Великобритания влива стотици милиони в Русия, въпреки санкциите

Обчинения, че косвено помага за финансирането на войната на Путин
18 апр 2022 20:03, Йоана Цонева
91
Великобритания влива стотици милиони в Русия, въпреки санкциите
Снимка: БГНЕС

Стотици милиони лири от парите на британските данъкоплатци са предоставени на компании, които продължават да работят в Русия, пише вестник „Индипендънт“.

Правителството дори е подписало многомилионни договори с тези фирми по време на войната в Украйна, става ясно от информацията.

Според анализ на "Индипендънт" Великобритания има действащи договори на стойност поне 294 803 502 паунда с 15 мултинационални компании, които все още развиват бизнес в Русия. Министрите бяха призовани да прекъснат връзките си с тези компании и да анулират всички наскоро подписани договори.

Според изследване на Йейлския университет от началото на войната повече от 600 компании са се изтеглили от Русия, но 214 са запазили икономическото си присъствие в страната.

"Тези компании притъпяват ефекта от мерките за санкции и подкопават единния отговор на Запада на войната", заяви Джон Лаф, асоцииран член на програмата "Русия и Евразия" в Chatham House, като добави, че е "странно", че някои мултинационални компании продължават да извършват бизнес в страната.

Леся Василенко, украински депутат, предупреждава, че действията на 15-те компании, които все още работят в Русия и получават британски пари, косвено финансират военната машина на Владимир Путин.

"Правителството продължава да финансира тези компании, които внасят пари в бюджета на Кремъл, който след това ги използва, за да убива украинци", каза тя. "Това просто няма смисъл.

"Всяко едно пени, платено в руския бюджет, било то под формата на данъци, инвестиции или под друга форма, е пени, похарчено за куршуми, които убиват украинци. Те използват парите не за подобряване на благосъстоянието на руския народ, а за унищожаване на благосъстоянието на украинците."

По-рано този месец украинският парламент изготви законопроект, който има за цел да наложи по-високи данъчни ставки на жителите и компаниите, свързани с Русия, както и на служителите на тези фирми, които все още извършват дейност в страната.

Бил Браудър, британско-американски финансист и най-големият чуждестранен инвеститор в Русия до 2005 г., който многократно е бил обект на нападки от страна на Кремъл, заяви, че Обединеното кралство "не бива да прави никакъв правителствен бизнес с компании, които са отказали да се изтеглят от Русия".

Той добави: "Всеки, който прави бизнес в Русия, косвено финансира убийствата на украински цивилни граждани."

15-те финансирани от Великобритания компании, които продължават да работят в Русия, са: Amgen, Bureau Veritas, Cipla, Cloudfare, EDF, Engie, Gideon Richter, HiPP, Legrand, Lenovo, Orano, Pilkington, Signify, ThyssenKrupp и Veolia.

Договорите са сключени с тези компании, които обхващат различни сектори, чрез комбинация от отдели в Уайтхол, органи на местното управление, обществени и граждански организации и тръстове на Националната здравна служба.

Услугите, предоставяни от дружествата, включват инженерни инспекции, строително-монтажни работи, ремонт и поддръжка на медицинско оборудване, обслужване и възстановяване на асансьори, обучение за работа с опасни материали, доставка на стъклопакети, мониторинг и измерване на качеството на въздуха на местно ниво, както и доставка на електричество и газ.

В случая с Amgen, HiPP, Gideon Richter, Cipla и Signify договорите им са възложени от правителството чрез многостранни споразумения, в които не е уточнено колко се плаща на всяка компания.

Поради това не беше възможно да се отчете стойността на техните договори с Обединеното кралство като част от общите разходи, което означава, че цифрата от 294 803 502 GBP вероятно е подценена.

Освен това по време на войната правителството е предоставило договори на стойност най-малко 17 348 911 GBP на Veolia, EDF, Engie и Bureau Veritas.

В най-изгодната сделка, сключена след нахлуването в Украйна, на 23 март Министерството на отбраната предостави на EDF, френския доставчик на газ и електроенергия, договор на стойност 7 881 620 GBP. Договорът за търгуеми квоти за емисии приключи шест дни по-късно.

Миналата година EDF подписа споразумение с "Росатом", държавната руска компания за ядрена енергия, за съвместно насърчаване на проекти за чист водород в Русия и Европа. EDF също така има договорни връзки с Русия, свързани с горивата, изграждането и експлоатацията на ядрени реактори.

Понастоящем Обединеното кралство има 12 действащи договора с EDF, които са на обща стойност 4 862 796 GBP.

Engie, друг доставчик на енергия, има дългосрочни договори с Газпром и продължава да изпълнява договорите си с притежаваната от Кремъл газова компания, за да "даде приоритет на сигурността на енергийните доставки за своите клиенти".

