Европарламентът одобри цифровия COVID сертификат

Системата ще се прилага от 1 юли за период от 12 месеца
Обновена: 9 юни 2021 11:59 | 9 юни 2021 11:58, Елка Василева
79
Европарламентът одобри цифровия COVID сертификат
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският парламент прие с голямо мнозинство регламента за цифровия сертификат за COVID-19 за граждани на ЕС и на трети страни.

Сертификатът ще бъде издаван безплатно от националните органи в цифров или хартиен формат и ще има QR код.

Той ще удостоверява, че лицето е ваксинирано срещу COVID-19, разполага със скорошен отрицателен резултат от направен тест или се е възстановило от вируса. На практика ще се издават три отделни сертификата.

Още по темата

Сертификатът няма да бъде предварително условие за упражняване на правото на свободно движение и няма да се счита за документ за пътуване.

Общата рамка на ЕС ще гарантира, че сертификатите са оперативно съвместими и могат да се проверяват в целия Съюз. Системата трябва да се прилага от 1 юли за период от 12 месеца.

Страните-членки няма да могат да налагат допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на сертификати като карантина, самоизолация или извършване на тест, „освен ако те са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве“.

Мерките трябва да бъдат съобщени по възможност 48 часа предварително на другите държави и на Комисията, а обществеността да е информирана 24 часа по-рано.

Страните членки се насърчават да осигурят широко достъпно тестване на приемливи цени. Всички те трябва да приемат сертификати за ваксинация, издадени в други държави членки - за ваксини, разрешени от Европейската агенция по лекарствата.

Страните членки ще решат дали да приемат сертификати за други ваксини.

За да влезе в сила, решението трябва да бъде прието от Съвета на ЕС и публикувано в Официалния вестник.

