Кючуков: Бързата писта на Украйна към ЕС може да породи напрежение

Много държави от години чакат да влязат в Съюза, обясни дипломатът
11 апр 2022 13:55, Петя Славова
54
Кючуков: Бързата писта на Украйна към ЕС може да породи напрежение
Снимка: БГНЕС

Според него България не е неутрална, само защото не снабдява Украйна с оръжие

Русия продължава да нанася удари над Източна Украйна. Хиляди се евакуират от Харков до Одеса в западна посока за да избегнат обстрел.

"Политическото ръководство на Украйна знаеше, че страната не може да влезе в НАТО. Подкрепяхме стремежа им за членство, не членството. ЕС може да бъде въвлечена в същата ситуация с обещанието за бърза писта за влизане, но това не означава, че ще влезе. За държавите, които от години чакат да влязат в Съюза, може да се породи напрежение". Това заяви пред Нова тв дипломатът Любомир Кючуков.

Още по темата

По думите му мотивът, с който започна войната - членството на Украйна в НАТО, се оказа най-лесно разрешим, териториалните въпроси ще са най-трудни. "Трудно може да се очаква пробив от срещата на австрийския канцлер с Путин, но може да се натрупат инициативи с цел примирие. Преговорите буксуват, а войната продължава. Няма достатъчно политическа воля за политическа договореност. Прекъсванията в преговорите показва, че липсва чувството за спешност", смята той.

Според него България не е неутрална, защото не снабдява Украйна с оръжие, тъй като е член на  ЕС и участва във всички решения. "Войната ще приключи на масата за споразумения. Путин няма интерес да превземе Киев. Санкциите няма да решат конфликта. Много по-трудно е да се решат всички въпроси, отколкото да се търси примирие преди всичко друго", подчерта Кючуков. И допълни, че позицията на България се доближава до тези на Франция и Германия.

"Когато има осъдително поведение на посланик в дадена държава му се ограничава достъпа до администрацията. Изгонване на Митрофанова значи стъпка към прекратяване на дипломатическите отношения. Казусът се опитва да приватизира партийно солидарността с Украйна", коментира дипломатът. По въпроса с блокирания в Мариупол кораб с български моряци той сподели, че е недопустимо те да бъдат третирани като заложници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименрусия я уби путин в Украйна,само факти,сега ще гледам на кафе...виждам Украйна уважавана,подкрепяна,всячески,военно,финансово,икономически...Укройна спечели уважението и любовта на Свободният Свят с поведение и мъжество...виждам я ядрена сила,има потенциала,и морала да го притежава,виждамкак Давид украйнски убива..."голиад" позорният и фалшив,интриганта,Нато време е да го убиете...нечовешки,смело и бързо...знаете как приятели...можете го,спрете мАсковският масов убиец!!!той не вярва
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна никога няма да попадне в ЕС, а даже по-скоро ще стане причина скоро ЕС да е спомен от недалечното минало.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен,Украйна вече е готова да влезе в ЕС-икономиката и е изтърбушена,теренът и е покрит с развалини,огромни маси от хора са избягали на запад,без изгледи повечето т тях да се завърнат ....като махнем убитите(бог да ги прости),ВСИЧКО ОСТАНАЛО ДА ВИ НАПОМНЯ ЗА БЪЛГАРИЯ,СЛЕД ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА БРЮКСЕЛСКИТЕ ИЗИСКВАНИЯ,ПО "ПРЕГОВОРНИТЕ ГЛАВИ"?Можем само да ги приветстваме украинците,с "добре дошли" в кокошрника,бъдещи миячи на чинии и старчески склеротизирали за^^НИЦИ и берачи на ягоди!!Ха-ха!
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, к.42 Урсула вероятно си е втълпила, че е праправвнучка на един австрийски ефрейтор, пощурил през 1939-45 г. света и накрая намерил заслуженото си. То почти във всеки германец дреме по един водач (фюрер) и лошото става, когато тази мания избие навън. Така беше с tante Меркел, така е сега с М.Вебер, Шванц и хиляди германски fuhrer-чета. Нещо и поляците много надигат глави. Те стават мирни само когато са губернии на някоя държава, през 19 и до края на 10- те години на 20 век - Русия.
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин не извършва геноцид над Украйна, а си иска това, което е исконно руско и никога не е било украинско : на изток Донбас, на ЮИ и юг: Азовско и Черно море със Севастопол и Одеса. Заради твх е била Севастополската война 1856 г., тях са освобождавали руските войски през 1944 г. с цената на десетки хиляди животи. На ЮЗ/Юг са заграбените от Румъния и Унгария етнически области, Лвов е полски. И всичко това един налудничав украински агроном го подари на Украйна.Руснаците не го изтърпяха, свалиха го
39
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Украйне ще е член на ЕС и НАТО ако продължи да го желае,и дори да не го желае ,Света ни ще ги подкрепя всячески!те са Свободен Народ и решават сами кои са приятелите им!това не е важно вече,важно е да се спре геноцида над мирните които извършва путин и русия над украйнските градове,ако ли не русия я очаква тотална война...бавна и мъчителна смърт...и света ни няма нужда от това...но са толкова забрлудени,че жертват Народа си...Свободни хора сме...всеки решава за себе си!!!русия повлича и китай..
38
3
 
