Бундесбанк: Германия влиза в рецесия тази зима

Цените на енергията и суровините са рискът за бизнеса
23 ное 2022 22:21, Анисия Иванова
34
Бундесбанк: Германия влиза в рецесия тази зима
Снимка: Pixabay

Централната банка на Германия - Бундесбанк заяви в ежемесечния си доклад, публикуван днес, че се очаква икономиката на страната да се свие през четвъртото тримесечие на 2022 г. и през първото тримесечие на 2023 г.), като навлезе в рецесия през зимното полугодие въпреки изненадващия растеж на БВП през периода юли - септември.

Банката подчерта, че "размерът и продължителността на тази рецесия е изключително несигурен".

Според Бундесбанк несигурността относно енергийните доставки, както и високите потребителски цени са натежали върху водещата европейска икономика. Въпреки това банката отбеляза, че недостигът на газ "вероятно може да бъде избегнат".

По отношение на компаниите, централната банка определя най-важните негативни причини като високата степен на несигурност в доставките на енергия и разходите за нея, както и спадащото частно потребление в резултат на инфлацията.

"Несигурността относно доставките на енергия и разходите за нея оказва голямо напрежение върху компаниите. Според последното есенно проучване на Асоциацията на германските индустриални и търговски камари, мнозинството от анкетираните компании разглеждат цените на енергията и суровините като бизнес риск за следващите месеци", посочва Бундесбанк.

Централната банка отбелязва, че отслабването на световната икономика ще се отрази върху германския износ, дори ако облекчаването във веригите на доставки в индустрията смекчат донякъде пониженото търсене, съобщава БНР.

 Високата инфлация също намалява частното потребление и следователно активността в секторите на услугите, свързани с потребителите. В същото време положителните импулси от премахването на мерките за защита от коронавируса вероятно ще намалеят значително.

"В допълнение, свързаните с пандемията държавни потребителски разходи вероятно постепенно ще изчезнат. Това означава, че държавното потребление ще спадне от предишното си повишено ниво“, каза Бундесбанк.

Немската централна банка също така отбеляза, че инфлацията продължава да расте и предупреди, че двуцифрената инфлация в страната може "дори да продължи и в началото на 2023 г.". Все пак банката отбеляза, че темпът на инфлация може да бъде "намален" от т.нар. "спирачка на цената на газа", предложена от правителството, при която домакинствата ще видят основна квота от 80% от потреблението на газ спрямо предходната година.
 


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
5
 
! Отговори
Noha преди 1 година
Вчера плачехте за руската икономика, днес за германската!? Идете дали напазарите в българската, та да се разревете...
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бундесбанк: Германия влиза в рецесия тази зима!, тия надминават баба Ванга! Е това е много лошо за Германия, Евр-ото и ЕС! Честитка за нова година!
29
2
 
6
 
! Отговори
ГЛАД И МИЗЕРИЯ преди 1 година
ГЛАД И МИЗЕРИЯ В ГЕРМАНИЯ !!!!
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рецеся, енергийна криза, инфлация ... Тоя европейски съюз е по-голям провал от на Виденов политиката ...
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На фона на всичко това, ние драпаме с лакти и нокти да приемаме еврото... Що ми се струва, че ни управляват продажници? Тия дето се мъчат да ни наткат в еврозоната трябва да бъдат съдени за държавна измяна!
26
0
 
11
 
! Отговори
Бакера преди 1 година
А ние да приемем еврото, че да помогнем на братска Германия. Ние и без това сме във вечна рецесия.
25
1
 
5
 
! Отговори
до 24 преди 1 година
Снимал ги е Радев с дрона.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
войни за чипове, те не се оказаха, а са си руски. Знам производителя, локацията, бил съм стотици пъти в прекрасния южен град, в който се изграждат/отглеждат.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Централната банка на Германия - Бундесбанк заяви в ежемесечния си доклад, че се очаква икономиката на страната яко да се свие през четвъртото тримесечие на 2022 г. и през първото тримесечие на 2023 г., като навлезе в рецесия, а нацисткият внук вече е приготвил план за война с Русия. Браво, Улаф! Къде беше Германия при Кол, Шрьодер и къде е сега?
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо сте снимали на Тлъстия похотливец Чекмеджето?
21
4
 
26
 
! Отговори
йок преди 1 година
не са ви проблем русофилите а глупостите които Германия и ЕС правят подтиквани от САЩ
20
2
 
10
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Яде мислам ,чи и ний тука ша му едем главътъ ! ГЛАД И МИЗЕРИЯ ИДЕ БРЯ !
19
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мечтая за деня в който русофилите ще избягат от мизерията в ЕС и ще отидат в русия. Но за съжаление откакто съм се родил всички русофили и децата им се бутат все в Западна Европа и САЩ. Или най-малкото в България която е част от гейропа и от злото НАТО. Защо се мъчите, бе хора? Напуснете ЕС и си ходете в русия.
18
0
 
11
 
! Отговори
войни за чипове преди 1 година
a сапфирените подложки се оказаха руски... та явно няма да има чипове за никой...
17
4
 
8
 
! Отговори
Стамболов преди 1 година
Цел свят сега води войни за чипове,а машините дето правят чиповете се произвеждат в Холандия.Дания е световен лидер в Биотехнологиите.Европа си е Европа немците го закъсаха заради факта ,че не развиват високи технологии ,а печелят от колите самоче зелените им подляха вода със забраната на ДВГ тата до 2035г. Имат 10 години за трансформация ,а и електричките са още много зле самозапалват се ,полудяват им чиповете и мачкат хора не се знае колко са вредни батериите .Малолитражки на водород е истинат
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
разпад на ЕС? рецесия в Германия? двуцифрена инфлация.. мечтите са безплатни :)
15
1
 
11
 
! Отговори
Кога евробардака преди 1 година
лъже,че сме независими от Русия така става! СКОРОШЕН РАЗПАД НА ТАЗИ *** ЕС!МРАЗИМ ГИ ОТ ДЪН ДУША.НЕОФАШИСТКИ КУЧЕТА УБИВАЩИ БЪЛГАРИЯ
14
1
 
14
 
! Отговори
Мъск атакува! преди 1 година
Отказва се да пусне гигазавода за акумулаторни батерии за електромобили под Берлин!
13
1
 
22
 
! Отговори
краварски рейд преди 1 година
Фолксваген иска да си мести производството в америка... четете ли ? Това си е направо икономическа война!
12
1
 
24
 
! Отговори
БГ ПОСЛОВИЦА преди 1 година
Който копае гроб другиму - сам пада в него.