Коронакризата удря по финансовото състояние на цели 80% от българите

За 58% икономическите щети от ограниченията са по-големи от здравните ползи
65
Коронакризата удря по финансовото състояние на  цели 80% от българите

Повече от половината европейци вече усещат или очакват негативно въздействие на пандемията от COVID-19 върху личните си доходи, сочат данните от проучване на Евробарометър, поръчано от Европейския парламент и проведено между март и април 2021 г.

Още по темата

В края на първото тримесечие на 2021 г. личното финансово състояние на 31% от европейците се е влошило вследствие на пандемията. Допълнителни 26% от респондентите очакват това да се случи в бъдеще. Докато 57% от анкетираните представляват ясно мнозинство, трябва да се вземат предвид и националните различия в рамките на ЕС. В България делът на респондентите, които заявяват, че кризата сот коронавируса вече е повлияла или очакват да повлияе негативно на личните им доходи, е значително по-висок от средния за ЕС - съответно 48% и 32%, или общо 80% от българите ще бъдат засегнати от пандемията.

Очакваните ползи за здравето от ограничителите мерки надвишават предполагаемите икономически щети.

Въпреки негативното финансово въздействие на пандемията, мнозинството от анкетираните на европейско ниво (58%) вярват, че здравните ползи от рестриктивните мерки в тяхната държава надвишават икономическите щети, които тези мерки биха могли да причинят. Това мнение се споделя в повечето страни от ЕС и представлява промяна в нагласите спрямо втората половина на 2020 г., когато малко повече от половината граждани оцениха икономическите щети като по-важни, според данните от проучването на ЕП от 2020 г. Това не важи за България, където данните сочат, че по-голяма част от анкетираните българи смятат, че икономическите щети са по-големи от здравните ползи (58%) и само 39% са на мнение, че ползите за здравето са повече, отколкото вредите за икономиката.

Осем на всеки десет европейци знаят какви мерки предприе ЕС от миналото лято насам в борбата с пандемията, но въпреки това само половината одобряват действията

Европейците са добре запознати с усилията на Европейския съюз за борба с пандемията от COVID-19 и нейните последици: осем на всеки десет европейци са чували, виждали или чели за мерки или действия, предприети от ЕС в отговор на пандемията и почти половината от всички граждани (48%) знаят какви са тези мерки. Въпреки това високо ниво на информираност, средно само 48% от гражданите за ЕС твърдят, че са доволни от мерките, докато 50% не са. Делът на удовлетворените български респонденти от мерките е значително по-висок в сравнение със средния за Европа - 57%.

Също така, само 44% от гражданите в ЕС са доволни от степента на вътрешна солидарност между държавите членки в борбата с пандемията, докато този процент за България е 52%.

Въпреки краткосрочните отклонения, както и разликите между държавите членки, положителната нагласа спрямо ЕС остава на едно от най-високите си нива от над десетилетие. Почти всеки втори европейски гражданин (48%) има положителна нагласа за ЕС. В България техният дял е с 12 процентни пункта над средния за Съюза (56%), като само 15% от българските респонденти - дял, малко под средния за ЕС (17%), изразяват отрицателни нагласи. Това проучване потвърждава и продължава положителната тенденция за имиджа на ЕС. Положителната нагласа към Съюза през последните десет години постоянно нараства и ЕС запазва силните си позиции въпреки пандемията и нейните последици върху живота на европейските граждани.

Комбинацията от понякога критичното мнение на гражданите относно прилагането на конкретни мерки за справяне с кризата и дългосрочната положителна тенденция за основна подкрепа за Европейския съюз, също обяснява настоящия ясен призив за реформи в ЕС. 70% от анкетираните европейци в проучването заявяват, че одобряват ЕС, но по-малко от една четвърт от европейците (23%) подкрепят ЕС „както е функционирал досега“ - спад с четири процентни пункта в сравнение с данните от ноември/декември 2020 г. Почти половината от анкетираните (47%) се обявяват „в полза на ЕС, но не за начина, по който е функционирал досега“.

