Разделянето на РСМ и Албания по пътя към ЕС все по-вероятно

Германия настоява преговорите и с двете страни да започнат
33
Разделянето на РСМ и Албания по пътя към ЕС все по-вероятно
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия повдигна перспективата за започване на преговори за членство в ЕС с Албания, като същевременно задържи на изчакване съседката ѝ Северна Македония поради спора с България..

На подобен ход, обявен от комисаря по разширяването Оливер Вархели, се противопоставят други служители на ЕС и някои страни членки, включително ключови играчи като Германия, пише в своя статия „Политико“, припомняйки, че по време на неотдавнашна среща на посланиците на ЕС, която обсъди Балканите, нито един от 10-те пратеници, които говориха на дебата, не спомена идеята.

Но, разкривайки опцията, според изданието Вархели е възобновил дебата за процеса на разширяване на ЕС, за който се смята, че е зациклил в Западните Балкани.

Правителствата на ЕС дадоха зелена светлина за разговори преди повече от година, но казаха на Албания, че трябва да предприемат по-демократични реформи, преди да започнат преговорите.

От ноември миналата година България блокира началото на преговорите със Северна Македония като част от спор, който обхваща езика и историята.

Вархели, комисар на Унгария в Брюксел, изложи идеята за „отделяне“ на двете молби за членство по-рано тази седмица в коментари пред телевизионния оператор Евронюз. Това предизвика бързо отблъскване от страна на други длъжностни лица от ЕС, които настояха, че това е неразумно и нежизнеспособно и че не се планира да се преследва.
За да се превърне в реалност, отделянето ще се нуждае от подкрепата на всички страни членки на ЕС - нещо, което очевидно не е налице в момента. В петък германският министър на Европа Михаел Рот даде да се разбере, че Берлин не споделя мнението на Вархели, като заяви, че Северна Македония и Албания трябва да започнат преговори през юни.

Правителството на Северна Македония също ясно заяви, че не е впечатлено от хода на комисаря.

Вархели обаче изглежда се придържа към позицията си. На брифинг в петък говорителят на члена на Комисията Ана Писонеро повтори мнението му, че отделянето може да бъде опция.

„Вярно е, че той посочи, че, разбира се, това ще стане ако не се стигне до споразумение в случая със Северна Македония, но това е нещо, което може да се наложи да се обмисли“, каза тя, като отбеляза, че решението е „изцяло в ръцете“ ”на държавите-членки в Съвета на ЕС.

Но въпреки че понастоящем сред членовете на ЕС има широко противопоставяне на разделянето, някои дипломати прогнозират, че в крайна сметка ЕС ще трябва да го преразгледа, ако не може да се стигне до сделка, която премахва българската блокада.

"Това, което е ясно, е, че отделянето сега не е опция, върху останалото ще се мисли", каза дипломат. /БГНЕС


33
Още по темата: МакедонияАлбанияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЮРМ скоро няма да започне преговори. За Албания има шанс, нека ги разделят и албанците да продължат напред.
29
1
 
9
 
! Отговори
Ох преди 1 месец
РСМ ке видят ЕС през крив макарон. Промити мозъци. Докато не покажат уважение и признаване на безспорнитв факти, и докато не престанат да си съчиняват история никакъв ЕС. Без значение кой ни натиска да Се съгласим. Даже би било много добре да има референдум по темата, а не правителството да решава самостоятелно!
28
1
 
5
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 1 месец
До 25Грешиш. Първо българско царство е от канас Кубрат до цар Иван Владислав. Иван Владислав е недолюбван от българската историография заради убийството на Гаврил Радомир, но за мен той е номер едно заради Битолския надпис. Откриването му нанесе тежък удар по македонизма. Цяла "плеяда" югославски учени умуваха как да го дискредитират или да го унищожат. Добре че нашите вдигнаха шум и го направиха международно известен.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 1Не е вярно. Дори във Византия днешна РСМ е част от тема (област) България. А Македония е съвсем друга тема (област) и е на Босфора до Истанбул.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Андреа СелестеТе са Северна Македония от 2018 г. и не са Македония повече.
25
1
 
