Европейците не искат нищо общо със "студената война" между САЩ и Китай

Проучване показва нарастващата пропаст между ЕС и САЩ
Обновена: 23 сеп 2021 08:10 | 22 сеп 2021 10:10, Нели Христова
31
Европейците не искат нищо общо със "студената война" между САЩ и Китай
Снимка: БГНЕС

САЩ, Австралия и Великобритания сключиха договор за създаване на стратегически Индийско-тихоокеанско съюз. Целта му, макар и не директно спомената, е да се противопостави на увеличаващата се мощ на Китай. Действието обаче разгневи лидерите на ЕС и не само тях.

Повечето европейци смятат, че има "нова студена война" между САЩ и Китай, но 85 % не смятат, че конфликта непосредствено ще повлияе върху живота им, сочат социологическите проучвания, цитирани от The Times. Мнението им е категорично - не искаме да имаме нищо общо с това.

Липсата на обществена ангажираност по въпроса идва, тъй като държавите, ръководени от Франция, се състезават със САЩ, за да ограничат нарастващото влияние на Китай. Резултатите от анкети в 12 европейски държави показват, че недоволството на Франция и Европа от новия съюз на САЩ, Великобритания и Австралия срещу Китай "противоречи на общото на мнение в Европа".

Марк Леонард, директор на мозъчния тръст на Европейския съвет по външни отношения (ECFR), заявява: "Европейската общественост смята, че има нова студена война - но не искат да имат нищо общо с нея. Нашето проучване разкрива, че създаването на "студена война" рискува да отчужди европейските избиратели."

Допитването установява, че 62 % от хората смятат, че е започнала нова студена война между САЩ и Китай, докато само 15 % смятат, че тяхната страна е замесена. Почти 60 % не са съгласни, че страната им е имала конфликт с Китай.

Проевропейският мозъчен тръст на ECFR е загрижен, че "няма европейско обществено съгласие, че утрешният свят ще бъде свят на нарастваща конкуренция между демокрацията и авторитаризма". Той предупреждава: "Тези цифри показват опасностите от нарастващата пропаст между европейското обществено мнение и САЩ, както и между националните подходи и по-ястребската позиция на политическото ръководство на ЕС".

Във време, когато Франция пряко оспорва влиянието на САЩ в Индо-Тихоокеанския регион, 45% от французите не вярват, че "има нова студена война между тяхната собствена страна и Китай", докато 25% не са сигурни. В Италия 67% от хората не виждат голяма конкуренция на властта с Китай, като мнозинствата имат същото мнение в Полша, Холандия, Испания и Дания.

"Въпреки че много от правителствата на ЕС започнаха да признават системното съперничество, присъщо на отношенията на ЕС с Пекин, мнозинството от европейците не виждат Китай като заплаха за начина им на живот", се казва в доклада на ECFR.

Разликата между общественото мнение и "ястребските" политици във Вашингтон или Брюксел, които искат да сдържат Пекин, също е голяма в Русия, като 59% смятат, че е имало нова студена война, но само 25 % казват, че са пряко засегнати. Около 44% смятат, че студената война с Русия е по-реална, отколкото с Китай, но повечето не смятат това за проблем за тях. "Това може да подкопае ефективен европейски отговор в случай на ескалация на напрежението с Китай или Русия", предупреждава ECFR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко истерично писание. Това, че европейците не щат студена война с Китай, а руснаците си избират Путин, очевидно е сериозен проблем за авторите на подобни статии. Вече няма комунизъм, имало авторитаризъм с който демокрацията трябвало да ... се бори. Няма никаква демокрация в тия приказки, само елитаризъм и егоцентризъм.
22
3
 
5
 
! Отговори
чоко преди 2 години
До мазепа Това означава и любимата ти Полша да изчезне от картата на Европа.Освен САЩ,нама кой да се застъпи за вас.Трайте си,имате за жалост тъжната съдба на много поробвани народи.Обвинявате Борисов за външната ни политика.А кой досега е направил нещо реално в тази посока.От всякъде ни дебнат и той трябва да се нагажда.Забравете за Русия.Имаме далеч по-коварни врагове известни в историята ни.
21
8
 