8
 
! Отговори
Сега преди 2 години
Украйна в ЕС .Абе таралеж в гащите ли си искате да държите
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС не трябва повече да се разширява.Зеленски да иска от Байдън Украйна да стане американски щат.
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквам предложения за Либия и Израел в ЕС. Все пак отдавна са заслужили. Едните даваха петрол и подкрепяха с пари западни лидери, другите са отличници във всичко. Урсула да се разходи тъдява и да каже някоя крилата фраза, клише или лицемерщина...
35
1
 
14
 
! Отговори
Жертвички преди 2 години
Доста несправедливо ще бъде, нали? Всички държави чакат с години и ги преценяват под лупа, но тази, тъй като има най-нахалния, най-халосания и най-манипулативния президент, ще е приета бързичко.
34
3
 
13
 
! Отговори
L. преди 2 години
Всичко хубаво, но има много сериозни рпобойни в логиката. Това, че можеше и да не я приемат в ЕС, не означава че не разбаротваше биологично оръжие. Това, че най-вероятно нямаше да я приемат в НАТО, не означава че не планираше ядрено оръжие и мащабно нападение над двете нови републики. Давайте и другата страна на монетата, моля!
33
1
 
18
 
! Отговори
У преди 2 години
Къде си мислите че ще идат всички изверги ( бивши затворници) пуснати от Зеленски? Да се бият с Русия??? Хахахах 1малоумници. Това са изродени хора, хора които ще продължат да убиват, изнасилват и крадат, но сега в Европа. Мислите ли че имат морал за сделка война-свобода? Хахахах *** и то въоръжени.
32
2
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Освен Украйна да вземат и тия от западните Балкани ,Кавказ ,а защо не Сомалия и Йемен ,може и Нова Гвинея
31
1
 
3
 
! Отговори
БЪРЗАТА ПИСТА... преди 2 години
.. е само за заслужили от войната в Украйна и донорите на оръжие за нея!Останалите да чакат....! Като гледам , май Турция е на първата писта с нейните дронове....ха,ха,хаааа...
30
3
 
3
 
! Отговори
Не се моли за ... преди 2 години
Льо Пен ами и прати руски рубли ----тя само от това разбира......АМА БАНКАТА И УМРЕ!!!
29
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля се Льо Пен да спечели балотажа във Франция ! Тогава ЕС ще си получи заслуженото - т.е. разпадане ! Обръщайте парите в долари ...
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
със Сърбия и Турция най-вече :) Иска им се, ама немат желание.
27
1
 
1
 
! Отговори
хамалинЪ преди 2 години
след като последните 1-2 дни яко са впрегнали волвете да пишат гениални гактологически изводи тип "звездите ни го говорят" явсно е добре :)Тук -таме се правят и на "нормални" и после си отговарят убедително и сами себе си уверяват в правдата. кеф и мъни мъни за нас :)Вие си тро-говорете - ние действаме и доставките ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ :)
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западните членки на ЕС няма как да допуснат Украйна по бърза процедура, 2014 Холандия ги блокира за започване на преговори, едва ли сега ще е по-различно!
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен За Калининград не питайте Полша, а Германия - това до края на ВСВ е бил столетната укрепена немска крепост Кьонигсберг - Градът на кралете.За Лвов лъжете - поляците и сега си го смятат за свой град - населението е предимно полско и там полският език звучи наравно с украинския и до преди 20-25 години - с руския.Това е неофициалната столица на Галиция.Както и Одеса е руската столица на Черно море - заради нея са се водили войните 1750_80г. и е сключен 1783 г. мир.Битката за Одеса 1944г