74% от европейците искат ЕС да придобие повече правомощия за справяне с кризи като пандемията от COVID-19, като за България делът им е още по-голям - 82%.

На въпроса какви трябва да бъдат приоритетите на ЕС при борбата с пандемията, европейците определят бързия достъп до безопасни и ефективни ваксини за всички граждани на ЕС като най-важно условие (39%). Следва инвестирането на повече пари за разработване на лечения и ваксини (29%), създаването на европейска стратегия за справяне с кризите (28%) и разработването на европейска здравна политика (25%). Приоритетите за българските респонденти са даване на възможност за страните от ЕС да подкрепят предприятията и работниците, засегнати от пандемията (35%), инвестиране на повече пари в икономиката за устойчиво и справедливо възстановяване във всички държави в ЕС (31%), създаване на европейска стратегия за справяне с подобна криза в бъдеще (31%) и разработването на европейска здравна политика (27%).

Запитани конкретно за техните очаквания от Европейския парламент, 49% от европейските граждани и 59% от българските респонденти заявяват, че искат членовете на ЕП да поставят общественото здравеопазване на първо място сред приоритетите на ЕС. Следващите по важност приоритети са мерките за подкрепа на икономиката и създаване на нови работни места (39% средно за ЕС, като делът за България е 55%), както и борбата срещу бедността и социалното изключване (39% за ЕС и 51% за България). Действията срещу изменението на климата са от първостепенно значение за 34% от анкетираните в ЕС, като само 13% от българите са на такова мнение.

******

Проучването на Евробарометър беше проведено през пролетта на 2021 г., между 16 март и 12 април, сред 26 669 граждани от всички 27 държави членки, под формата на интервюта лице в лице, допълнени с онлайн такива, когато това е било наложително поради пандемията.


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До дo 18 ПрограмистИ кого,освен собствените ви персони смятате за квалифицирани???Сигурно депутатите!?Стига с тези г.луп.ости!!!Шофьорите имат категории,работещите на машини в предприятията имат разряди и т.н.Това за вас "умните" от СМГ и пр. не е квалификация,така ли???
40
1
 
6
 
! Отговори
венци преди 1 година
Само от Банката за развитие Бойко тиквара и свинята Пеевски удариха българина с милиарди.Това престъпление не трябва да остава без съд и затвор.Бай Ставри е в очакване.
39
2
 
4
 
! Отговори
20/80 преди 1 година
Всъщност удря 100%. 20% са забогатели, 80% обеднели.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно е така с коронакризата и финансовото състояние. Все пак, аз съм от 20-те %, за разлика от Борисов, Нинова, Пеевски, Божков и останалите политици. Честито на работещите в БНБ, като искам да им напомня, че България от вече почти година е в чакалнята на еврозаната. Просто няма смисъл да дават информацията си като НСИ в левчета.
37
2
 
5
 
! Отговори
До Програмист преди 1 година
Държиш като жена с леко поведение. Излагаш и посрамваш както твоите колеги така и целият ИТ бранш и програмистка общност. Срам и позор си с такова примитивно незряло поведение, надменност, изкривени представи за света и живота. Като един пъпчив пубертет си излагаш се много !!!
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 35.На какво вървят програмите на програмистите? На компютри? А кой прави компютрите? Не по-малко компетентни хора от вас програмистите в областта на инженерните науки и инженерната физика. Така че инженерите са не по-малко важни от вас. Физиците също. Химиците в литографията също. А техните програми за управление на машините са толкова специфични, че се налага да си ги пишат сами, без участие на програмисти.
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коронавирусът не удря по финансовото състояние на никой. Мерките със затваряне на цял куп бизнеси през последната година са основният фактор, който удари по финансовото състояние на огромна част от хората. И една психясала и побъркала се медицинска общност е основната причина, която провокира тези мерки.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 39И всеки пък когато си направиш салатата някой като мен ги е произвел тия зеленчуци, опазил ги е, организирал е работници за да ги оберат (колкото и да ти е чудно прибирането на реколтата в повечето случай е ръчно).Машината сама не може да ти ушие дрехите - трябва някой да я направлява. И т. н т. Всеки е важен и не смятам, че трябва да се стига до полемики кой е по- важен от останалите.Апропо, нямам нищо против програмистите - моя мъж е такъв, но той уважава и цени труда на останалите
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 37Да и все някой трябва да ти приготви храната нали? Да ти ушие дрехите и т н т.
32
7
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 1 година
На слепи по рождение няма какво да обясняваш какво е жълто, няма да те разберат. Нека си мислят там, че като посяли и изорали са най-важните на света, ама, уви- елементарна машина със софтуер, написан от нас, върши цялата тази работа и те стават ненужни с праисторическите си "умения" и "занаяти".
31
3
 
