всичко зависи от това какви умения имаш и колко са добър.

За мене класацията е

1. ИТ (програмиране, кодиране)
2. Медицина
62
0
 
1
 
! Отговори
Dante преди 1 месец
Днес, само да ви светна, че един добър зъболекар
може да правии по 3-4 бона НА ДЕН. И това е в България. В чужбина може и повече. Най-богатите професии нямат заплати а доходи на месец.
61
0
 
3
 
! Отговори
ГОЛЕМИ ПРОПУСКИ преди 1 месец
ЗА ПЕЧЕЛИВШИ ПРОФЕСИИ

МУТЛИ-ФУНЦИОНАЛНА ЧАЛГА ПЕВАЧКА
Метеороложка в ТЕЛЕВИЗИЯТА за по няколко часа на ден и после ВИП компаньнока
Луди пари взимат ТВ водещите

Професията ДЕПУТАТ СИ Е СЕРИОЗНА РАБОТА.

А това с ИТ е пълну ПУНТА МАРА за магарета обслужващ персонал в ИТ пари само по върховете ако си собственик и директор на отдел.
60
0
 
2
 
! Отговори
А КАК ТАКА ПРОПУСК ? преди 1 месец
МИНИСТРИ
ДЕПУТАТИ
БАНКЕРИ
СЕРИЕН ПРЕДПРИЕМАЧ ИНОВАТОР крадец
МИТНИЧАРИ
ЛЕКАРИ директори зъболекари, пластични хирурзи

Много пари имат

докато ИТ и проститутцията са на ниво обслужване като проституция печели повече от колкото ИТ спецовето.
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"не могат да задоволят никоя жена с малките си usb флашки."

Не съм ползвал истинска флвашка от 2013-а ... ехеее, врна ме в гимназията :D
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Във Виена като общак изкарваш толкова, колкото студент втори курс в кол център в София, миличък."

"Общак" (да ти и термините про-фаистки и монархически) може да стигне 21 евро на час, каот знае що-годе немски. Сори, ама 40 лева на час у кол центъру още нема.
А и там се изисква да заучиш 50 книги с глупсоти, за да "помагаш и инструктираш". Ако си дадеш това зор в Австрия 28-30 еврака на ча не ти мърдат.
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единствено не разбрах защо в тая измислена класация отсъстват меицинските професии. Защото НЯМА западна държава в която тия клошари ИТ да могат да се доближат до лекари и зъболекари!!! За Щатите да не говорим - там и низшия медицински(полувисш) взима повече от компютърджиичетата.
56
2
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До Енергетик 4500лв
Едно време имаше "Диктатура на пролетариата" и ако не си от работническата класа ти плюеха на дипломата.
Сега нека реват, това свърши!
55
1
 
1
 
! Отговори
Енергетик 4500лв преди 1 месец
До liubopiten
Да!
54
0
 
3
 
! Отговори
liubopiten преди 1 месец
До Енергетик 4500лв

инженер ли си по диплома
53
1
 
3
 
! Отговори
да ходим в ОНД преди 1 месец
експлоататорите загнили капиталисти не са добри стопани, ако станем част от Русия заплатите ни автоматично ще скочат с по 70 пъти. Ето ако средната заплата в България (окупирана от ЕС и НАТО) е 1500 лв например, само с влизането в ОНД и приемането на рублата като национална валута заплатата ще стане 1500 х 70 = 105,000 рубли. Е при това нарастване на приходите само най-глупавите българи няма да се съгласят да станем част от Русия. Ако пък възприемем еврото, то положението ни ще стане още по-зле!
52
0
 
6
 
! Отговори
IT преди 1 месец
Да ви кажа, нашите заплати растат много по-бавно от другите нормални такива, радвайте се. Не много отдавна взимахме по няколо премиерски и президентски, а сега президентската от 15 бона я гледаме от далече.
51
1
 
0
 
! Отговори
:-) преди 1 месец
3334 / 3.4 = 980.59, според НСИ средната за България е 1468 или почти 50% повече.
Заплата е бруто, а не онова в джоба.
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези 3334 лева заплата са за един сектор в България, в който ИТ специалистите са 60% от наетите в сектора и са най-ниско платените в него. По груби сметки средната заплата на ИТ подсектор е под 3000 лева, вероятно 2500 лева.
49
2
 
10
 
! Отговори
Енергетик 4500лв преди 1 месец
+ някой друг бонус. Не се оплаквам. Не съм с връзки на работа. Едно време един ми вика "плюя ти на дипломите", ама той още се гърчи от тежка физическа работа за около 2000лв. За всеки има място под слънцето, но истината е, че образованието е много важно!!!
48
4
 
2
 
! Отговори
До 47 преди 1 месец
Във Виена като общак изкарваш толкова, колкото студент втори курс в кол център в София, миличък.
47
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
It v BG = obsht rabotnik vav Wien:))))))
46
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
най ненужната професия е политик... затова и там са най-големите некадърници.
45
1
 
3
 
! Отговори
ДЖО МИРИЗЛИВИЯ ЧЕХЪЛ преди 1 месец
До do IT 37

Хора, които не са се запознавали с буквар и очевидно нямат завършен осми клас не ме интересува какви простотии философстват :)
Балон си ти, по-скоро плондер.
44
3
 
10
 
! Отговори
фигаро преди 1 месец
какво означава ИТ ? питах комшията какво работи , отговора беше в сферата на здравеопазването , а се оказа че бил готвач в столовата на градската болница .