Осмият пакет от санкции срещу Русия вече е факт

Той включва забрани за внос на стоки на стойност 7 млрд. евро
6 окт 2022 13:05, Нели Христова
87
Осмият пакет от санкции срещу Русия вече е факт
Снимка: БГНЕС

ЕС одобри новите санкции срещу Русия заради войната в Украйна, които включват таван на цените на внасяния руски петрол, съобщиха Европейската комисия и Съветът на ЕС. Санкциите се налагат заради незаконното завземане на украинска земя на основата на фалшиви "референдуми", обявената мобилизация и отправянето на открити ядрени заплахи, отбелязва ЕК.

ЕС въвежда забрани за внос на стойност седем милиарда евро за ограничаване на приходите на Русия, както и мерки срещу износа, което допълнително ще лиши руския военнопромишлен комплекс от ключови съставки и технологии, а икономиката на Русия - от европейски услуги и опит. Санкциите лишават руската войска и нейните доставчици от допълнителни стоки и оборудване, необходими за водене на война. Санкциите поставят основата за необходимата правна рамка за прилагане на таван на цените на внасяния от Русия петрол.

Санкционирани са още руски граждани и организации, които участват в руската окупация, незаконното анексиране и "референдумите" в украинските области на Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, включително високопоставени и военни служители, разпространители на дезинформация за войната, олигарси и пропагандисти.

Ограниченията обхващат износа на въглища за Русия, на части за въздухоплаването, химически вещества. Добавена е забрана за износ на малки оръжия.

Наложени са забрани за внос в ЕС на стойност близо седем милиарда евро. Това включва забрана за внос на руски готови и полуготови стоманени изделия, машини и уреди, пластмаси, превозни средства, текстил, обувки, кожа, керамика.

С новите санкции се поставя началото на прилагането в ЕС на споразумението на Г-7 за износа на руски петрол. Въпреки че забраната на ЕС за внос на руски суров петрол, превозван по море, остава изцяло в сила, ценовият таван ще позволи на европейските дружества да предприемат и подкрепят пренасянето на руски петрол до трети страни, ако е до определена цена. Това ще помогне за по-нататъшно намаляване на приходите на Русия, като същевременно поддържа устойчиви световните енергийни пазари чрез непрекъснати доставки, се посочва в съобщението. Мярката ще влезе в сила след 5 декември за суровия петрол и след 5 февруари догодина за преработения петрол, след допълнително решение на Съвета на ЕС.

Забранява се на граждани на ЕС да заемат постове в ръководствата на някои руски държавни дружества. Забранява се взаимодействието с Руския морски регистър. Забраняват се всички портфейли с крипто активи, сметки или попечителски услуги, независимо от сумата на портфейла, пояснява комисията.

Разширява се обхватът на услугите, които вече не могат да се предоставят на правителството на Русия или юридически лица, установени в Русия. Включват се ИТ и правни консултации, архитектурни и инженерни услуги, предава БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 1 година
До Боби= Баси глупостите. Нищо не си разбрал от загубата на студената война. СССР загуби тази война икономически, и тогава СССР правеше всичко което си изброил и въпреки това СССР се срина икономически. След този срив твоя личен идол Путин караше таски в Ленинград, за да не умре гладен въпреки че и тогава Русия правеше всичко изредено. Икономиката на Русия е два пъти по малка от икомомиката на щата Калифорния. БВП на Русия на човек е след "икиномически колоси" като Гвиана, Палау и Барбадос.
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези санкции с колко ще вдигнат инфлацията в ЕС?! С 20 или с 30 пункта?
58
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа се простреля в крака а сега и в корема. МалООумието няма граници.
57
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилното заглавие е нов пакет санкции срещу европейските страниВече надминаваме виденовата инфлация - трябва да се търси препитание извьн европа уви
56
8
 
5
 
! Отговори
123 преди 1 година
До Боби. Разбира се , че Русия няма икономика. Икономиката на Русия в сравнение с развитите страни е допотопна. Номинално е колкото на Испания. Произвеждат само квото се копа от земята. Питал ли си се защо Русия не произвежда примерно велосипеди или примерно принтери. Много е просто защото нямат находища нито на велосипеди нито на принтери. Русия произвежда само изкопаеми (умишлено не ги наричам полезни изкопаеми, защото те стават полезни едва когато Русия ги изнесе на запад).
55
5
 
