Ковачевски поиска 5 условия за старт на преговорите с ЕС

Еди Рама нарече България - позор
23 юни 2022 22:30, Петя Славова
121
Ковачевски поиска 5 условия за старт на преговорите с ЕС
Снимка: БГНЕС

Република Северна Македония отхвърли предложението на френското председателство за вдигане на ветото за започване на преговори за членство в Европейския съюз. След срещата на върха Западни Балкани - Европейски съюз в Брюксел премиерът Димитър Ковачевски заяви, че предложението е неприемливо в този вариант и постави 5 условия Скопие да се съгласи на преговори.

Още по темата

"Тук сме, а преговори няма" - с тези думи премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски откри пресконференцията, която даде съвместно с албанския си колега Еди Рама и сръбския президент Александър Вучич, предаде БНР.

Ковачевски нарече България "държава, която е решила да се върне в миналото" и категорично заяви: "Предложението в такава форма, каквато е в момента, е неприемливо за мен, за президента на държавата, за правителството, за коалиционните партньори и за гражданите на Република Северна Македония".

Димитър Ковачевски поиска да бъдат изпълнени 5 условия на Скопие и ако те бъдат приети, то той ще се включи в разговорите за започване на преговори до края на френското председателство на ЕС:

"Ясна формулировка на македонския език в преговорната рамка и ясна защита на македонската идентичност. Историческите въпроси не могат да бъдат критерии в рамката на преговорите. Преговорите между Северна Македония и Европейския съюз да започнат преди началото на процеса за конституционните промени за включване на българите, хърватите и черногорците в преамбюла на конституцията“.

И още – Ковачевски поиска "силни гаранции както от България, така и от Европейския съюз" София да няма нови искания, различни от договорените в преговорната рамка и двустранния протокол. Който още не е съгласуван с България, отбеляза той.

"И, разбира се, всяко решение трябва да бъде консултирано с институциите на Република Северна Македония", заяви премиерът на РСМ.

Разочарование към Европейския съюз показаха и другите двама лидери - на Албания и Сърбия. В дните преди срещата на върха Еди Рама предупреди, че ако няма вдигане на българското вето, то Тирана ще поиска да бъде отделена от Скопие по пътя към европейското членство. Днес Рама не коментира това, вместо това нарече действията на страната ни "българска лудост" и повтори:

"България е позор, но не е само България. Причината е уродливия дух на разширяването, напълно уродлив. Този дух от споделена визия на една общност се превърна в отвлечен автомобил от една държава-членка. И видяхме - всеки път, когато нещо се случи в тази държава-членка, автомобилът се пуска в движение".

Пресконференция след срещата на върха на Западни  Балкани - ЕС трябваше да дадат и председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, но тя беше отменена.

В отговор на журналистически въпрос Рама, Ковачевски и Вучич заявиха, че двамата европейски лидери са били много разочаровани и дълбоко тъжни от липсата на пробив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Бай Геле преди 1 година
И сакаме централата на ЕУ да се премести у Битола!
79
0
 
11
 
! Отговори
Лъжлив Съби преди 1 година
Нали искахте Френско предложение!!! Сега...! А *** то не ни устройва! Според Вас, цяла Европа трябва да говори на Вашия измислен език и Тя - Европа да кандидатства за Вас! И к'ва стана тя?? Искаме, та искаме! Платихте маса пари и... получихте Белград! Хам е той си е Ваш, пардон...Вие Сте негови! Правилно Европа иска да се спазват правата на всичките Ви граждани, а не само на тези, изброени в просръбската Ви конституция!
78
2
 
13
 
! Отговори
FerFucks преди 1 година
Хааххах смея се със сълзи на тримата клошари,тръгнали да поставят условия. Я вземете тази изолация и без това на никой не му пука за вас . ГМО-го ще смени плочата и пеейки българският химн ще протяга ръце към България, но ще ни хванат за оная работа. Голям кеф е да гледаш тези психично болни как с пяна на уста се дават в собствената си омраза.лахаахах
77
3
 
22
 
! Отговори
toti преди 1 година
Тия НЕБЛАГОДАРНИЦИ е най - добре да ги зарежем и да се оправят,как могат ...не виждам смисъл 100г нашите са там и мълчат,измрели и онемели без звук и картина,а сегаааа...да им отваряме очи,да вадим скелети,,....??? ЗАБРАви !!!
76
4
 