Френската мултинационална компания има 14 действащи договора с Обединеното кралство на обща стойност 201 033 496 лири, един от които е възложен от Съвета на графство Ланкашир на 28 март.

Депутатът Лейла Моран, говорител на либералдемократите по въпросите на външните работи и международното развитие, призова министрите да "прекъснат връзките си с фирмите, които все още правят бизнес в Русия, за да можем да източим хазната на Путин, докато той не спре инвазията си".

"Трябва да изпратим послание, че това вече не е нещо обичайно. Възмутително е, че докато военната машина на Путин продължава да изравнява със земята украински градове, правителството на Обединеното кралство продължава да води бизнес със свързани с Русия компании, всички финансирани от данъкоплатците", отбеляза тя.

Украинският депутат Леся Василенко заяви, че ако компаниите, работещи в Русия, не се занимават с "поддържане на най-необходимото за живота на малки деца и новородени", няма причина те да продължават да присъстват в страната.

Разкритията за връзките на Обединеното кралство с предприятия, работещи в Русия, идват в момент, когато европейските служители подготвят планове за поетапна забрана на руските петролни продукти.

Великобритания и САЩ вече започнаха поетапното изтегляне на руския петрол с надеждата да прекъснат значителен източник на приходи за Москва. Решението да последват примера се оказа по-трудно за европейската икономика поради степента на зависимост на континента от руската енергия и може да доведе до още по-голямо повишаване на вече високите цени.

В четвъртък президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини европейските страни, които продължават да купуват руски петрол, че "печелят парите си с чужда кръв".

Албрехт Ричъл, професор по икономическа история в Лондонското училище по икономика, казва: "Руските пари са навсякъде, благодарение на огромния износ на петрол, газ, метали и др. Ние се пристрастихме към това; то беше основната опора на меката сила на Русия. Ще се отървем ли от тях? Времето ще покаже. Би било хубаво да го направим, но ще бъде и скъпо."

Говорител на правителството на Обединеното кралство заяви: "От самото начало бяхме наясно, че с публични средства не трябва да се финансира военната машина на Путин.

"Фирмите трябва много внимателно да обмислят инвестициите си в Русия и как те могат да подпомогнат режима на Путин. Няма основание за нови инвестиции в Русия."

"Индипендънт" се обърна към всички 15 компании за коментар. До момента на публикацията само пет от тях бяха отговорили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ъъъъъъъ, ми нещо за милиардите наливани в Саудитска Арабия чрез закупуването на петрол? Все пак там жените нямат права, а геювете им тежат главите.....
65
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво да напускат западните компании Русия: заради налудничавите искания на президентите на САЩ и на четири държави от ЕС да смажат Русия,за да заграбят природните й богатства газ,дърводобив,хидроелектроцентрали, АЕЦ, находища на цветни и редки метали, големи добиви на пшеница,царевица,слънчоглед, и силно развита тежка промишленост! Избраха си краварите един престарял, с развита деменция президент и той решил да става световен господар! И ще воюва. заедно с Урсула и НАТО с Русия и Китай?
64
2
 
13
 
! Отговори
The Guardian преди 2 години
Заглавие - UK to send armoured missile launchers to Ukraine as Russian offensive beginsОбединеното кралство ще изпрати бронирани ракетни установки в Украйна, когато руската офанзива започне От статията - The 13-ton vehicles can reportedly be flown to the war on C-17 transport planes in days. Според сведенията 13-тонните машини може да бъдат превозени до района на войната с транспортни самолети С-17 до дни. Е-Е-Е ХИТРИТЕ БРИТИ - КОГАТО ПОЧНЕ ЩЕ БЪДЕ КЪСНО,АЛА ИГРАЙТЕ СИ ВЕЧНИТЕ ИГРИЧКИ!!!...
63
0
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен78 Каква жълта раса те гони при индиянците? Те са от самостоятелна, червена раса и нямат нищо общо с жълтурите от Азия..Явно, не си научил и този урок, значи..Лошо, лошо..
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЩе ги има индианците, те са вариант на жълтата раса, преобладаващото население на Латинска Америка и Мексико, са индианци, в Аляска също коренните жители са от жълтата раса - европеидни индианци и все още се срещат там! В Европа са почти изчезнали, но все още в Скандинавието и северните части на Европа, се срещат.
61
0
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен73 Ами..какво казвам аз? Точно това! Целта е да се отнеме земята на хората и затова ги убиват като средство за постигане на тази цел..Целта не е да убият хората и затова да трябва да вземат земите им, очевидно!..
60
0
 