9
 
! Отговори
1 преди 1 месец
След налагането на българското вето,искат не искат евродепутатите отвориха гугъл и попрочетоха за какво става въпрос.А във всички английски,немски и френски исторически трудове държавата основана от хан Кубрат до цар Гаврил Радомир се нарича Първа Българска Империя.А Македония е тема(адм.област)на Византия.И няма там макета нито древни нито антични.Има само гърци и българи.Втората Българска империя просъществува до 1400 г.И макетата ще чакат както с Гърция едни 35-40г. докато им дойде акъла
24
2
 
7
 
! Отговори
До Истината преди 1 месец
С албанците по-скоро. Със сърбите няма и много как - като загубиха Косово (да сме благодарни на НАТО) почти не останаха с обща граница със Скопските еничари.
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС предава България в полза на Северна Македония.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЮРЕК да бъде в една група с Турция.
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нито един от десетте посланици на държави членки на ЕС не е казал и дума.Там какво някакъв си еврокомисар споменал с половин уста какво значение има.
20
3
 
10
 
! Отговори
Кофти превод преди 1 месец
Опцията това, опцията онова... "Това предизвика бързо отблъскване от страна на други длъжностни лица от ЕС, които настояха, че това е неразумно и нежизнеспособно и че не се планира да се преследва". Горките читатели!
19
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Албания си е европейска държава в сравнение с бившата югорепублика (последна дупка на кавала там). Там има много повече църкви и християни от Титостан. За качеството на пътищата и стандарт на животвъобще да не говорим.
18
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не трябва Албания да бъде спирана от започване на преговори при положение, че Северна Македония ще започне преговори след 100 години най-малко :)
17
2
 
37
 
! Отговори
Стево Педалски преди 1 месец
Ама как така, какво се случи? Нали според македонските политици и медии Германия щяла да натисне България, новата администрация на САЩ като с чук щели да ударят България, Чехия не разбрала за какво иде реч и накрая излиза някакъв си комисар и казва, че можело да ги разделят. Аз сега на кой да вярвам на древните или на комисаря на ЕС?П. С. Що ми се струва, че комисаря ги поля със студена вода,па барем разберат, че пътя към ЕС минава през София.
16
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакви миризливи македонци в ЕС.
15
0
 
26
 
! Отговори
Глупост от архивите преди 1 месец
През 90-те в БЮРМ, тамошните гюпци (вид роми дошли в Европа през Египет ), обзети от общия устрем на антиквизация, дружно подали документи в парламента да ги признаят за египтяни, наследници на фараоните. За една бройка да ги запишат такива, но някой подсказал на владата, че ще станат хептен за резил, та се спрели...
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Андреа СелестеНикакви отстъпки но РСМ ни съди в Европейския съд и ни е осъдила на 2 инстанции.И кой подписа този калпав договор през 2017 г.И кой остави македонската партия за малцинство и претенции да си прави каквото иска в БГ толкова години.И БГ н е ли пълна с предатели слуги на чужди интереси и некадърници на най- високо ниво.Може ли да прдаваш паспорти и никой да не знае къде са парите.Па и военен министър накрая.Та кой е виновен-македонците ли че си знаят интереса.
13
7
 
22
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Що да не си я поделим тая Македония със сърбите и да се свършва с тази пародия на държава
12
3
 
37
 
! Отговори
Андреа Селесте преди 1 месец
Никакви отстъпки докато Македония не се откаже от всичко преди 91 година
11
3
 
40
 
! Отговори
аа1830 преди 1 месец
С македонците не сме никви братя. Били сме най-близки, обща история, танкове, независимост, общи чествания на Самуил и т.н. глупости. Историята е една и те такава нямат като държава, народ и език преди ВСВ. Всичко останало трябва да бъде на основата на прагматичните отношения и взаимния интерес, без никакви компромиси на исторически теми.