Три начина, по които войната може да ескалира и да въвлече НАТО

"Проблемът е, че Путин е по-добър играч на покер от нас"
13 апр 2022 21:15, Йоана Цонева
188
Три начина, по които войната може да ескалира и да въвлече НАТО
Снимка: БГНЕС

През изминалата седмица министрите от НАТО се срещнаха в Брюксел, където обсъдиха докъде трябва да стигнат в предоставянето на военно оборудване на Украйна.

Предизвикателството пред НАТО е как да предостави на своя съюзник Украйна достатъчно военна подкрепа, за да се защити, без да бъде въвлечена в конфликта и да се окаже във война с Русия, пише Би Би Си.

Украинското правителство недвусмислено призова за помощ.

Според него, за да има някакви шансове да отблъсне предстоящото руско нападение в района на Донбас в източната част на страната, то спешно се нуждае от попълване на запасните противотанкови и противовъздушни ракети Javelin, NLAW (леко противотанково оръжие от следващо поколение), Stinger и Starstreak, които неговите сили вече използват с такъв ефект в тази война.

Това предстои. Но Украйна иска повече.

Тя иска танкове, военни самолети, безпилотни самолети и модерни системи за противоракетна отбрана, за да се противопостави на все по-често използваните от Русия въздушни удари и ракети с далечен обсег, които постоянно изчерпват стратегическите запаси на Украйна от гориво и други основни продукти.

И така, какво точно, питат се мнозина, спъва НАТО?

Отговорът е ескалация.

Още по темата
Рискът Русия да прибегне до използването на тактически (т.е. с малък обсег) ядрени оръжия или конфликтът да се разпространи отвъд границите на Украйна и да се превърне в по-широка европейска война е постоянно в съзнанието на западните лидери и тук залогът е опасно висок.

Още в началото на войната президентът Путин напомни на света, че Русия разполага с ядрено оръжие и че привежда стратегическото си ядрено възпиране в по-висока степен на готовност.

САЩ не последваха този пример, тъй като не откриха движение на руски ядрени бойни глави от защитените им бункери за съхранение. Но мнението на Путин беше изразено. Той на практика каза: "Русия разполага с огромен ядрен арсенал, така че не си мислете, че можете да ни изтласкате".

Руската военна доктрина позволява ранно използване на тактически ядрени бойни глави с ниска мощност на бойното поле, знаейки, че Западът изпитва отвращение към ядрените оръжия, които не са били използвани в ярост от 77 години.

Стратегическите плановици на НАТО се притесняват, че след като ядреното табу бъде нарушено, дори ако щетите са ограничени до локална цел на украинското бойно поле, тогава рискът от ескалация до катастрофална ядрена размяна между Русия и Запада неизбежно се повишава с една степен, съобщава Би Би Си.

И все пак, с всяко зверство, очевидно извършено от руски войници, решимостта на НАТО се засилва, а задръжките му се стопяват. Чешката република вече изпрати танкове, макар и остарели Т72 от съветската епоха, но тя е първата страна от НАТО, която прави това. Словакия изпраща своите ракетни системи за противовъздушна отбрана S300. И двата подобни хода щяха да изглеждат невероятно рисковани, когато тази война започна.

Депутатът Тобиас Елууд, който председателства парламентарната комисия по отбрана, е един от тези, които смятат, че Путин блъфира, когато повдига въпроса за ядрените оръжия, и че НАТО трябва да направи повече.

"Бяхме прекалено предпазливи по отношение на оръжейните системи, които бяхме готови да предоставим", казва той. "Нуждаем се от по-решително отношение. Даваме на украинците достатъчно, за да оцелеят, но не и за да победят, и това трябва да се промени."

И така, как точно тази руско-украинска война може да прерасне в по-широк общоевропейски конфликт, който да въвлече и НАТО?

Съществуват редица потенциални сценарии, които несъмнено ще занимават умовете в западните министерства на отбраната.

Ето само три от тях:

1.
Доставена от НАТО противокорабна ракета, изстреляна от украинските сили в Одеса, уцелва и потопява руски военен кораб в Черно море със загубата на близо 100 моряци и десетки морски пехотинци. Загинали от такъв мащаб при един-единствен удар биха били безпрецедентни и Путин ще бъде подложен на натиск да реагира под някаква форма.

2. Руски стратегически ракетен удар е насочен към конвой с военна техника, преминаващ от страна от НАТО, като Полша или Словакия, в Украйна. Ако от страната на границата на НАТО има жертви, това би могло да доведе до задействане на член 5 от конституцията на НАТО, което би довело до ангажиране на целия алианс в защита на атакуваната страна.

3. В разгара на ожесточените боеве в Донбас в промишлено предприятие избухва експлозия, в резултат на която се отделят токсични химически газове. Въпреки че това вече се е случило, не се съобщава за смъртни случаи. Но ако се стигне до масови жертви, каквито се наблюдават при използването на отровен газ в Гута в Сирия, и ако се установи, че е причинена умишлено от руските сили, НАТО ще бъде задължено да реагира.

Напълно възможно е нито един от тези сценарии да не се осъществи.

Но макар че западните държави демонстрираха рядко срещана степен на единство в реакцията си на руската инвазия, има предположения, че те са само реактивни и не обмислят какъв трябва да бъде крайният резултат.

"По-големият стратегически въпрос - казва един от най-опитните британски военни, който не желае да бъде назоваван, - е дали нашето правителство се занимава с управление на кризи или с реална стратегия." Той добавя, че това изисква да се обмисли всичко докрай.