7
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Диана73 Като се заговорихме за извиненията на Борис Джонсън,си спомних,че още по време на френската революция са наказвали хората на гилотината,като преди това са им давали възможност да се извинят..Извиненията са си извинения,но не променят извършеното деяние... Джонсън днес си въобразява,че може да си се извинява и да си лъже до безкрай, но кой може да му повярва вече? - особено след едно такова манипулативно поведение..За него лъжата и истината са едно и също нещо - стига да "работи"!
59
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана... Никога досега в многохилядното човешко съществувание не е имало война с цел да се убиват хора. ГРЕШИШ . Прочети за Индианските войни в Америка . Правителствени войски... тежко въоръжение ... тотално избиване на индианските племена,мъже, жени, деца... и отнемане на земите им. Тези които са оцелели са били затваряни в резервати като животни. И от тогава броят им намалява със всяка изминала година . Нямат паспорти. Нямат човешки права. Нямат земя. Скоро и тях няма да ги има.
58
10
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Митко Защо реши, че ако Путин победи ни чака 2 комунистически период? Нямаш никакви основания да мислиш така..Ние вече сме в такъв период с управлението на БСП! Тези негодници се мислят за пъпа на Земята и всеки трябва да ги слуша и да изпълнява, независимо какви глупости и лъжи говорят..Докато не махнем БСП никога няма да можем да дишаме свободно-те непрекъснато сравняват как живеят другите и как живеят те /на база пари, разбира се!/ и недай си боже някой пък и да е щастлив от "другите"
57
0
 
9
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Вулгарно е да се говори, че целта на тази война в Украйна за руснаците е да убиват украинци! Никога досега в многохилядното човешко съществувание не е имало война с цел да се убиват хора - убийството на хората е средство да се постигнат целите на войната..Какво можеш да очакваш от англичани, работещи за Джонсън? - нищо..Днес той се извинява за лъжите си, но всъщност непрекъснато демонстрира поведение, незсегнато от ситуацията - демек лъжите са си лъжи, дай да свършим работата, значи..Сме.шко!
56
0
 
20
 
! Отговори
Моше преди 2 години
Хайде, някой да се позаинтересува как върви търговията със САЩ въпреки санкциите? Ще ви падне селската капа. Чрез посреднически фирми... като избягват директни договори... с благословията на правителството.. СЪЩО както при санкциите към Китай. Още тогава Американското правителство определи ЛИЦЕНЗИ за търговията с Китай. Плащаш си определена сума и фирмата ти търгува с китайците без никакъв проблем... Мухаха. Същото се случва сега и в търговията с Русия. Санкции ? - Прах в очите на простолюдието.
55
1
 
15
 
! Отговори
Тихомир добави: преди 2 години
"Всеки, който прави бизнес в САЩ, косвено финансира убийствата на цивилни граждани в ЦЕЛИЯ СВЯТ !!!" САЩ са най-големия производител, ползвател и продавач на оръжие в света. Хайде сега някой да докаже че горните твърдения не са верни!Ако ще се правим на херувимчета, нека оценяваме всеки според делата му, а не всеки според това какво е лъжата на CNN за него.
54
26
 
4
 
! Отговори
Митко преди 2 години
Факт е че заради собственото ни удобство загиват украинци в момента. Русофилите няма и пръста си да мръднат за тях, но и всички останали продължаваме да си живеем все едно нищо не е станало. В момента цивилизацията е под заплаха. Ако Путин успее, то ни чака 2 комунистически период, а всички знаем как свърши последния. Ще сме също като оскотелите руски войници, които грабят в Украйна и детски играчки даже... Но каквото си заслужим, това ще ни се даде...
53
1
 
32
 
! Отговори
Комунист божй преди 2 години
То всички знаем, че GB няма съюзници а само интереси.
52
3
 
18
 
! Отговори
хахахаааааа......... преди 2 години
българите сме ***.
51
0
 
7
 
! Отговори
те са по-умни от вас преди 2 години
Според анализ на "Индипендънт" Великобритания има действащи договори на стойност поне 294 803 502 паунда с 15 мултинационални компании, които все още развиват бизнес в Русия.
50
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така, така... Ето ви укр пропаганда. Тия са лошите, ето ви списъка с имената им, не работете с тях, защото те финансират войната.Що за малоумие?! Войната си е война, бизнесът си е бизнес. Скъсате ли сега бизнес отношения - след време - ако ги има въобще - ще са при други условия.
49
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
67, по тази причина не бива да ни изненадват ходовете на някои страни от Близкия Изток. Като пример бих дал поведението на Саудитска Арабия, която в последно време все повече загърбва Пиндостан и се присъединява към съюза между Русия и Китай.
48
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Остава да преброим войните и цветните революции в Близкия Изток през последните 50 години, в които Великобритания не е участвала, спонсорирала и подкрепяла където свари. Колко са? Правилно. Нула. НАТО, ценности, дрън-дрън ...
47
1
 
29
 
! Отговори
дъждовна вода преди 2 години
The Guardian преди дни: Колективният запад се вкара в капана на антируските санкции.