56% от пълнолетните в ЕС били жертва на онлайн измами

За какво да внимаваме и кои съобщения са опасни?
Обновена: 5 апр 2021 21:01 | 5 апр 2021 21:00, Валерия Белчевска
5
56% от пълнолетните в ЕС били жертва на онлайн измами
Снимка: Pixabey

56% от пълнолетните хора в Европейския съюз (ЕС) са били жертва на онлайн измами през последните 2 години отчита Европейската комисия (ЕК). Това се дължи на зачестилите фишинг атаки, които се разпространяват масово сред хората посредством имейл комуникация, социални мрежи или лични съобщения. Ниската обществена осведоменост по темата също играе важна роля в отчетения процент на измамени потребители в онлайн пространството, съобщават от ЕК, цитирани от БГНЕС, по повод кампанията "Твоето бъдеще. Твоят избор."

Интернет има множество приложения, но и огромен потенциал от злоупотреби. ЕК призовава потребителите да се пазят от оферти, които изискват спешно действие. Възможно е те да са създадени с цел вреда на потребителските акаунти и злоупотреби с лични сметки. Повечето от тях предлагат удобство и бързина в процеса на продажба, но в по-голям процент от случаите се оказват фишинг измами.

Според ЕК, за да се защитят потребителите онлайн не е достатъчен само софтуер. Нужно е хората да осъзнаят уязвимостта си и да знаят по какъв начин могат да бъдат манипулирани. Един от ефективните начини за справяне с проблема е контролът върху начините, по които организациите предлагат продукти и услуги онлайн: потребителите не трябва да се доверяват на анонимни търговци; за да се избегнат злоупотреби онлайн, хората трябва да са наясно с техниките за продажба чрез директен призив – търговските съобщения от типа "уникална възможност", "единственият продукт, предлагащ ефективна защита", "единственият комплект за тестване за домашна употреба" или продаван на "най-ниската цена на пазара", придружени със "само днес" или "бърза разпродажба" също трябва да бъдат проверявани преди да се последват линковете от съобщенията.

Всеки администратор на платформа би следвало да съдейства при наличие на съмнителни търговски съобщения на неговия сайт. Ако не получат необходимата помощ, потребителите могат да се обърнат към компетентните национални органи.

Всички хора в рамките на ЕС биха могли да получат безплатна индивидуална помощ или справка за правата си в сайта на Европейски потребителски център България.


5
Още от ЕС
Гърция с нетърпение очаква завръщането на туристите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На мен ми пратиха а1 честитка 400 лева е това е жива измама бъдете здрави а1
2
0
 
11
 
! Отговори
Емо преди 1 седмица
Аз пък ще се женя за нигерийската принцеса и тя ще ми даде 50 милиона долара! Била прочела за мен и разбрала колко добър човек съм и направо се влюбила. Сега само трябва да си дам номера и пин-кода на картата, че да ми преведе парите.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Смятай колко са про-ст-и 450 милиона население на ЕС