5
 
! Отговори
дo 18 Програмист преди 1 година
Абсолютен факт. 80% от неквалифицираните хора са със заплати в плик и животът ги шамароса. А съвсем отделен въпрос е, че сме първи в ЕС по неквалифицирано население. Демек над 80% от работещите са неквалифицирани. Не броим за квалификация шофьори, сервитьори, склададжии, стругари, шлосери, заварчици и подобни "професии", които може да ги върши всяка машина.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ние имахме леки сътресения (немска компания), но лятото и есента наваксахме и взехме 150% от годишния си бонус. В момента не можем да смогнем от работа и в София имаме отворени 30 позиции. Кадри, обаче, няма. Масовката- сервитьори и шофьори.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
спокойно Жанвнуците на оня с чекмеджето гладани няма да останатПилето ще им носи пилешко да лапат юнацитеа за вас лапайте въздух
28
3
 
9
 
! Отговори
Жан Виденов преди 1 година
Виденов ден иде, криза и жестока зима от есен с песен ще похлопа на всекиго на вратата. Висока, средна, ниска запата няма значение всеки ще бъде ударен. Само хора които не разчита на заплати и имат пари по трезори в чужбина с килча злато те ще са си добре за поколения напред. ВМЕСТО ЗА ВАКСИНИ хората ЩЕ СЕ РЕДЯТ ЗА КУПОНИ ХРАНА ПРЕД МАГАЗИНИТЕ. Виденови времена се задават и нови вируси със или без ваксина ще има есента нови вълни от болни и финасово закъсали хора затъващи в мизерия.
27
14
 
2
 
! Отговори
Dinosaurus преди 1 година
Не бойте се, сега БСП като спечелят изборите 100% ще сринат финансовото състояние на 100% от българите с изключение на червената аристокрация, които още ще забогатеят, че сега бяха малко огладнели. Фейковете с чекмеджето ще ни се видят детска приказка в сравнение с грабежа, който ни готвят. А "нашите" програмистчета ще напълнят гушки от манипулиране на избори и ровене в банкови и икономически тайни и лични данни под зоркото око на Б. Раш и другите дърти ч*н*ета. Честита промяна !!!
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези от сивия сектор пострадаха най-много, но пък в държави като България, ако нямаш поне малко сиво счетоводство си загинал.
25
3
 
14
 
! Отговори
до Програмист преди 1 година
Програми не хранят хората, за да си цвъкваш в домашното си офисче колко други много по-важни професии и индустрия има от ИТ спецове и разните уеб дизайнери и писачи на уеб страници дето се самозабравили от надменност и дори побъркали че са богоподобни. много неща за да съществува обществото се крепи на други професии и специалисти,
24
0
 
8
 
! Отговори
момиче преди 1 година
Ще свиваме разходите и ще изкараме някак си. Всичко е нагоре и за нас работниците на ниска и средна заплата ситуацията много притеснителна.
23
4
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Наемам сръчни възрастни мъже. Стабилни доходи и работа от къщи.Кандидатите без опит са добре дошли.
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПрограмистКоронакризата удари всички,малко или много и теб даже .Теб те удря с инфлацията ,плащаш всичко още по-скъпо.