"Това, което се опитваме да постигнем тук, е да предоставим на Украйна всяка възможна помощ, без да се стига до Трета световна война. Проблемът е, че Путин е по-добър играч на покер от нас."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
4
 
! Отговори
Петров преди 2 години
S 300 - скап ани некадърници , С(амоходна) ЗРК 300, не знаят за какво пишат, ама драскат ли драскат.
40
6
 
14
 
! Отговори
Превод за сороси преди 2 години
По същество, статията казва: ние от нато може да си квичиме на воля, но загрубеят ли нещата се отдегляме с .... достойнство, не щото ни е страх ....
39
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин използва лъжата за войната. Запада също трябва да лъже, да праща всичко на Украйна и да лъже, че не праща. Путин не е покерджия, а лъжец. Нищо не крие, а лъже за очевидното. Запада трябва да влезе в лъжливата очевидна игра на Путин.
38
6
 
8
 
! Отговори
офйифсаи преди 2 години
Защо не си уволните жалките стажанти, бивши продавачки от лидл, които са сменили кариерата и не си закриете сайтчето с тия глупости? НАЙ-СМЕШНИЯ НОВИНАРСКИ САЙТ! КОМЕДИЯ СТЕ!
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важно е Запада да дава оръжие и също да крие загубите на Русия. Путин и Запада ще крият заедно загубите на Русия. Путин не е против загубите, ако останат скрити. 20 потопени кораба в тайна са нищо за Путин.
36
9
 
17
 
! Отговори
Маврикий преди 2 години
НАТО заслужава един як руско китайски ирански и малко кимчи за подправка от дрогаря Ким хаха. Толкова изнагляха че вече няма накъде. И без да се бъзикам, усешам че ще предстои ТСВ. Дупе да ни е яко. За руснаците не знам но китайците със сигурност ще ни завземат само с духовия си оркестър. Знаете ли колко лесно могат да бъдат насъскани да дойдат тъдява хора от Сомалия, Судан, Нигерия и прочее. Е тогава сбогом Европа. Аз на мястото на Путин точно така бил постъпил. Спирам житото за тия държави
35
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин крие всички загуби. Давайте оръжие на Украйна, Путин крие загубите. Големите загуби ще унищожат Путин и ще бъдат скрити, за да не го унищожат руснаците.
34
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"знаейки, че Западът изпитва отвращение към ядрените оръжия, които не са били използвани в ярост от 77 години."_______Такова отвращение изпитва "западът", че само той ги е използвал срещу цивилни.
33
4
 
5
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
Я...английски я "харпун" бил от 70-те години --Е , що не , щом като танковете на Русия били "украински от ВСВ".....ха,ха,хаааааааааа....!...Крайцера Москва е на дъното ....па ти си разправяй приказки у кръчмата на 3 -ракии на баламите колкото щеш...!
32
6
 
10
 
! Отговори
Карандаш преди 2 години
Европейските ценители си играят с огъня. Решиха да спретнат една войничка, за да прикрият гафа с ваксините, ковид и балите напечатани пари. Сега, за да покрият гафа с Украйна ще трябва да измислят и спретнат нещо по-голямо.... Посредствеността най-накрая ще зарлече всички ни на два метра под земята...
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не знам за ракети Нептун, но прочетох, че близо до Одеса натовски сили, вкючая румънски, са направили база, снабдена със системи, които могат да локализират на 200 км навътре в морето, с което се цели да се предотврати евентуален руски морски десант. Знае се къде са натовците. Не се знае кога ще ги ликвидират.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
nato producira i finansira voinata. i pishe scenariite na zelenski.
29
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След много години може да се докаже че в момента Русия не може да изстреля нито една атомна бомба а e наддавала със много слаби карти .
28
14
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВОЙНАТА ПРИКЛЮЧИ И КА ПУТИН ВЕЧЕ ОБЯВИ , ЧЕ НАПЪЛНО СЕ Е НАСРРАЛ!
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един от вариантите е ако Дядя Ваня отвори ресторанти в ЕС.
26
8
 
10
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
словашката С300 не преживя и 24 часа в Украйна. Замина барабар си 30ина обслужващ персонал
25
12
 
4
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
КРАЙЦЕРА "МАСКВА".....КА *** ира НА ДЪНОТО НА ЧЕРНО МОРЕ.....ха,ха,хааааааа....НЕ МОЖА ДА ИЗБЕГА ОТ АНГЛИЙСКИЯ "ХАРПУН"...!!!!!!...СЛАВА НА УКРАЙНА! БРАВО МОМЦИ АЗОВСКИ...!
24
2
 
8
 
! Отговори
777 преди 2 години
Само дрънкате, глупости....тоя каза това , оня каза онова.....и какво???? Така давахте трибуна и за ковид пандемията, на куцо и сакато, и нищо от казаното не се случи.
23
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По руска телевизия в рамките на ежедневня отчет казаха, че ако украинците продължат с диверсиите на руските погранични територии (имаше взривен железопътен мост например), руснаците ще ударят по централното им ръководство в Киев, от което досега са се въздържали.
22
13
 
12
 
! Отговори
Росговназор преди 2 години
Крайцерът Москва гори - с две ракетки Нептун и се отправя към дъното. А наглите рашистанци заплашвали, че ако Украйна не спряла със "саботажите и провокациите", щели да атакуват с ракети Киев. Колко трябва да си нагъл, че да кажеш, че противникът ти в една война няма право да се отбранява.