2
 
! Отговори
мазепа преди 2 години
Да не стане накрая САЩ, ЕС и Китай да се разберат и да си поделят територията намираща се между тях.
20
3
 
11
 
! Отговори
VIVE LA FRANCE преди 2 години
Да живее Велика и Вечна Франция! Да живее Генерал Де Гол! Нова ос Париж-Берлин-Москва-Ню Делхи ще доминира света, а на гнycните англосаксонски джендърляци им пожелавам само най-лошото! И помнете - Англия е първата френска колония!
19
0
 
14
 
! Отговори
Стария Джо преди 2 години
Накрая Китай ще произведат хиляди евтини копия на САЩ и никой няма да знае кои са истинските кравари:))
18
0
 
11
 
! Отговори
Референдум в ЕС преди 2 години
Искаме независим ЕС
17
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А наш тиквун отдавна е спечелил всички видове войни и е напълнил чекмеджетата .
16
3
 
5
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Като гледам как на хора, които са против война, са нацвъкани минуси, май има и такива дето си мислят обратното. На чужд гръб и сто тояги са малко.
15
0
 
14
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Хората във всички държави искат да живеят спокойно и в добри отношения с останалите, но винаги се намира някой политик, който да дойде без никой да го е канил и да се.... на метеното, без значение дали е от Русия, САЩ, Китай и т.н. Може би е добре на политиците всеки ден да им се пуска да гледат verdun shell shock, за да не си мислят постоянно как да започват войни, които те само гледат отстрани, докато други измират.
14
8
 
28
 
! Отговори
чоко преди 2 години
Време е Германия и Франция да си спомнят за великата Европа,когато имаше единодействие с Русия.Не случайно САЩ подклаждат раздори в стария континент.Времето на Руската империя е минало.Русия се съобразява с реалноста,но трябва и Германия и Франция да спрат да играят по свирката на САЩ.
13
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само и единственно ФАЩ искат постоянно да са с някой във война, студена, топла, и прочие. Но никога на тяхна територия, само на другите където пораженията може да са максимални
12
4
 
15
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
В световната политика всичко е въпрос на баланс. Сега пък Европа ще вземе да сближи позициите си с Русия и Китай и везната ще се уравновеси. Нищо трагично не е станало. САЩ държат все още по някое "дипломатическо копче", което да натиснат за да притиснат Европа, ама и копчетата имат край. Натиснаха копчето "Сирия", после "Афганистан", остана им само "копчето Турция" - да признаят Кюрдистан. Но Европа ще се справи и с това. Ами после ?
11
1
 
9
 
! Отговори
Васил преди 2 години
Да видим. "Европейците не искат нищо общо със студената война, между САЩ и Китай." Защо не написахте "с" а не "със" , за да е напълно ясно колко неграмотен е пишещия?Правилно - "Европейците не искат да имат нищо общо със студената война между САЩ и Китай" Няма да се оправите никога, ама никога.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значи думата Проумване?
9
28
 
6
 
! Отговори
Не студена,а огнена! преди 2 години
Комунистически Китай и Феодална Русия колкото и да се въоръжават с конвенционални оръжия, никога не могат не могат да се мерят с космическа Америка. Пентагонът живее в 25-ти век, 400 години преди Човечеството. Иначе , и двете примитивни сили, щом започнат ядрена война подлежат на изчезване от лицето на Земята. НАТО-вец
8
5
 
5
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Победата винаги дава много жертви,ако ВСВ беше спечелена от вермахта,третия райх ли как им викаха там,отдавна и ние щяхме да сме диви евроджендъре и ваксинирани почти всичките ;)
7
3
 
13
 
! Отговори
хм преди 2 години
Да се бият, но да не ни намесват нас в глупостите си. Войните, топли или студени, неводят до нищо хубаво. По-добре ЕС да запази неутралитет.
6
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай и Русия винаги са заедно,такаче при война западните джендъре немат никъв шанс..
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам за другите, но аз искам нормални отношения с Китай и Русия. Ако САЩ и Великобритания имат нещо против, тяхна си работа. Китай и Русия са приятелски държави и аз ги тренирам като такива. Не вярвам в глупости и измислици.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По колко грешки ( межде, проумване) още в заглавито може да допуснете, всеки ден подобрявате рекорда.