3
 
! Отговори
Jas преди 1 година
Хайде стига глупости! Русия до този момент е откраднала от Украйна само пшеница за 530 милиона долара. Според сателитните снимки и датите от радиотранспондерите на руските кораби до момента повече от 30 руски кораба са товарили в окупираните пристанища на Украйна и превозили с 50 плавания стотици милиони тона пшеница, която са продавали доста под цената им в Турция, Сирия, Ливан и т.н. Изобщо нестава въпрос за руска пшеница!
54
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че Урсулата е гинеколожка. Ще успее един ден да извади ЕС от там, където сам се натиква.
53
4
 
0
 
! Отговори
Шукар дедо преди 1 година
До АнонименПри Тръмп и Бойко беше по-добре-Факт!!!!
52
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли нещо което Русия купува от Европа и да не може да го вземе от Китай? С продължаването на тези санкции въжето около врата на ЕС се затяга все повече и повече. Това само ние обикновените хора ли го виждаме? И май наистина е така, защото само ние го усещаме. Тези от върха не се притесняват как ще нахранят семействата си и колко ще им бъдат сметките за месеца.
51
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И пакетът със санкции на ОПЕК+ е готов, САЩ вече циврят, как виждаш ли ходил БайДън на крака при саудитите пък те шут в гъ3а и трябвало да валят резерва, скора и Европа ще започне да подсмърча
50
0
 
2
 
! Отговори
Км преди 1 година
,,Гладуват,,
49
3
 
4
 
! Отговори
Км преди 1 година
За разлика от нас ,,европейците,,-руснаците нито ще мръзнат ,нито ще гласуват Тази година са произвели 150 милиона тона зърно.Великия запад им пречи да го изнесат.Във Европейски пристанища има запорирани триста хиляди тона руско зърно,което руснаците искат да го дарят(безплатно) на бедните страни,но ЕС не разрешава.Ще храни с него полските и френските крави.
48
0
 
9
 
! Отговори
Конспирация Картел! преди 1 година
Аз пък си мисля че всички се наговорили за да наложат диктатура в Европа и да унищожат последните свободни хора на Земята.Искат да сме работи и да бачкаме по 16ч за да можем да си покрием хлеба и топлото само...Свобода за единна и независима Европа .Само в Европа човека има стойност в другите райони човека е роб на Картела.
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Путин му дреме на капкомера дали ще си продаде нефта на ЕС, дали на Индия, или на Китай. Това безумие пак ние ще го плащаме....
46
0
 
5
 
! Отговори
Увага преди 1 година
Незнам европейските граждани извън шенген се редят на опашки на проверки ,а бежанците от руските етнически части украйна запасняците от раша и мигрантите арабската дъга минават "транзит" без да ги барат из цела Европа това е некво явление дето не може да се възприеме от разума.Тук имам впредвит бежанците ,които са агенти на КГБ и терористите на Асад дето го играят репресирани и лазят из цел ЕС ,а не обикновенните хора.
45
1
 
14
 
! Отговори
Км преди 1 година
Самосанкционирайте се,на Путин му е през оная работа.Вчера неговите приятели от ОПЕК+са намалили производството на суров петрол с 2 милиона барела дневно.Ама ЕС са мазохист и,колкото повече ги тупаш,толкова по-хубаво им става.Но тази зима ще има масови жълти жилетки из Европата.
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа ще победи но ще останат няколко милиона бели ора само. ---- Хаахахяахяхаяахяа, и откъде ще ги вземете тия бели ора ??? От българия - половината са роми другата половина от азиатската част на Турция, от Франция и Германия - те самите са близо до приемане на исляма, от САЩ - там вече белите са малцинство ... Та пак питам от де ще вземете бели ора ... Бели ора има само в Русия ...
43
4
 
1
 
! Отговори
Военен брокер преди 1 година
До амонименВерига от взривове в оръжейни фабрики в рамките на ден два из цела Европа случайност нет,"бежанци" от раша и руски украинци в действие...
42
1
 
3
 
! Отговори
амонимен преди 1 година
До АнонименСпоко тя масква идва при нас сотици хиляди руски запасняци налазиха уж бегали ами ако не бегат ,а окупират ? Или колко подривни агента влезнаха в ЕС и др. страни като бежанци от мобилизацията?
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давайте братя еднорози! Можете да го поемете!:)