37
 
! Отговори
FenIX преди 1 година
Гърция за едното откраднато име ги държа под вето 20 г на нас ни откраднаха цялата история и ни палят културните центрове и очакват да свалим ветото. Няма как да стане. А ако не искат да си ходят при Русия и Китай както предложи някой тук. Ама защо тогава се натискат за ЕС като им се поставят условия - защото от ЕС ще лапат много повече пари наготово което няма как да стане от Русия която има икономика по слаба от тази на Италия само
75
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как този съюз да не е уродлив,при условие ,че вътре.е България.Съюза ще се разпадне.
74
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС,Българи и Гърция св подиграва с Македония.САЩ спи.Време е Македония да обърне гърб на всички тези държавички.Да си напуснат НАТО и да поискат помощ от Русия и Китай.Да си влезнат в този съюз и да не се занимават с великите създатели на планетата Българи и Гърци.Стига толкова.Върнете си името Р.Македония и който сика да гомприема,койтомнемиска да не го приема.Руаия ще Ви дава газ,зърно,петрол,суривини на.най-ниски цени.
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименЗапада ще изсмуче и тяхното население както изсмука нашето и на Украйна. Това им целта....... мдаааа, те там в Брюксел са много добри в Сму.ка.не.то..... По цял ден това правят . Впрочем какво може да се "изсмучче" от такива дебилни нации дето живечт още в средновековието ? Европа да е гласи за нов поток от ЕнжЕнери без дипломи и атУмни физици в бюрата си за социални помощи .
72
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е Македония и Албания да погледнат към Русия и Китай.Не е необходимо да влизат в уродливия съюз,който ги унижава.Азерската газ да си минава където им е удобно,да се плащат митата към Македония.А Македония ще взима и Газ и Петрол от Русия.Ще отмени санкциите и ще прави търговия.Македния е под 2 милиона самомЕусия е достатъчна.Албания е под 3 милиона.И върнете си името Р.Македония,не Ви трябва Северна.Онърнвте гърб на САЩ и ЕС.Те Ви се подиграват.
71
0
 
24
 
! Отговори
Az преди 1 година
много интересно след като Рами смята, че ЕС е уродлив защо това пъене и натискане да влезе в него? Да си направят със Сърбия и РСМ една нова Югославия, да я нарекат Република Западни Балкани и да си живеят неуродливо и в сговор.А тия нагледци от РСМ така и не разбраха че те се молят да влязат в ЕС, а не обратното и по тьзи причина не са те, които поставят условията. Ако условията не им харесват, тогава алтернативата е Република Западни Балкани. Ама от там няма кой да им дава пари.
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада ще изсмуче и тяхното население както изсмука нашето и на Украйна. Това им целта.
69
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еди Рама досега защо не е поискал да бъде разделен от Македония. Защото тогава ще се види че не Бг. а други западни страни ще наложат вето на Албания за преговори. Относно Мкд.-я ние може /бокича/дори да приемем френските предложения ако македония не ги приеме ветото няма как да падне. Толкоз. Няма как. Иначе партиите закривай.
68
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези три държави /те са четири със черна гора/ не са важни за ЕС е важна Украйна защото е най краткия път всички да влезем във война и ВПК на САЩ да печели а всички ние след като не умряхме от ковид да умрем от война това е истината целта им е тормоз ковид война загиване и край.
67
4
 
16
 
! Отговори
стойка Партер преди 1 година
Смяяятайте колко ниско сме наведени и разтворили широко двете заадни бузи в България , щом тия измислени просяци "имат искания" ... а ние от България скачахме като дресирани маймунки, затваряхме блокове на атомната си централа , и следвахме какви ли не "преговорни глави" за да благоволят да ни приемат в тоя Толерастки джендъризиран Евросъюз..... Уникално *** и робски народ сме . А сега сме готови и да си подарим и историята на тия измишльотини от РСМ за да угодим на западните си господари .
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много, ама много искам тия три държавици да влязат в Евросъюза.Със всичките си искания, претенции и капризи.... все едно че не те ами Европейския съюз кандидатства и изпълнява изискванията им за да бъде приет във Великия Съюз на Северна Македония Албания и Сърбия. И както гледам Европейския съюз нещо не може да се справи за сега.... п.с Брюкселските дантели ЩЕ ПРИЕМАТ всичките им капризи и ще принудят България да се подчини. НА ЗАПАДА СПЕШНО СА МУ НУЖНИ НОВИ ПОПЪЛНЕНИЯ ОТ НИСКПЛАТЕНИ СЛУГИ .
65
0
 
9
 
! Отговори
ЕС ли ще влиза преди 1 година
в БЮРМ?!? Съвсем изтърваха коня,марсианците...
64
0
 
5
 
! Отговори
ЕС ли ще влиза преди 1 година
в БЮРМ?!? Съвсем изтърваха коня,марсианците...
63
4
 
7
 
! Отговори
Гошко преди 1 година
Жалко че нямаме армия, иначе можеше да им спретнем една военна инвазия
62
0
 
23
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Този отново лъже! Не България иска да се върне в миналото, ние миналото си го знаем! Те трябва да се върнат в миналото,и да изтрият всичките фалшификации които са направили! С Гърция успяха да го направят! А и Рама плещи глупости! Сам вика "българска лудост", пък щял да търси път да продължат сами? Значи добре знае, че тях никой не ги спира! Ние трябвало да правим компромиси и заради Албания, а макетата отказват да си променят фалшификациите ,заради Албания! Не се връзва!
61
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това си е нова балканска война. За щастие дипломатическа. Отново всички са срещу нас. Виждат шанс за отслабване на България, чрез приемането на фалшифицираната българска история и измислената националност от сърбите, в ЕС. Сърбите правят всичко възможно за да пробутат отрочето си. Живеем по време на критичен за българия исторически момент. Дано политиците го осъзнават и имат волята и силата да се борят за България...