Всички лични данни трябва да бъдат обработвани в съответствие с Общия регламент относно защитата на данните. Сертификатите ще бъдат проверявани офлайн, а лични данни няма да бъдат съхранявани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За ЕС Не е важно моето здраве , а собствената му печалба !
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как е тръгнало ЕС ще започне и жигосване
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всякакви вливания на биопродукти се подписва информирано съгласие, напр кръвопреливане. Че знаеш какво ти правят, иначе може да кажеш после, че не си знаел и си мислел че ти дават примерно 50 ракия. Че много хора има с бръмбари в главата. Това не освобождава от отговорност държавата, болницата и пр.
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конвенцията от Овиедо:Член 5 (Общо правило)Всяка интервенция, свързана със здравето, се извършва само със свободно и съзнателно изразеното съгласие на заинтересованото лице.Това лице получава предварително необходимата информация за целта и естеството на интервенцията, както и за произтичащите от нея последствия и рискове.Заинтересованото лице може свободно да оттегли съгласието си във всеки момент.
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже ваксърите много обичате да пишете, че чипирането на хората било глупости, затова ви съветвам да напишете в чичко Гугъл "чипиране Швеция". Има чипирани хора още преди пЛандемията. Пробвайте и с друго в чичко Гугъл "мозъчен чип Илон Мъск" и прочетете примерно 2-рата статия отгоре надолу. След като ги прочетете се сетете колко сте изостанали с информацията, щом си мислите, че това са някакви фантазии на нас антиКОВИДваксърите. Не казвам, че ще ви чипират с ваксините, а само, че вие сте зле!!
46
9
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
До 30 - чакай да проверя дали ти дължа някакво обяснение, и дали ми пука за мнението ти? Оп........май не. Айде у лево :)
45
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако лекарство или ваксина е регистрирано от лекарствената агенция, в случай на увреждане се полага обезщетение от държавата." - Стига да не си подписал, че си наясно, че може да ти стане нещо и си готов да поемеш риска... :) ...
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен лекар преди 2 години
Използвам твоя термин жив. Значи ваксините против хепатит, полиомиелит, вариола, варицела, заушка не вършат работа , щото са вирус? И ти не знаеш за какво спориш
43
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грешиш. Вирусите не са живи! Хехе! Ако нещо не може да се размножава само, не е живо!!! Вирусите нямат и ядро. Да продулжавам ли с цитати от закона? Ако не се съгласиш доброволно, само господ може да те принуди!
42
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Технологиите напреднаха, има вече и такива ваксини. Ако искаш жив вирус, има векторни, на астра, янсен, китайска, руска . Между впрочем и китайци и руснаци работят сега по по чистата версия, рнк ковид ваксина. Просто гениалните изобретатели на бионтек ги изпревариха.
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако лекарство или ваксина е регистрирано от лекарствената агенция, в случай на увреждане се полага обезщетение от държавата.
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сладур! Да беше прочел конвенцията от Овиедо, ратифицирана от целия ЕС преди да ми проповядваш здраве.Член 2 (Върховенство на човека)Интересът и благото на човека имат предимство над интереса на обществото или този на науката. А т.нар. ковид ваксини даже не трябва да се наричат така. Виж в речника какво е определението за ваксина: Препарат от живи организми за имунизиране на хора и животни.
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Понеже само си чешете езиците и пропагандирате лъжи, малко обществено полезен труд ще ви отрезви. Да видите "лекото грипче". Да ви задължат! После първи ще се наредите на опашката за ваксини." - Свободни хора трудно можеш да задължиш да направят нещо против волята си. Виж при робите е друго. Кажи им, че е за тяхно добро и те повече не питат дали е така, а го правят. Все пак щом господарят го твърди, значи е вярно...
38
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"*** - с чипове, генни модификации и простотии ще плашат." - *** са тези, които живеят някъде в края на 20-и век, когато тези неща още ги нямаше. Чипирани хора има от няколко години и никой не го крие, също генни модификации се правят отдавна, само ваксърите не са разбрали за тези неща. Въпрос на време е всички хора по света да бъдат чипирани, а дали ще стане под заплахата от Ковид или извънземни примерно, това вече е друго.Не е мой проблем, че живеете в миналото и сте слепи за бъдещето!
37
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже само си чешете езиците и пропагандирате лъжи, малко обществено полезен труд ще ви отрезви. Да видите "лекото грипче". Да ви задължат! После първи ще се наредите на опашката за ваксини.
36
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Хабер нямате от медицина и ваксини." - Ти като имаш хабер се боцкай по 3 пъти на ден. Твое право е да си вкарваш каквито искаш вещества в тялото, не е забранено. Мое право пък е да не искам да го правя. ОК? Ваксинирай се колкото си искаш против каквото си искаш. Нямам против. Щом си ваксиниран, значи не трябва да се притесняваш от болестта и от неваксинирани. Ако се притесняваш от болестта и от неваксинирани, а си ваксиниран, значи ти самият не вярваш на ваксината... Елементарно...
35
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"И после като се разболее, да си плати лечението в болница." - Ако след няколко години ваксинираните започнете да се разболявате от разни болести заради отслабена имунна система ще си платите ли от джоба лечението?
34
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Който не иска ваксина да поработи безплатно в ковид отделение като санитар" - Аз не искам ваксина, а в отделение (каквото и да е) нямам намерение да работя, още по-малко безплатно, защото нито съм искал да ставам лекар, нито санитар. Това ви е работата и ако не ви харесва я сменяйте!!!
33
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не иска ваксина да поработи безплатно в ковид отделение като санитар, да види що е то ковид вирус и има ли такъв. И после като се разболее, да си плати лечението в болница. И рехабилитацията при постковид синдром. *** - с чипове, генни модификации и простотии ще плашат . Хабер нямате от медицина и ваксини.
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЛилиянаЛилянче, личи си от много далече, че си куха китара. Поне не се излагай публично. Как реши, че ти си отговорна? Като се боцна ли? хахаха Нали сега ще можеш да заразяваш останалите безпрепятствено благодарение на сертификата. Това ли наричаш отговорност? Щом има Ковид и щом ваксинираните няма да подлежат на карантина и на тестване, а същевременно могат да заразяват останалите, значи разпространението на болестта ще се осъществява най-вече от пътуващите ваксинирани. Елементарно...